Paylaş
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi madde 10, ifade özgürlüğünü düzenlemiştir. Bu madde gereği olarak, herkes anlatım ve ifade özgürlüğüne sahiptir. Bu hak kanaat özgürlüğü ile kamu otoritesinin müdahalesi ve ülke sınırı olmaksızın, haber ve fikir almak ve vermek özgürlüğünü de içerir. Bu hak demokratik bir toplumda, zorunlu tedbir olarak, ulusal güvenlik, toprak bütünlüğü, kamu emniyetinin korunması, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın, ahlakın başkalarının şöhret ve haklarının korunması, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması için, yasayla öngörülen bazı biçim koşullarına, sınırlamalara ve yaptırımlara bağlanabilir. Aynı sözleşmenin 15’inci maddesi ise, “olağanüstü hallerde, ifade özgürlüğünün askıya alma” madde başlığı ile “savaş ve ulusun varlığını tehdit eden genel bir tehlikenin varlığı” halini, “askıya alma” için şart koymuştur.
Bu durumda da AB Konseyi Genel Sekreterliği’ne bilgi verme zorunluluğu getirmiştir. Gündeme getirilen yasa tasarısı gerekçesi (eğer varsa) sözleşmenin yukarıda sayılan şartlarının hiçbirisini taşımamaktadır.
Sözleşme şartları gereği, Fransa’nın, ifade özgürlüğünü ihlal eden bu yasa girişimi, sözleşmenin açık ve haksız bir ihlali teşebbüsü olup, son derece sıkı kurallara bağlanmış olan ifade özgürlüğü hakkını, seçim dönemlerinde, birkaç oy uğruna göz ardı etmek, ciddiye alınacak bir tasarruf olarak değerlendirilemez. Bu blöfü görmenin ve “Çıkarmazsanız namertsiniz” demenin zamanıdır.
S.Ö.
Çubuklu mesire alanı da gitti
İSTANBULLULAR gözleri önünde yapılan imar yağması ile ne kadar ilgilidirler. Çoğunluğun umurunda bile değildir. Büyükşehir’de bunu yapanlar da bu ilgisizliğe güvenirler.
İmar planlarında ‘yeşil’miş. Kaldır yeşili, ver otel iznini, plan yeşili olsun dolar yeşili...
İBB meclis üyesi CHP’li Mehmet Yıldız, Beykoz Çubuklu’daki 109.6 bin metrekare yeşil alanın, AKP oyları ile imara açıldığını bildiriyor. Plan değişikliği ile otel izni verilen 26 bin 939 metrekaresi Çubuklu mesire alanını, 27 bin metrekaresi ise Burunbahçe mesire alanını kapsıyor... Bu durum CHP’li meclis üyelerinin sert tepkilerine ve eleştirilerine hedef oldu.
Mehmet Yıldız, 2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu’nun amacındaki şu hükümleri hatırlatıyor: (Boğaziçi alanında) “... nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamak için uygulanacak imar mevzuatını belirlemek ve düzenlemektir”; 5. maddede “Boğaziçi alanında orman sayılmayan kamu kurum ve kuruluşlarına veya özel mülkiyete ait koru, koruya katılacak alan, çayır, mesire yeri, bostan ve benzeri alanlar yeşil alan sayılır ve bitki varlıkları geliştirilerek muhafaza edilir” dendiğini hatırlattıktan sonra soruyor: “Biz bu Boğaz’ın ölümünü kabullenemiyoruz.”
CHP Grup Başkanı Fahrettin Kayhan söz alarak “Özellikle kürsüden konuşmak istedim. Bu teklife oy verirken yüzünüzün şeklini görmek istiyorum. Bu teklifi geri çekin. Bu teklife oy verirseniz, ileride çocuklarınızın yüzüne nasıl bakacaksınız” diyor.
AKP’liler dinlemiyorlar. AKP Grup Başkanı Ergün Turan “Biz halktan yetki aldık. Hata yaparsak halk bunu değerlendirecektir” diyerek planı savunuyor.
Meclis Başkanı AKP’li Ahmet Selamet söz isteyen diğer CHP’lilere, “Konu yeterince konuşuldu” diyerek söz vermedi.
