Fütürologlar çalışıyor

Her gün yeni bir gelişme ile yarın ne olacağı kestirilemeyen turizmde iş ‘falcı’lara kaldı.

Haberin Devamı

2021 yılında gelecek ziyaretçi, elde edilecek gelir, aşı pasaportu, kısıtlamaların gevşetilmesi, yasaklanan yurtdışı seyahatlerin ne zaman hangi koşullarla nasıl açılacağı gibi seyahat endüstrisinin görünen, konuşulan ve haklı olarak ivedi çözüm bekleyen güncel sorunları söz konusu. Ama pandemi ile birlikte her alanda olduğundan farklı olarak seyahat endüstrisini temelden değiştirecek bir sürece girildi.

Başında Fehmi Köfteoğlu’nun olduğu turizmgazetesi.com’da yer alan habere göre seyahat sigortası alanında faaliyet gösteren Allianz Partners, Fütürolog (Gelecekbilimci) Ray Hammond’dan pandemi sonrası seyahat endüstrisinin nasıl olacağına ilişkin bir rapor hazırlamasını istedi.

Wellington Üniversitesi’nde doçent olan, ‘Yarının Turizmi’ kitabının yazarı, seyahat konusunda uzmanlaşmış dünyanın tek fütüroloğu Ian Yeoman da bu kapsamda çalışma yapıyor.

Haberin Devamı

GELECEĞİN TURİSTİ

Ian Yeoman, yaptığı çalışma ile sektörün, geleceğin turisti ile tanışacağını söylüyor. Pandemi sonrası seyahat endüstrisinin ne olabileceğine ilişkin Fütürist Dr. Patrick Dixon da bir çalışma yapıyor. Konusu pandemi enternasyonalizmi. “100 yıldır tartışılan ve kimilerine göre ütopya olan Karl Marx’ın enternasyonalizmi pandemi ile gerçekleşti” diyor.

Seyahat endüstrisi ile ilgili çalışmalar yapan uzmanlar, pandeminin her gün yeni bir gelişmeyi beraberinde getirdiğini, gelecek bir yana yarın ne olacağının bile kestirilemediğini belirterek, fütürologları esprili biçimde ‘Falcı’ olarak tanımlıyor ve “Seyahat endüstrisinin geleceği falcılara kaldı” diyorlar.

GÜNÜN SÖZÜ

“Hükümet tam kapanma kararı aldı. Ancak uygulamayı 3 gün sonra başlattı. Peki ne oldu, salgının yoğun olduğu illerden, İstanbul’dan, İzmir’den Anadolu’ya bir nüfus akını başladı. Şu anda yollarda trafik kilitlenmiş durumda, tatil yörelerinde İstanbul trafiği var. Adeta koronavirüs Anadolu’ya göç ediyor. Bu şekilde göreceksiniz, salgının daha az görüldüğü Anadolu illerinde önümüzdeki günlerde salgın patlak verecek. Bu tam kapanma kararlarından bakıyorsunuz kimler muaf? Toplumun yarısı muaf.” Dr. Mustafa ADIGÜZEL

Haberin Devamı

VAN GÖLÜ İÇİN MAVİ SEFERBERLİK

UZAYDAN çekilmiş fotoğrafıyla NASA’nın düzenlediği yarışmada birinci olarak tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken Van Gölü’nü koruma planı için el ele verildi. Eşsiz güzelliği milyonlarca insanın oylarıyla tescillenen Van Gölü, bu koruma planı ile gelecek nesillere de ilham kaynağı olmaya devam edecek. Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda ilgili tüm bakanlıklar, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanan ‘Van Gölü Koruma Eylem Planı’ ile Van Gölü derin bir nefes alacak. TURMEPA da Sıfır Atık Mavi Projesi eğitimleri ve farkındalık çalışmalarıyla eylem planına katkı sunacak.

