Büyükşehir, Esenboğa hattını özelleştiriyor

Büyükşehir 14.1.2013 günkü oturumunda EGO’ya ait 442 hat no’lu Esenboğa Havaalanı-Ankara arasında EGO otobüsleri ile yaptığı yolcu taşımacılığını özelleştirme niyetli bir kararı ocak ayı oturumunun son gününde meclisten geçirdi.

Haberin Devamı

Halen EGO ve HAVAŞ’a ait otobüsler ile taşınan uçak yolcuları bundan böyle EGO’nun 442 no’lu hattı özelleştirmesi ile özel şirketçe taşınacak. EGO’nun bu kararı vatandaşa zamlı yolculuk olarak yansıyacak. Çünkü HAVAŞ, Esenboğa-Ankara arasında yolcu ücreti olarak yolcu başı 10 TL alırken, EGO otobüslerine vatandaş iki tam bilet karşılığı 3,5 TL ödeyerek havaalanına ulaşabilmekte. Alınan karar gereği bu hattın Büyükşehir’in yan kuruluşu olan BELKO şirketine otobüs başı aylık 1000 tam bilet karşılığı ödeme yapılması karşılığında hattın işletilmesinin devredilmesine ve taşımacılık yapan firmalara 10 yıl süre ile ihale edilmesi kararını içermekle olup, 442 no’lu hattın özel işletmeciye terk edilmesini amaçlamaktadır.
Dünyanın bütün metropollerinde havalimanları ile kent merkezleri arasında ucuz ve kaliteli yolcu taşıyan kitle iletişim araçları metro, havaray, tramvay gibi ulaşım araçları olması gerekirken, bunlar yapılmadığı gibi... Dar gelirli vatandaşın kent merkezi ile havalimanı arasında ulaşımını sağlayan EGO otobüs seferlerinin özelleştirilerek kaldırılması bütçelerine ek külfet olarak yansıyacak... Halen 3,5 TL’ye gitmekte oldukları aynı mesafeyi 3 kat daha fazla ücret ödeyerek 10 TL gibi bir rakam ödemek zorunda bırakacaktır.
Havayolu şirketleri verdikleri reklamlar da yolcularını 500 km’lik mesafeyi 29 TL’ye kadar (dar kontenjan) taşırken, havalimanına ulaşmak için 20-25 km’lik karayolu taşımasına gidiş geliş olarak 10 TL ücret ödenmesi vatandaşın soyulması anlamına gelmiyor mu?
Tüketici örgütlerin ve diğer STK’ların konuyu yargıya götürerek Büyükşehir’in bu haksız uygulamasına dur diyeceğine inanıyoruz.
İsa HAYIRLI-CHP Büyükşehir Meclis üyesi

Haberin Devamı

‘Tarlabaşı’ Ankara’da

Çankaya Belediyesi, fotoğraf sanatçısı Ali Öz’ün, Tarlabaşı’nda 1,5 yıl kalarak çektiği fotoğrafları Ankaralılarla buluşturuyor. Sanatçı, ‘Tarlabaşı Ayıp Şehir Sergisi’yle suretini çıkardığı Tarlabaşı’nın yok olup gittiğine dikkat çekiyor. İstanbul’un tam orta yerinde bir semtin yok edildiğini ifade eden sanatçı, Tarlabaşı’nın ‘soylulaştırma’ya kurban gittiğine dikkati çekmeyi amaçlıyor.
‘Ayıp Şehir Sergisi’nde, kentin ve semtin yaşadığı ‘imha/iptal’ sürecini kare kare kaydeden sanatçı, kahvehanelerden birahanelere, barlardan pavyonlara ‘kentsel dönüşüm’ adı altında bir anda ‘buharlaşıveren Tarlabaşı’nın suretini gözler önüne seriyor.
Ali Öz’ün çalışması sırasında 30 bin kare görüntü aldığı bildiriliyor.
Bugün Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılacak sergi, 30 Ocak tarihine kadar gezilebilir.

Yazarın Tüm Yazıları