Yağma tamamlanmıştır!
Erzurum türküleri yasta
Eski AKP Erzurum Milletvekili Prof. Mustafa Ilıcalı, Erzurumlu halk müziği sanatçısı Raci Alkır’ın kaybının medyada yeterince yer bulamadığını söyleyerek “Doğu bölgesinin en bilinen sanatçısıydı. Özellikle Erzurum türkülerine getirdiği yorumuyla dikkatleri üstüne çekmişti. ‘Tatyan Baba’ ve ‘Türkü Paşası’ dedi.
Bir süredir böbreğinden rahatsız olan Alkır, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde vefat etmiş, cenazesi Lalapaşa Camii’nde ikindi namazından sonra geçen cumartesi kaldırılmıştı.
Erzurum’un önemli terzisi sayılan Raci Alkır, Erzurum Halk Oyunları, Halk Türklüleri Derneği’nde müzik faaliyetlerine başlıyor. TRT’nin kurulmasından sonra Erzurum Radyosu’na geçtiler ve ‘Doğudan Sesler Korosu’ olarak program yaptılar. Hulusi Seven ve Suat Işıklı’nın yönetiminde Arif Sağ, Mükerrem Kemertaş, Aysun Gültekin gibi sanatçılar bu korodan yetiştiler. Alkır, Erzurum türkülerinin önemli kaynak kişilerinden birisidir. Özellikle kendisine has ses rengiyle ve yörede ‘Tatyan’ olarak bilinen türkülerle ün yaptı. ‘Tutam yar elinden’, ‘Dün gece yar hanesinde yastığım bir taş idi’, ‘Seyreyle güzel’, ‘Kadem bastı’, ‘Güzeller bezenmiş’, ‘Can bula cananını’, ‘Hani yaylam’ parçaları çok sevilen türkülerdir.
Türk halk müziğine 80’den fazla eser kazandırmıştı. Aspendos’taki mikrofonsuz ve Vatikan’daki konserlerinin unutulmaz olduğu söylenir. Ilıcalı’nın önerisiyle İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir vefa örneği göstererek Raci Alkır’a İstanbul’da geçtiğimiz yaz bir konser düzenlemişti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Alkır’ın ailesine başsağlığı mesajı çekti. Sanat hayatı boyunca 7 plak, 2 kaset ve bir CD yapmıştı.
‘TÜBA’da görev almayın’
ÖĞRETİM üyeleri dernekleri, TÜBA’yla ilgili kararlılıklarının sürdüğünü, ocak ayında hükümetin akademiye yeni atamalar yapacağını belirterek, ‘bilim insanlarına’ ortak bir çağrıda bulundular. Özetle şöyle denildi: “Bilim insanlarımızı, ‘bilimler akademisi’ adlı bir kurumda atanarak görev almamaya çağırıyoruz. Atanmamak sizin ellerinizdedir. Siz istemeden atanamazsınız. Sizleri, atamayla oluşan bir kurumda yer almayarak ülkemiz bilim dünyasının onurunu ve itibarını korumaya davet ediyoruz.
TÜBA’nın onur ve itibarını kurtarmak bilim insanlarımızın elindedir!”
Deklarasyona imza atan dernek başkanları şunlar:
Prof. Dr. Hilmi Uysal (Akdeniz Ü.), Prof. Dr. Ferhan G. Sağın (Ege Ü.),Prof. Dr. Bahadır Aydın (Abant İ. Baysal Ü.), Prof. Dr. Serap Kuruca (İstanbul Ü.), Prof. Dr. Nurettin Abacıoğlu (Üniversite Konseyleri Derneği) ve Prof. Dr. Alpaslan Işıklı (Tüm Öğretim Elemanları Derneği)
Biliyor musunuz
AB belediyeleri ile Türkiye Sosyal Demokrat Belediyeleri arasında işbirliği çalışmaları yapmak amacıyla İstanbul’daki 12 CHP’li belediyenin, Selami Öztürk’ün başkanlığında kurulan ‘Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’ne (SODEM) üye olan belediyelerin sayısının 37’ye yükseldiğini...
Paylaş