Büyükşehir çalkalanıyor

BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi’nde gözler, pazartesi günü yapılacak dönem toplantısına dikildi.

Çünkü komisyon başkanlıkları, grup başkanvekilikleri ve grup sekreterliği seçimleri yapılacak. İdris Güllüce’nin Meclis 1. başkan vekilliğinden ayrılmasından sonra esas ‘kavga’nın, Büyükşehir’de ‘karanlıklar prensi’ olarak adlandırılan 12 yıldan beri (RP, FP ve AKP) Grup Başkanvekilliğini yürüten Hüseyin Evliyaoğlu’nun ismi üzerinde olacağı anlaşılıyor. Tayyip Erdoğan’la, RP’nin Gençlik Kolları’ndan arkadaş olan Evliyaoğlu, İstanbul’da neresi yeşil alan, neresi ticaret konut, turizm alanı olacağına karar verin kişi...AKP’li bir meclis üyesi ‘Sarı basın kartlı ve İsfalt’tan ‘danışman’ maaşlı olan Evliyaoğlu’nun dosyası Hüseyin’den geçer ama Hüseyin’in dosyası hiç kimseden geçmez’ diyerek kendisine tavırlı olduklarını söylüyor. Kulislere göre, AKP’li Meclis üyeleri, Erdoğan ve Topbaş’a karşın artık Evliyaoğlu’nu istemedikleri ve ‘Eğer Kadir Topbaş, bu isimde israr ederse bütçeyi meclisten geçirtmeyiz’ dedikleri konuşuluyor. Bu isim yerine, İl Başkanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun, örgütteki eski yardımcılarından Ahmet Selamet ile Meclis üyelerinin desteklediği İsmail Erdem...’Abdüllatif Şener grubu’ndan (Sivas) olan Erdem, AKP İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem’in yeğeni. Ekrem Erdem, örgütlenmede Erdoğan’a en çok katkısı olan güçlü bir isim ve FP’nin bir dönem de İl Başkanlığı yaptı.

Bir anda ‘köşeye itilen’ Güllüce’nin, pazartesi günü ‘başkan vekilliğine’ aday olmayacağı gibi ‘sürpriz’ bir karar alabileceği de konuşuluyor.

Büyükşehir’de kulisler hareketli; bir yandan ‘seçim’, bir yanda da 11 daire başkanının görevden alınmasından sonra müdürlük seviyesindeki yer değiştirmelerle çalkalanıyor.

Başbakan Erdoğan, Büyükşehir’e elkoymazsa, yandı gülüm keten helva; AKP grubunu bir daha bulamaz.

CHP-AKP’nin rant ortaklığı

CHP’
li Avcılar Belediyesi’nde önceki gün neler olduğunu biliyor musunuz? AKP İstanbul İl Başkanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve ortaklarına ait ‘Avcılar Hospital’in bitişiğindeki arsanın hastaneye ek ünite yapmak için normalde imar durumu 4 kat olan yere 7 katlı inşaat yapmak maksadıyla parsel tadilatı istendi. Bunun için 16.7.2005’de Büyükşehir’den 5 binlik plan tadilatları çıktı. Başkan Mustafa Değirmenci, bu imar değişikliğine karşılık Türksan ve Toyoto’nın yerlerine 16 katlı işmerkezleri yapılmasına dönük imar değişikliği planlarının çıkartılmasını istedi. 18 CHP’li ve 14 AKP’li evet dedi, 5 CHP’li red oyu verdi, 2 AKP’li toplantıda bulunmadı. Değirmenci, karara karşı çıkanları ‘örümcek kafalı’ olarak nitelendirdi, Dr. Müezzinoğlu’nun hastanesini genişletme kararını övdü. AKP grup sözcüsü ise ‘Değirmenci bize Türksan ve Toyota yerleri konusunda ikna edince daha önceki yanlışımızı gördük, bu plan tadilatları ile avcılar şahlanacaktır’ diye konuştu.

Daha önce red oyu vereceklerini açıklayan CHP’lilerden Cemil Bayer, Hasan Togay, Garip Gök, Aynur Cihan ve Bülent Zerel’e gözdağı verilmek üzere meclis toplantısında dinleyici sıralarını ‘ülkücü’ bir grupun tuttuğu öne sürüldü.