Haberin Devamı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Deniz Elçileri Topluluğu da bölge halkının katılımıyla Van Gölü’nün önemine ve doğal güzelliğine dikkat çekmek amacıyla kıyı ve dip temizliği etkinlikleri düzenlemeyi planlıyor. Bu etkinliklerle Van Gölü’nün çevre sorunlarının tarihe karışacağı belirtiliyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI FORSU’NA ÖNERİ

BELCİKAYENİHABER.BE’de Sefa Yürükel imzasıyla yer alan bir haberde, ‘Safevi Türkmen Devleti de Cumhurbaşkanlığı Forsu’nda yer almalıdır’ başlıklı bir haber yer aldı. Haberde şöyle deniliyor: “Türk devletleri tarihinde, Seyit Şah İsmail Hatayi’nin, Tercan Ovası’nda Anadolu’daki 16 Türkmen Beyi’nin katılımıyla oluşan Otağ’da, baş seçilmesi ve Büyük Kızılbaş Türkmen Safevi Devleti’ni kurması göz ardı edilemez. Onun için T.C’nin Cumhurbaşkanlığı Forsu’na bir yıldız daha eklenerek Büyük Türkmen-Kızılbaş Safevi Devleti’nin de 17. Büyük Türk Devleti olarak kayıt edilmesi ve tarihi gerçekliğe uyularak yerinin aldırılması, Türkler arasında olması gereken iç gönül birliği için önemlidir ve gereklidir.”

Haberin Devamı

AYÇİÇEĞİNE DESTEK HAVADA KALDI

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, iktidara isyan ederek “Ayçiçeği ikinci üretimine destek havada kaldı” diye konuştu. Tepkisini şöyle özetledi: “Dağıtılacağı söylenen hibe ayçiçeği tohumundan haber yok. Soru önergesi verdim. Ayçiçeği üreticilerine ikinci üretim yapmaları halinde kilo başına 50 kuruş destek yapılacağı yönünde yanıt aldım. Ancak hâlâ ortada fol yok, yumurta yok. Ödemelerin ne zaman yapılacağına ilişkin bilgi yoktur. Destek havada kalmış görünüyor. Ayçiçeği üreticisi bekliyor.”

Ayçiçeği üretiminde Tekirdağ’da yılda 342,3 bin ton, Edirne’de 1.249,5 ton, Kırklareli’nde de 210,9 bin ton üretim yapıldığını, üç ilin Türkiye üretiminin yüzde 41.17’sini gerçekleştirdiğini belirten Aygun, “Buğday ve arpa hasadından sonra aynı tarlada ikinci ürün olarak ayçiçeğinin ekilmesine yönelik destekleme çalışması yapılması halinde üretim ikiye katlanacak ve ithalat büyük oranda sona erecektir” diye konuştu. Pakdemirli’nin sözüne karşın “Hibe tohum nerede?” diye soran İlhami Aygun, “Ayrıca 50 kuruşluk destek yetersizdir, ayçiçeğinde destek yüzde 100 arttırılmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Eğer bu umursamazlık böyle devam ederse, bu sezon olduğu gibi ithalata muhtaç olunacağından, yine yaklaşık yüzde 70-80 zamla karşı karşıya kalınacak olunması gün gibi ortadadır.

BİLİYOR MUSUNUZ?

TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, geçen yıl Mekke ve Medine’de Türk okullarını kapatan Suud yönetiminin, bu yıl sonunda 8 okulumuzu daha kapatma kararı almasına tepki göstererek “Suud yönetiminin bu hasmane tasarrufu ya düzetilmeli ya da mukabil ciddi inisiyatifler hayata geçirilmelidir” dediğini...

İMTİYAZ sahipliğini Ali Gökay Bakoğlu’nun, genel yayın yönetmenliğini Faik Bakoğlu’nun, başyazarlığını İsmet Köseoğlu’nun ve spor müdürlüğünü de Ömer Yılmaz’ın yürüttüğü Zümrüt Rize gazetesinin 5 Mayıs Çarşamba günü 72 yaşına gireceğini...

MESAJ PANOSU

13.3 milyon emekli, dul ve yetim, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın günler öncesi yaptığı açıklama ile ikramiyelerin en az 1.500 lira olmasını umuyordu. Haziran 2018’den bu yana, 6 dini bayramda ödenen 1000 liralık ikramiyeye yapılan yüzde 10’luk zam gariban kitlenin hevesini kursağında bıraktı. Oysa ne denli iştahlanmışlardı dedeler; torun bahşişlerini yüksek tutmak için, ne yazık ki beklentiler karşılanmadı. Şükrü KARAMAN

25 yıl önce Kadıköy’de düzenlenen 1 Mayıs mitinginde hayatını kaybeden işçiler (Hasan Albayrak, Dursun Odabaşı ve Yalçın Levent) Hasanpaşa’da CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen’in katılımı ile anıldı.

Yazarın Tüm Yazıları