Paylaş
Bu toplantıyı İÜ Orman Fakültesi hocalarından ünlü Prof. Doğan Kantarcı da izlemiş, bu konudaki sunumu yapan Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Fatih Arslan’ın sözlerine “Biraz da güldük! Evet, ağlanacak halimize güldük” dedi.
Sözü Prof. Kantarcı’ya bırakıyoruz:
“Sayın Arslan’ın, Ergene’nin kötü kokusundan yakınan köylüye verdiği cevabı duysanız bize hak verirdiniz. ‘Ergene kenarına güzel kokan ıhlamur ve iğde ağaçları dikiyorlar, artık kötü koku duymayacaksınız’ dedi.
Fatih Bey; Türkiye haritasında sıvı atık arıtma tesisi olmayan illeri gösterirken Şırnak ve Trakya’nın üç ilini işaret ederek, ‘Bu ayıp Trakya’nın’ dedi...
Fatih Bey’in verdiği bilgiye göre Trakya belediyelerinden Ergene Nehri’ne boşaltılan günlük 560 bin metreküp atıksuyun 230.000 metreküpü belediyelerden, 330.000 metreküpü de sanayi tesislerin kaynaklanmaktaymış. Belediye başkanları ise evsel atık sularını arıtmak üzere tesis kurmak için yeterli bir destek alamadıklarından yakındılar. Konu pek anlaşılamadı. Bazı belediyelere destek var, bazılarına ise destek esirgeniyor mu?
Vaktiyle (2004) Çevre ve Orman Bakanı olan Osman Pepe’nin söylediği ‘Ergene Havzası’ndaki fabrikaların % 88’i kaçaktır’ sözünü hiç hesaba katmadan Ergene Nehri’ndeki kirliliğin faturasını Trakya halkına ve belediyelerine çıkarmak doğru mudur?
Bir ara hiç duyulmamış bir projeden de söz etti Fatih Bey... Çerkezköy ve Çorlu atık suları, E5 üzerindeki Ulaş’tan çekilecek atık sularla birlikte Çorlu yakınlarında bir yerdeki ortak atık su arıtma tesisinde arıtılacak ve bir tünel ile Karatepe altına akıtılacak, yükselti farkından yararlanılıp hidroelektrik elde edilecek ve Şerefli Deresi boyunca bir kanalla Marmara Denizi’ne 45 m derinliğe boşaltılacakmış... Bu projenin haritasını da gösterdi. (Karatepe yöresine, Çorlu halkının isyan ettiği entegre katı atık tesisi de yapılmak istendiğinden bölgenin ne hale geleceği iyi değerlendirilmelidir.)”
MARMARA KENEF OLUYOR
Dinleyenler arasında şu değerlendirme dikkati çekti, eğer suyu arıtıyorsanız israf etmeyiniz, tarım alanlarında veya ormanlarda sulama suyu olarak kullanınız. Suyu arıtamıyorsanız, arıtma tesisinden söz etmeyiniz. Marmara Denizi’nin dibini de kenefe çevirmeyiniz.
Fatih Arslan’ın ‘Ergene Nehri’nden alınan dip çamuru örneğinde zehirli madde bulunmadığını’ sözleri de gülümseme ile karşılandı.
‘Anlaşıldı’ dedi arka sıralarda oturan biri, ‘Ergene’nin kokusunu gidermek için ıhlamur ve iğde, çevredeki köylülerin de ocağına incir ağacı dikilecek...’
İktidar bunları hiç yöre halkına soruyor mu? Niye sorsun ki, ‘Yaptım oldu’ diyor. Bu köşede çok yazıyoruz, Almanya’daki federal hükümet ve belediyelerin ne yapmak isterlerse, halka sormadan adım atmadıklarını... Türkiye’de kim dinler. O saygı dahi yok.
Üç stadyum (2)
- ÜÇ stadyum öyküsüne bazı taraftarlar alındı, özellikle de Beşiktaşlılar...