CHP İstanbul İl Başkanı Şinasi Öktem ve Avcılar İlçe Başkanı Bayram Acar, Değirmenci’ye karşı nasıl bir tepki gösterecekleri merak konusu oldu.

Genelkurmay’ın gerekçesinden tatmin olmadım

BÖYLESİ bir olay (bröveden Atamızın resminin kaldırılması) nedeniyle kamuoyunda büyük tepki ve kırgınlık var. Bu eylemi AKP içinden biri tasarlasa, yapsa anlardım, anlayışla karşılardım; çünkü hedefleri belli. Ancak bu hareketin Genelkurmay Başkanı’ndan gelmesi bizleri gerçekten fazlasıyla şaşırttı. Şu an herkes bu şaşkınlığın şokunu yaşıyor. Ama bu işin öylece kapanmasına sizler izin verseniz bile halk olarak bizler izin vermeyeceğiz. Uyduruk iki kılıç, iki yaprak ve bir tası Atatürk’e değişmek ve bu davranışı çağdaşlıkla açıklamaya çalışmak yanlıştır. Bu, dünya tarihinin en çağdaş insanı olan Atatürk’e yapılabilecek en acımasız hakarettir.

Genelkurmay’ın bröve ile ilgili açıklamasını da tatmin edici bulmadığımı eklemek isterim. Atatürk’ün resminin neden kaldırıldığına değinilmiyor da, sembolün karışıklığından dem vuruluyor. TSK’yı temsil eden resmi rozetlerden Atatürk resminin neden kaldırıldığının ve bunun ne anlama geldiğinin yanıtı da yok? Bu açıklama bizi tatmin etmedi. Askerin, askere yakışır mertçe bir açıklama yapmasını dilerdik.

B.Uğur BANOĞLU

‘Helal’ standardı laik devletin işi değildir

TSE’
nin helal gıda standardı çalışmalarını değerlendiren Tüketiciler Birliği Gıda Komitesi Başkanı Dr. Müh. Hüseyin Kámi Büyüközer, ‘TSE’nin bu çalışması laiklik ilkesi ve özellikle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Yasaya aykırıdır’ diyor. Büyüközer’in açıklaması şöyle:

‘Bir kamu kurumu olan TSE, hazırlayacağı ‘helal standardı’ ile bir yandan bu belgeyi verdiği ürünlerin İslami usullere göre helal olduğunu açıkça belirlerken, öte yandan bu belgeye sahip olmayan ürünlerin ise haram olduğunu zımnen belirlemiş olacaktır. Kamu kuruluşlarının, Anayasa’nın 2. maddesinde yer alan ‘Türkiye Cumhuriyeti laik hukuk devletidir’ hükmüne uygun davranması zorunludur. Bir kamu kurumunun, bir dinin mensuplarının ihtiyacını karşılamak amacıyla o dinin ortaya koyduğu ilkeleri gözeterek belgeleme çalışması yapması, bu çalışmayı yapan kamu kurumu ve dolayısıyla devleti, bir dinin mensupları ve mensubu olmayanları arasında taraf haline getirmektedir.

Öte yandan bir kamu kurumunun serbest ve tam rekabetin esas olduğu piyasa ortamında bir ürün için ‘helal’, başka bir ürün için dolaylı olarak ‘haram’ nitelemesi yapması, tüketiciyi devlet gücüyle yönlendiren ve sonuçta rekabet ortamını sınırlayan bir tutumdur. Bu tarz belirlemeler 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Yasa ile çelişmektedir.

BAĞIMSIZ DENETİM

Tüm gelişmiş, serbest piyasalarda bir dinin gerekleri ve ilkeleri gözetilerek hazırlanan ürünlerin belgelendirilme işlemleri, bağımsız ve devlet dışı örgütlenmiş kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Ülkemizde de, kamu kurumları eliyle yapılması planlanan bu çalışma yerine aynı yol izlenerek, devlet dışında örgütlenme sürecine katkı yapılarak bağımsız sertifikasyon kuruluşlarının örgütlenmesi sağlanmalıdır.

