Paylaş
Zaten Yalova’yı geçip Bursa’ya girerken yeni otoyolun dev viyadüklerinin altından geçiyorsunuz. Eğer Yenikapı’dan Mudanya’ya deniz otobüsü veya hızlı feribotla giderseniz, bunları göremezsiniz. Bursa artık İstanbul’la bütünleşmiş sayılabilir. Yeni otoyolun önümüzdeki yıl açılmasıyla Bursa-İstanbul arası 45 dakikaya inecek. Şimdiden İstanbullu arsa spekülatörleri, Orhangazi’den ta Mustafakemalpaşa’ya kadar yola yakın arazileri kapatmışlar bile... İstanbul’un önümüzdeki yıllarla ilgili stratejik planlarında da sanayinin Bursa ve Balıkesir’e kaydırılması var; hatta gerçekleşmeye bile başladı. Dolayısıyla Bursa, İstanbul’la bir ‘megapol’ün ötesinde de bütünleşip ‘şehir’ haline geliyor. Bursa’da kendine göre planlama yapıyor. Yine bu güzergâhta belki de Türkiye’nin en büyük OSB’si kurulacak. Üstelik burası teknolojik ağırlıklı olacağı için yabancı yatırımcıların da gelmesi bekleniyor. Ancak Bursa’da çevre konusundaki duyarlı kesimler yeni OSB istemiyor. Çünkü hemen yanı başında bir doğa harikası olan Ulubat Gölü ve Karacabey longozları var.
TERMAL KONGRESİ
Atatürk tarafından 1938 yılında işletmeye açılan ‘Cumhuriyet tarihinin sembol işletmelerinden biri olan Sümerbank dokuma fabrikasının yeri çoktan bir kültür ve kongre merkezi (AKKM) olmuş; AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin buraya ‘Atatürk’ adını vermesi çok önemli bir vefa örneği... Bunları neden mi yazıyoruz? Bursa, çok önemli sayılan Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği (EHTTA) Genel Kurulu’na ev sahipliği yaptı son iki gün... AB tarafından akredite edilen EHTTA örgütünün Türkiye’deki ilk ve tek üye şehri... Birlik ‘tarihi termal kültürel mirasın yaşatılması ve aktarılması amacıyla 2009’da Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya ve Belçika tarafından kurulmuş... Bugün sayıları 13 ülkede 36 kenti oluşturuyor. Bursa, Azerbaycan’dan bir kentin de üye olması için ‘abilik’ yapıyor...
Uluslararası toplantının açılışını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptı. Türkiye’nin 2023 vizyonunda öne çıkardığı ‘Sağlık Turizmi’ sektörünün en önemli unsurlarından birisinin termal turizm olduğunu, Bursa’nın da bu konuda öncü olacağını söyledi. İstanbulluların pek haberi yok ama beş yıl önce başlatılan bu projeden... Bursa’nın tarih boyunca var olan sağlık ve güzellik şehri vurgusu yeniden öne çıkarılıyor.
ULUDAĞ KEŞİŞ DAĞI
Bursa gücünü mitolojiye dayanan Uludağ’dan alıyor. Romalıların, dağın heybetinden dolayı ‘Mysea Olympos’ dedikleri, üzerindeki onlarca manastırdan dolayı Osmanlıların ‘Keşiş Dağı’ olarak adlandırdıkları, derinliğinde sular kaynamasına rağmen doruklarından 12 ay boyunca karlarla kaplı bu dağ, termal suyu ile Bursa’ya yaşam kazandırıyor; otomotiv ana-yan sanayi ve tekstil-hazırgiyimden sonra...
Prof. Dr. Orhan B. Alankuş’un, “Bursa artık bir moda ve tekstil şehri, bir ileri teknoloji şehri ve bir inovasyon şehri olacaktır” ifadesi Bursalı sanayici ve işadamlarını ortak hareket etmeye yönlendirmiş... Tarımla başlayan, sanayi ile devam eden Bursa’nın ‘ekonomik hedefi’, bunların yanı sıra turizme de dönüyor. Bunun en önemli ayaklarından biri Bursa’nın ‘alametifarikası’ olarak tanınan kaplıcaların ‘termal turizme’ dönüşmüş olması... Tabii bunun Sağlık Serbest Bölgesi ile de doğrudan ilgisi var; bu konuda Antalya ve İzmir’le yarışıyor.
