Paylaş
17 Mart Pazar günü, Hasköy’de Rahmi Koç Müzesi çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) ve Rahmi Koç Müzesi ortaklığında gerçekleşen ‘Büyük Bir Deniz Zaferinin Kahramanları’ başlıklı panelde, 1997’den bu yana Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenen Gonca buharlı gezi teknesinin Çanakkale Savaşı’nda Boğaza 3 Ağustos 1914 günü ilk mayın hattını oluşturan ve 2 Mart 1915 günü Nusrat’ın tarih değiştiren 26 mayınını İstanbul’dan Çanakkale’ye getiren Selanik Mayın Dökücü Gemisi olduğu E. Deniz Kurmay Albay Bora Serdar’ın uzun soluklu çalışmaları sonrası belgelerle ispat edildi. KÜDENFOR Direktörü Amiral Cem Gürdeniz tarafından, Selanik gemisinin ilk mayın hattını döken serdümeni Çavuş İsmail Can’ın torunu Fahrettin Can ve Nusrat mayın gemisinin Komutanı Yzb. İsmail Hakkı Bey’in torunu Cihat Gündoğdu ile birlikte hazırlanan bir Onur Plaketi, Müze Genel Müdürü Mine Sofuoğlu’na takdim edildi.
Mustafa Kemal Atatürk, Anafartalar Grup Komutanıyken, Rahmi Koç Müzesi’nde bulunan bu otomobilin bir benzerini kullanıyordu.
Panelde ayrıca Rahmi Koç Müzesi’nde bulunan Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal’in cephede kullandığı İtalyan Fiat Zero otomobilin aynı dönemdeki benzerinin de tanıtımı yapıldı. Çanakkale Savaşları Enstitüsü Araştırmacılarından Buğra Terzi araç hakkında detaylı bir sunum yaptı.
Halen Rahmi Koç Müzesi, 1992 yılında hurdaya gitmekten kurtardığı şimdiki adıyla Gonca olan Selanik Mayın gemisine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bu yönüyle Gonca İtalyan, Balkan, Birinci Dünya ve Kurtuluş Savaşlarını görmüş bir gemi olarak deniz tarihimizde 109 yıl öncesindeki 18 Mart deniz zaferinin tek canlı tanığı gemi olma özelliğini koruyor. Törende, 18 Mart Üniversitesi Tarih Bölümü, Çanakkale Savaşları Enstitüsü Başkanı Murat Karataş da bir konuşma yaptı.
BEŞİKTAŞ’TA AKPOLAT’I 3 ADAY KORKUTUYOR
BEŞİKTAŞ Belediye Başkanı Rıza Akpolat, karşısında dişli üç adayın bulunmasının kendisini tedirgin ettiği, hiç olmadığı şekilde Etiler, Levent ve Beşiktaş’taki mahalleleri gezmeye başlaması dikkati çekiyor. AK Parti-MHP adayı Av. Serkan Toper, bağımsız aday Nasuh Mahruki ve yarışa hızla bir giriş yapan Memleket Partisi adayı Av. Dr. Özgün Öztunç’tan tedirgin olduğu belirtiliyor.
Toplumdan uzak kapalı kapılar ardında ‘siyaset’ yaptı?? konu?ulan?ğı konuşulan Akpolat’ın, son zamanlarda kadınlara ‘yemekler’ düzenlediği, belediyenin tesislerinde ücretsiz pasta ve kahve partileri verdiği, Arnavutköy yolunda Neşe Gazinosu civarında ‘Sosyete Pazarı’ açtığı, evlere kadar afişler dağıttığı son olarak da 18 Mart Deniz Zaferi nedeniyle ‘komşularım’ diye yazdığı mektuplarla Çanakkale’ye turlar düzenlediği görülüyor.
MESAJ PANOSU
◊ UNUTMA... Nikâh, açılış, düğün gibi özel günlerde TEMA Mutlu Gün Panosu ile dostlarınızın sevincine ortak olabilir, cenaze törenlerinde ise TEMA Çelenk ile sevdiklerinizin üzüntüsünü paylaşarak TEMA Vakfı’nın çalışmalarına destek olabilirsiniz.
GÜNÜN SÖZÜ
“Güçle ittifak kurmuş cehalet, adaletin sahip olabileceği en vahşi düşmandır.”
James Baldwin
‘SELAM VERDİM HABER DEĞİL DİYE ALMADI’
CUMHURİYET yazarı, hukukçu Ali Sirmen’i de kaybettik. Onlar Uğur Mumcu ile ‘ikiz’ gibiydiler. İkisinin de renkli kişilikleri vardı. Türkiye’nin aydınlığı için çok çaba sarf ettiler, yazılarıyla ve konuşmalarıyla.
Ali Sirmen’in son kitabını bizim Ümit Aslanbay yazmı?t?.?ştı. Aslanbay, kendisiyle bir mail söyleşisi yapmıştı. ‘Bir Eski Cumhuriyet için Ali Sirmen Anlatıyor’ (İmge).
Bunu da anlatmıştı. Benim için şöyle diyor Sirmen: “Selam verdim, haber değil diye almadı. Bu lafı Yalçın Bayer için ben söyledim. Bir gün bir yere gidecektim, haberi yetiştirme derdindeydi yine. Dedim ki, ‘Yalçın yarın gazetede okursun’.
Bu sözüm üzerine dehşete düştü...”
Cumhuriyet’te Haber Müdürü olarak yoğun uğraşım vardı gerçekten! Fuzuli’nin ünlü ‘Şikayetnamesi’nden aldığı bu sözü çevirerek bana uyarlamıştı. Bunun sonucunda ise Ali Sirmen ve Uğur Mumcu’nun diline düşmüştük. Her iki abimi de saygı ile anıyorum.
ENİS BATUR’A ŞİİR ÖDÜLÜ
TÜRK edebiyatının üretken yazarlarından Enis Batur, PEN Yazarlar Derneği 2024 şiir ödülünün sahibi oldu. Güven Turan, OğuzDemiralp, Yalçın Armağan ve Haydar Ergülen’in kısa konuşma metinleriyle katılacağı tören 22 Mart Cuma 18.30’da Kırmızı Kedi Pera Mağazasında gerçekleştirilecek.
KESKİNER’İ UNUTMAYALIM
NAM-I DİĞER ÇİÇEK ARİF
SANATÇILARIN, gazetecilerin, entelektüellerin, Beyoğlu’ndaki vazgeçilmez mekanı Çiçek Bar’ın sahibi. Okuyan, yazan, düşünen ve bir ömür mücadele eden bir dava adamı. Bu camianın en sevilen, en tanınan en kıdemli ustası. Hakka yürümüş. Mesleğin, dostların ve sevenlerin başı sağ olsun.
İ. ÇAPA
Paylaş