Tüketiciler Birliği olarak; TSE’nin başlattığı bu çalışmayı durdurarak atılan yanlış adımdan dönülmesi gerektiğini, aksi takdirde başta Rekabet Kurulu olmak üzere gerekli karar mercilerine başvuruda bulunacağımızı belirtiyoruz.’

Bira içmek için orduevine mi gidelim

‘BEN
Tekirdağlı bir işadamıyım. Bir süre önce İstanbul’dan işimle ilgili olarak bir konuğum ziyarete geldi. Kendisine öğlen Tekirdağ köftesi yedirmek istedim. Gittiğimiz köftecide konuğum bira içmek istedi. Beni tanıyan garsonlar bir anda tedirgin oldular. ‘Ama belediye canımızı yakar’ dediler. AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Aydın, gazetenizde gündeme getirdiğiniz ‘yasakçı’ zihniyetçilerin arasındadır. Maalesef Tekirdağ’ın turistik bir kent olduğunu bilmiyor mu? Konuğumu orduevine mi götürmeliydim. Tekirdağ’a yazık oluyor.’

(CHP Mersin Milletvekili Şefik Zengin, içki yasağının ülke çapında yayıldığını ifade ederek Başbakan Erdoğan’a, öğretmenevlerinden sonra orduevi ve askeri tesislerde de alkolü yasaklamayı düşünüp düşünmediğini soruyor.)

Çemişkezek medenidir

‘İSTANBUL’a 17 kaymakamlık kurulacağı yolundaki haberde, kaymakamlıkların gereksizliği anlatılırken, ‘Bakırköy kaymakamının Çemişkezek’ten farkı kalmaz’ şeklinde kentimiz için küçük düşürücü bir ifade yer almasını yadırgadım. Çemişkezek çağdaş, medeni, laik bir anlayışa sahiptir. Bu şirin ilçemiz, sadece adından dolayı küçük düşürülmemelidir.’

Bahaddin KILIÇ

Güllüce: Görüşmedim

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Meclis 1. Başkanvekili İdris Güllüce’den: ‘Haberinizde adı geçen Sn. Mehmet Kutman ile herhangi bir görüşmem olmamıştır. Boğaziçi İmar Kanunu’nun değişikliği ancak TBMM iradesiyle gerçekleştirilebir. Bu cihetle hiç kimse bu konuyla ilgili söz veremez.’

Mehmet Kutman, bu durumda Park Otel meselesini Kadir Topbaş görüşmüş olabilir.

Başbakan’a fırsat

SHP Genel Başkan Yardımcısı Ersoy Bulut’un Başbakan Tayyip Erdoğan’a bir önerisi var:

İspanya’da zeytin rekoltesinin 1.4 milyon tondan olumsuz iklim koşulları nedeniyle 600 bin tona düşmesiyle Türkiye’nin önüne çok önemli bir kapı açılmıştır.

Dünya zeytinyağı tüketimindeki boşluğu doldurabilecek en güçlü aday Türkiye’dir.

Türkiye bu boşluğu doldurmak için hemen harekete geçmelidir. Sayın Başbakan’ın pazarlama yeteneğini göstermesi için önemli bir fırsat çıkmıştır.’

GÜNÜN SÖZÜ

‘Dini duygular Fransa’da hemen hemen yoktur. Fransa’da genç bir din olan İslam’ın, bu ülkede boşaltılmış ruhi alanı doldurması doğaldır.’

(Strasbourg Üniversitesi’nden İslamolog ve dilci,

Prof.
Muhammed İbd Guadi)

Biliyor musunuz

AHMET San’a ‘İstanbul Tower’ projesinin hazırlanması için destek veren İETT Genel Müdürü Muammer Kantaracı’nın, 16 kasım itibariyle emekliliğinin istendiğini...

MESAJ PANOSU

BAYRAMDA Antalya’dan Ankara’ya gittik. Dönüş saati hatırımızda 11.30 kalmış, halbuki otobüsün kalkış saati 11.00 imiş. Bizim dikkatsizliğimizden kaynaklanan hatayı, ilgili ve kararlı bir şekilde 3-5 dakika içerisinde hiçbir ücret talep etmeden çözen Ulusoy Söğütözü yetkililerine içten teşekkürler. Ülkemizde böyle ciddi firmaların çok olması dileğiyle.

Cahit AVCI
Yazarın Tüm Yazıları