- Levent Kamalı: “Ne hikmetse de GS Arena’da oynamak istiyormuşuz! (Nerde oynamak isteyelim, Ağrı’da mı?). İnönü Stadı ile ilgimiz yokmuş, doğru biz Konya takımıyız!”
- Mehmet Besimoğlu: “Yazıya genel olarak katılmakla birlikte, FB-Saracoğlu Stadı’nın mevcut halinin tamamen kulübün kendi olanaklariyla yapıldığını hatırlatmak isterim. Bu vesileyle Sn. Aziz Yıldırım’ın ve yönetimin de bir kez daha hakkını teslim etmek gerekir.”
- Burç Sezgin: “Beşiktaş Kulübü, İnönü’yü bedavaya almamıştır.
Şeref Bey stadının tarihi okunursa daha iyi anlaşılır.
BJK, Çırağan Sarayı’nın olduğu yerdeki stadından (1932 yılında kiralanıp 99 yıllık süresi vardır) vazgeçmiştir.”
Bozdur bozdur harca!
HALK arasında “Bozdur bozdur harca” diye bir deyim vardır. İşte ona uygun asgari ücrete 1 Temmuz’dan itibaren 38 lira zam yapılacak. Yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücrette 1 Temmuz’dan itibaren % 6.09 oranında artış olacak.
Hakem Kurulu’nca bağıtlanan sözleşme uyarınca daha önce 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere % 4 zam yapılan yaklaşık 2.7 milyon memurun maaşına, bu kez de 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yine % 4 oranında zam yapılacak. Aynı şekilde, 1 milyon 800 bin memur emeklisi, dul ve yetim maaşlarına da 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yine % 4 oranında zam yapılacak.
‘Hasankeyf-Ilısu’ küreselleşiyor
DOĞA Derneği diyor ki:
Barajların durdurulması için dünya kamuoyunu harekete geçirmeyi hedefleyen ‘Damocracy’ kampanyası, aynı zamanda barajların doğaya, kültüre ve insanlara etkisine dikkat çekmeyi amaçlıyor. Dünyanın akciğerleri Amazon’un önemli bir bölümünü tehdit eden Belo Monte ve medeniyetin beşiği Dicle Vadisi’yle birlikte Hasankeyf’i yok edecek Ilısu Barajı küresel kampanyanın odağını oluşturuyor.
(Haber ve bilgi:
damocracy.org)
Biliyor musunuz
- CHP’nin 17-18 temmuz tarihlerinde Ankara Arena Stadyumu’nda yapılacak olan büyük kurultay öncesi bir çağrıda bulunan son Kurultay Başkanı ve Denizli Milletvekili Adnan Keskin’in, örgüte seslenerek “Bu kurultay bir milat olacaktır. Çekişme ve tartışmaları bırakalım. Liderimiz Kemal Kılıçdaroğlu’yla ülkemizin geleceği için büyük kurultayda buluşalım” dediğini...
- YÖNETMENLİĞİNİ Soner Yalçın’ın yaptığı, müziklerini Fazıl Say’ın hazırladığı ‘Menekşe’den Önce’ adlı belgeselin Sivas katliamının 20. yılı olan yarın Beşiktaş, Akatlar MKM’de 19.30’da gösterime gireceğini...
Suçsuzsa cennete!
OYA Armutçu imzalı ‘Cezaevlerini boşaltma formülü’ başlıklı haber bana İran’daki bir uygulamayı hatırlattı. Yurtdışında birlikte çalıştığım İranlı bir arkadaşım anlatmıştı. Cezaevleri fazla dolduğunda mahkûmların bir bölümünü kurşuna dizerlermiş. “Ya suçsuzsa” diye soranlara da “Suçsuzsa cennet gider” diyorlarmış.
GÜNÜN SÖZÜ
“Hayat uzun bir öyküye benzer. Ancak öykünün sıkıntılı uzun olması değil, iyi olması önemlidir.”
(Nurullah AYDIN)
Paylaş