Bursa cesur olmalı!...
Çelik Palas’a Arap sermayesi!
EMEKLİ Sandığı’nın malı olarak önce özel sektöre (Kırcallar) bir süre önce de Arap Turizm Birliği Başkanı Dr. Bender ve ortaklarına ait şirket tarafından işletilmeye başlandı Çelik Palas Oteli... Çekirge semtinde bu kaplıcanın oluşması için neler neler söylediği ve neler yaptığı bilinince insanın yüreği sızlıyor. Çelik Palas’ın kurulmasını Atatürk istemiş, hatta bastonu ile gösterdiği yere inşa edilmesi için talimat vermişti. İki günlük toplantı süresince misafirlere bol bol hurma ve Arap kahvesi ikram edildi.
Medikal sağlık merkezi hizmeti
TÜRKİYE’deki ilk ve tek TSK Kaplıca Hastanesi; yine Türkiye’deki üniversiteler bünyesinde kurulan ilk kaplıca tedavi merkezi Bursa’da bulunuyor. Böylece toplam 20 özel hastane, 21 kamu hastanesi, bir üniversite hastanesi olmak üzere 42 hastane bulunması termal tedavi için gelenlerin her türlü sağlık hizmetini alabilmesini sağlıyor. Bursa’da var olan 900 yoğun bakım ve 6.300 hasta yatak yatağı kapasitesi yeni yapılacak 1300 yataklı şehir hastanesi ile ‘sağlık turizmi’nin en önemli merkezi haline gelecek.
- 2001 yılında 1000’e yakın olan yabancı hasta sayısının 2014 yılında 10 bine ulaştığı bildirildi.
TERMAL POTANSİYEL
5 bin termal yatak kapasitesine sahip Bursa’da termal sağlık turizminin ivme kazanmasıyla 1.8 olan konaklama gün sayısının arttırılması hedefleniyor. İşte bunun için Bursa, sağlık bakanıyla, valisiyle, büyükşehir belediye başkanıyla ve kentin tüm dinamikleri ile geleceğe iddialı şekilde hazırlanıyor...
Termal hem enerji hem su
20. yüzyıl enerji savaşları, 21. yüzyıl su savaşları... Termal su hem enerji hem su içerdiğinden önümüzdeki yüzyılların hazinesidir. Bursa Sağlık Turizmi Derneği Başkanı; Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Metin Yurdakoş, toplantıya katılanlara Bursa’yı ‘Tarihten günümüze sağlık ve güzellik şehri’ olarak tanıttı.
Yazı, vaka ve soru önergesi...
Sorular hiç yanıtlanmayacak mı?
İDDİA... Köşemizde 6 Haziran’daki ‘Balıkesir’de neler oluyor’ başlıklı yazıda Kavaklı köyünde bir ‘dinamit ve mühimmat’ tesisinde neler üretildiği konusunda ihbarlar gündeme getiriyoruz. 500 dönümlük bir arazideki tesis için bir emniyet yetkilisi, “Bu tesiste üretilen dinamitlerin nereye satıldığını araştırıyoruz” diyor. Üretimin bir kısmının ‘Irak’a gittiği’ iddiasının da ayrı bir soruşturma konusu olduğu belirtiliyor. Tesis İsmail Yavaşça ve oğlu Emrah Yavaşça’a ait.
GİRİT açıklarında silah yüklü bir gemi yakalanıyor; tarih 1 Eylül... İskenderun’dan hareket eden Bolivya bandıralı ’Xantat1’ yük gemisindeki konteynerler içinde büyük miktarda silah ve mermi bulunuyor. Libya’daki dinci örgütlere giden gemi evrakına göre ise malın ‘plastik maddeler’ olduğu belirtiliyor.
SORU: CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Başbakan’a, “Balıkesir’deki dinamit ve mühimmat tesisinde (Yavex Fabrikası) üretilen patlayıcı maddelerin Irak’a gönderildiği bilgisi doğru mudur? Doğru ise konuya dair hangi adımlar atılmıştır? Resmi belgede sahtecilik yoluyla üretim izni aldığı vurgulanan bu tesiste gerekli incelemeler yapılmış mıdır? Yapılan denetimlerin sonucu ne olmuştur? 2003-2015 arasında kaç tesise silah üretim izni verilmiştir” diye sordu.
Paylaş