SAKARYA Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi, Doç. Dr. Emin Gürses, Kafkasya bölgesinde bir süredir araştırmalar yapıyor. Gürses’e son gelişmeleri soruyoruz:
Bölgede ne var, ne yok?
- Amerika’nın ağırlığı gittikçe pekişiyor. Tiflis’in kuzeyinde, yarım saat uzaklıkta bir askeri üs kuruyorlar; üssün İncirlik’ten daha donanımlı olduğu söyleniyor.
Ermenistan...
- Ermenistan’ın nüfusu 2 milyonun altına düşmesine rağmen son zamanlarda bölgede büyük bir hareketlilik dikkat çekiyor. Ermenistan, ABD’nin tam kontrolüne girmiş durumda. Amerika’daki Ermeniler yatırım yapmaya başlamış, bu nedenle istihdam artışı olmuş... Amerikalılar, başkent Erivan Havaalanı üzerinde, İstanbul’daki konsolosluktan daha büyük bir elçilik binası yapmışlar. Ayrıca askeri bir üssün altyapısı hazırlanmaya başlamış. Bu şekilde Körfez’den olduğu gibi Kuzey’den de İran’ı kontrol altına alma operasyonu tamamlanmış oluyor. Bu gelişmeler karşısında Ermenistan ilerde Türkiye’yi artık bir güç olarak görmeyebilir.
Doç. Gürses, Ermenistan’da Türkiye’ye yönelik Türk düşmanlığına dikkat çekiyor ‘Ancak’ diyerek anlatıyor:
‘Ermeni bir turizmciyle görüşürken bana her yıl 1000’e yakın Ermeni’yi Antalya’ya gönderdiğini, bunların ülkelerine döndükleri zaman ‘Türklerin iyi insanlar olduklarını, düşmanca hiçbir tavır görmediklerini’ söylediklerini anlattı. Ama Türkiye’yi tanımayan ve bilmeyenler arasında Türkiye’ye yönelik önyargı sürüyor.’
Azerbaycan’ın Ermenistan’la ilişkileri...
- Önce şunu belirtmek isterim. Gürcistan-Türkiye arasındaki Cevakhati denilen bölgede Ermeni nüfus daha ağırlıklı... Ermenistan, Gürcistan yönetiminden bölgenin ‘otonomi’ olmasını istiyor. Eğer bu bölgeye ‘otonomi’ verilirse, ki bu bölge Karadeniz’e açılan Acaristan’la sınırdaş, böylece Ermenistan,Acaristan’ın deniz kıyısındaki başkenti Batum’dan denize açılma olanağı sağlayabilir... Rusların çekilmesinden sonra Batum kenti, Amerika’nın kontrolü altında olduğundan bu ihtimal hiç uzak sayılmamalı...
Doç. Gürses, ‘Azerbaycan lideri İlham Aliyev’in durumunun dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Dış güçler, Türkiye’nin ağırlığından ötürü rahatsızlık duyuyor. Özellikle de İngilizler tarafından... Çünkü İngilizlerin büyük petrol yatırımları var Bakü’de... Bu arada Türkiye’ye gelen George Soros’un, Azerbaycan muhalefet lideri İsaKamberov’la İstanbul’da görüşmesi, Bakü’de iktidar çevrelerince epeyce rahatsızlık yaratmış durumda.
Amerika; Bulgaristan ve Romanya’dan sonra doğudaki komşularımıza da yerleşiyor.
Türkiye yavaş yavaş kuşaklanıyor.’ diyor.
Başbakanlığa Anayasa kitabı
LAİKLİK bir Anayasa ilkesidir ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin varoluşunun temelidir. Son günlerde karşılaşılan Kuran kursu problemleri bir yana, Çankaya’daki Kuran ve ‘oku eylemi’ beni çok derinden etkiledi.
Cumhuriyetçi, laik vatandaşları göreve çağırıyorum: Herkes bir Anayasa satın alsın ve Başbakanlık binasının önüne bıraksın ve tümü için ‘oku’, ‘insan zekásıyla oku’ talebinde bulunsun.
Ülkemizin geleceğini korumanın zamanıdır.
