Büyükşehir’e deprem sorusu

‘DEPREM toplanma alanları neresidir’(16.10.2011) başlıklı yazımızda; “Ankara’da deprem toplanma alanlarını neresidir; böyle bir projeniz var mıdır; CHP’liler bunu size hiç soruyorlar mı? Ankara’da mı kaderine terkedilmiştir?

Bunu hiç bir belediye ya da vatandaş, daha da önemlisi STK’lar sorgulamazlar mı? Yoksa Ankara’da sivil insiyatif yok mudur?” diye sormuştuk....
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken “Evet siz yazmadan önce biz parti olarak bu soruyu sorduk” dedi.
Bu konudaki soru önergesini 10 Kasım tarihinde Meclis Başkanlığına verdiklerini bildiren Güleken şunları bildirdi:
“Ankara il sınırları içindeki afet olaylarına yönelik envanter verileri incelendiğinde değişik afet olayları nedeniyle Bakanlar Kurulunca alınmış 113 adet Afete Maruz Bölge kararı olduğu görülmekte olup bu alanlardan 44 tanesi bugünkü kent merkezinde, 69 tanesi ise çevre ilçelere ait alanlarda kalmaktadır.

- Ankara başta Kuzey Anadolu Fay sistemi olmak üzere birçok fay kuşağından ve aktif tekil faylardan etkilenmektedir. Ankara kent alanının önemli bir kısmı deprem etkisini arttıracak kalın ve gevşek bir zemin üzerine kuruludur.
Birçok yerde zayıf zeminlere çok katlı yapıların oturması ve nüfus yoğunluğunun fazlalığı da önemli riskler arz etmektedir.”
CHP grubunun sorduğu 13 sorudan bazıları özetle şöyle:

“Ankara’nın zemin durumu ile yapı stoğunu zaman geçirilmeden gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz? Yapıların önem sırasına göre depreme dayanıklı olup olmadıkları konusunda incelenmesi ve gerekiyorsa güçlendirilme çalışmaları yapılmış mıdır? Yapılmadıysa yapılması için ne gibi çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz?

İMARA AÇILAN VAR MI

- Bu konularda merkezi hükümet, Valilik, İlçe Belediyeleri, ilgili teknik mesleki kuruluşlarla ne gibi iş birliği çalışmaları yapmayı düşünüyorsunuz?

- İmar planlarına esas jeolojik ve jeoteknik etütlerin yaptırılarak yerleşime uygunluk haritaları hazırlanmış mıdır?

- Bir deprem anında Van’daki ilk koordinasyonsuzluğun olmaması için, ne gibi önlemler planlanmıştır? Bu konuda yeteri kadar eğitimli kadro, araç ? gereç, alan stoku yapılmış mıdır?

- Olası bir depremde Ankara halkını hemen sevk edebileceğimiz alt yapısı bitmiş, deprem sonrası hazır çadır alanları, jeneratörü, ısınması, tıbbi malzeme hazırlıkları ve stokları var mıdır? Varsa ada, pafta, parselleri nelerdir?
Deprem toplama alanı olarak ayrıldığı halde imara açılmış parseller var mıdır? Varsa parsel sayısı kaçtır?”

AVM’lere servis ihtiyacı büyük

BİZLER Eryaman’da yaşıyoruz. Mahallemizin muhtelif yerlerinde AVM’ler bulunuyor. Çoğu vatandaş, bunların uzağında kalıyor. Buralara toplu taşım araçları ile de gidilemiyor. Daha önceleri, AVM’ler servis hizmete sokarak vatandaşa yardımcı oluyordu. Özellikle yaşlılar bu hizmetten çok memnundu. Ama Büyükşehir Belediyesi bizleri bu imkandan mahrum etti.
Neymiş, belediye otobüsleri, minibüsler zarar ediyormuş.
Belediye ticari bir kuruluş mudur?
Duyumlarımız, konumu halkla iç içe olan bir marketler zincirinin talebi doğrultusunda bu kararda etkili olduğu yönünde.
Peki vatandaş ne yapacak?
Mustafa BİLGİÇ
Yazarın Tüm Yazıları