Paylaş
Aslında, Beşiktaş İlçe Başkanı Sebahattin Öztürk, Ulus’taki bir arsanın imar takibi için vekâlet almıştı. Beşiktaş ve İBB imar komisyonlarına seçilen bir başkan nasıl muamelecilik yapabilirdi? Nitekim bu olay partide büyük yankı uyandırdı. 13 Ekim 2021’de ünlü dosya İBB Genel Kurulu’na gönderildi. Ancak bir sorun vardı; CHP İmar Komisyonu üyeleri ve M. Sedat Özkan (12 yıldır komisyon üyesi tecrübeli, ayrıca Küçükçekmece’de Belediye Başkan Yardımcısı), Erkan Erdoğan, Sebahattin Öztürk (vekâleti alan) kendi dosyasına şerh yazdı; ‘muhalefet şerhi’nde şöyle denildi:
“1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan kararlarına katılmadığımızdan...” Yani özetle ‘Yani bu rant planıdır, CHP grubu olarak ortak olmak istemiyoruz.’ Aradan bir gün geçtikten sonra CHP komisyon üyeleri şerhlerini geri çekiyorlar. O rapor oy birliğiyle meclisten geçiyor.
Ancak ‘rant’ın perde arkası var: AKP Grubu şerh ile meclis gündemine gelen raporu geçirmeyeceklerini, ancak şerh kaldırılırsa oy vereceklerini söylediler. Nitekim öyle de oldu. CHP Grubu’nda ise bizzat Canan Kaftancıoğlu’nun görevlendirdiği İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas, CHP Grubu’na gelerek şerhin kaldırılmasını istedi. Bir gün önce CHP Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı şerhli raporu oylattı, bir gün sonra aynı Doğan Subaşı şerhin kaldırılmasını savundu. Halbuki Doğan Subaşı’nın bir önceki dönem CHP imar kriterlerini belirten metinde imzası var; bu rapor kriterlere de uymuyor. Kaldı ki bu kriterler Murat Karayalçın döneminde il kongresinde il delegeleri tarafından onaylanmıştı.
Rant olunca hiçbir kriter kalmaz. Bu arada bir not, Ekrem İmamoğlu’nun Elazığ gezisinde ‘muameleci’ Sebahattin Öztürk’ün yanında yer alması dikkat çekti.
GÜNÜN SÖZÜ
“EN kolay şey insanın kendisini aldatmasıdır, çünkü bir insan genellikle arzu ettiğinin gerçek olduğuna inanır.” Dimosthenis
Şirket kuruluyor, kanunu sonra Meclis’e getiriliyor
KİM KİMİ KANDIRIYOR
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni sert bir dille eleştiren CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan diyor ki:
“Kanun teklifinde amaç ihracatçıya finansman sağlamak deniyor. Ama içeriğe geldiğimizde ise yine torba süslü bir paket halinde önümüze getirilmiş. Teklifle bir şirket kuruluyor. Aslında bu şirket çoktan kurulmuş, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’nin ana sözleşmesi 13 Ekim 2021 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanmış durumda. Yani şirket önce kuruluyor sonra Meclis’e deniyor ki ‘Hadi sen bu şirketi yasallaştır.’ Şirketin kayıtlı sermaye tavanı 50 milyon TL. Şirketin başlangıç sermayesi 10 milyon TL. Peki kim ortak bu şirkete? Türkiye İhracatçılar Meclisi yüzde 5, Türk Eximbank yüzde 5 hisseye sahip. Şirketin Yönetim Kurulu üyelerine baktığımızda TİM’in başkanı İsmail Gülle, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, hem Eximbank’ta hem şirkette yönetim kurulu üyesi. Eximbank’ın Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ali Güney, İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar, bu şirketin de yönetim kurulunda. Birine en az 2 ücret ödeneceği yasa ile garanti altına alınıyor.”
OPERA BİNASI KORUMA ALTINDA
‘MANSUR Yavaş AOÇ’den sonra Opera Binası’nı da kurtarabilir’ (15 Ekim 2021) yazısına ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş şu yanıtı gönderdi:
“Devlet Opera ve Bakanlık Binası Maliye Hazinesi mülkiyetinde olup, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsislidir. Anılan yapı, korunması gerekli Kültür Varlığı olarak tescillenerek koruma altına alınan yapılardandır. Devlet Opera ve Bakanlık Binası’nın restorasyonları Bakanlık’ça yapılmış olup, söz konusu yapının satışına ilişkin herhangi bir işlem yürütüldüğü bilgisine ulaşılamamıştır. Olası herhangi bir satış konusunda belediyemizin bu konuda gerekli işlemleri yapacağından şüphe duyulmamasını bilgilerinize sunarız.”
DANIŞTAY’A BAŞVURDULAR
ANAYASA’ya göre ve AYM Başkanı’nın söylediği üzere, ülkemizde üniversiteler özerk olması gereken kurumlardır. Dolayısıyla üniversiteden görüş almadan rektör atanması Anayasa’ya aykırıdır. Yüzden fazla Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni atamanın iptali için Danıştay’a resmi başvuru yaptı. Emre UĞUR
BİLİYOR MUSUNUZ?
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi’nin, terk edilmiş tarım arazilerini üretime kazandırmak için geçen yıl başlattığı çiftçiye ata tohumu hibe desteğine bu yıl da devam edeceğini; ‘Tohum bizden, üretim sizden’ sloganıyla başlatılan hibe desteğinden faydalanmak isteyen vatandaşların 28 Ekim tarihine kadar ilçe hizmet birimlerine başvuruda bulunabileceğini...
AVCILAR Belediyesi’nin düzenlediği ‘Uluslararası Avcılar Kent ve Tarih Sempozyumu’nun bügün ve yarın Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi’nde yapılacağını...
OKUYUNUZ
ENİS Batur ‘Denemek Sapmak-Çekmeceler Kitabı: II’ (Sel),
Aslıhan Dağıstanlı Aysev ‘Cesur Kızlara Yol Arkadaşları 2: Asla Pes Etmeyenler’ (Nemesis),
Mustafa H. Öztürk ‘Zatonya-Kayıp Defterin Sırrı’ (Epsilon),
Mustafa Açıkgöz ‘Menajer: Transferin Gizli Yüzü’ (Nemesis),
Zeynep Alpaslan ‘Kaktüs Çiçekleri’ (Redhouse Kidz-SEV),
Şeyma Ünal ‘O Zaman Gerçeği Nasıl Öğreneceğiz’ (Küsurat),
Bérengère Cournut ‘Taştan ve Kemikten’ (Can Çağdaş),
Mavisel Yener ‘Türkiye’yi Gezen Mavi Balonlu Öyküler’
(Redhouse Kidz-SEV).
MESAJ PANOSU
TRAKYA Bölgesi’nin yaşayan en büyük duayen gazetecisi ve öğretmeni Feyzullah Aktan, 1962’den beri çıkardığı ‘Önder Gazetesi’nin arşivini, yeni oluşturulmakta olan Keşan Kent Müzesi’ne bağışladı.
5.ÇERKEZKÖY Endüstriyel Fuarı (ÇEF), Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde 24-27 Ekim tarihlerinde açılacak.
Paylaş