Timurhan TAŞTUTAR BERLİN
AKP 1. Kongresi AİHM’ye gidiyor
AKP’nin, 12.10.2003’teki 1.Olağan Kongresi’nde, Tayyip Erdoğan’ın karşısına genel başkan adayı olarak çıkan Mustafa Reşit Burkan’ın ‘basın açıklaması’ özetle şöyle:
‘Kongrede aday olmuştum. Ancak benden tedirgin olduklarından adaylığımı engellediler. Kongrenin iptali için açtığım davalarda iç hukuk yollarının tükenmesi nedeniyle AİHM’ye gitme zarureti hasıl oldu.
Gerçekler er veya geç ortaya çakacaktır. Ak ile kara belli olacaktır. AKP milletten aldığı bu gücü millet için yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklara karşı kullanması gerekirken benim siyasi hakkımı, hukuku çiğneyerek almıştır.
Türkiye’de AKP’li seçmen yoktur, AKP’ye oy verenler vardır.’
Ulusal uzlaşma ve toplumsal güven kaybolmaktadır.
Hissiyatımızı kamuoyu ile paylaşmak istiyorum.’
Hasankeyf soruları
ANAVATAN Partisi Genel Sekreteri, Mardin Milletvekili Muharrem Doğan,Hasankeyf konusunda Başbakan Erdoğan’ın ‘Antik kenti Ilısu Barajı’na feda edemeyiz. Hasankeyf’i kurtarıp turizme açacağız’ sözlerine atıf yaparak kendisine ‘zor’ sorular yöneltiyor:
‘Bu sözlerinizden sonra antik kent Hasankeyf’in korunması konusunda ne gibi çalışmalar yapılmıştır. Hasankeyf, Ilısu Barajı’na feda edilecek midir? Baraj yerinin değiştirilerek tarihi varlıkların sular altında kalmasının önlenmesi için yeni bir proje düşünülmekte midir? Yoksa suyun enerjiye dönüştürülmesinden yana olup; insanlık tarihinin ve kültürünün yaşatılmasına karşı mısınız? AB kriterleri açısından bunlar bir sorun olacak mıdır?’
Gazeteci kitapları
HULUSİ Turgut ‘Adriyatik’ten Çin Seddine-Avrasya ve Demirel’ (ABC), Nurettin Kurt ‘Olay-Polis-Adliye Gerilim Üçgeninde Kurt Gazeteci’ (Ümit Yayıncılık); Altemur Kılıç ‘Kılıç’tan Kılıç’a’ (Remzi Kitabevi); Mehmet Aycan ‘Yeni Türkiye’nin Doğuşu’ (Toplumsal Dönüşüm Yayınları); Nedim Şener ‘Fırsatlar Ülkesinde Bir Kemal Abi’ (Güncel Yayıncılık),Umut Veli Develi ‘Noter Onaylı Yolsuzluk Hikáyesi’ (kendi yayını), Erol Ulubelen ‘İngiliz Belgelerinde Türkiye’ (Cumhuriyet Kitapları), Arda Uskan ‘Güle Güle Bebeğim’ (Doğan Kitap), Sefa Kaplan ‘90. Yılında Ermeni Trajedisi-1915’te Ne Oldu’ (Hürriyet), Saygı Öztürk ‘Kırmızı Klasör’ (Birharf Yayıncılık)
GÜNÜN SÖZÜ
‘İnsanların çoğuna çekici gelen temel güdüler-dürtüler, aç gözlülük, kibir, rekabet ve güç tutkusudur. Örneğin, siyasette insanların eylemleri bu dört temel güdü-dürtüden kaynaklanır.’
(Bertrand Russel)
Biliyor musunuz
SEDAT Peker’le ilgili olarak ‘Organize suç örgütü lideri olmak, adam kaldırmak, zorla şirket elde etmek’ iddiasıyla başlatılan soruşturmada 72 kişiden 49 kişi hakkında takipsizlik kararı verildiğini, son duruşmadaki 5 tahliyeyle birlikte davada sadece Sedat Peker, abisi Atilla Peker ve iki çalışanı olmak üzere 4 kişinin tutuklu kaldığını...