Bürokratların alkol korkusu

ANKARA’ya bir iş için gittim. Bürokrat akrabamı yemeğe götürmek istedim.

Korktu; "Aman içkili bir yerde gözükmeyelim" dedi.

"Neden" dedim:

"Haberin yok mu?. Ankara eski Ankara değil artık. İhbarcı ve gammazcılar sahnede, AKP’li bürokratlara birbirlerini ihbar ediyorlar" dedi.

"Nasıl yani" dedim.

"Bir kadeh bir şey içmeye cesaret edemiyoruz. Birisine görülürüz diye korkuyoruz. Din üzerinden bürokratlık yapanlar ne yazıkki, ihbar amirlerimize veriyorlar. O yüzden kimse içkisiz lokantalar dışında bir yere gidemiyorlar. Artık böyle eşli yemekler yok artık. Eşini kimse götüremiyor" dedi.

"Lokantalar..." dedim.

"İşleri eskisine oranla kesat, açılan bazı lokantalar da kapanıyor, bu yüzden" dedi. "Türban" dedim.

"Bürokratların çoğu eşlerini türbana sokturdu. Çünkü, eşin türbanlı değilse, yerini koruman ve terfi etmem mümkün değil. Kafir sınırından sayılıyorsun."

İşte Türkiye’nin ve başkentin hali.

Vatandaş doğalgazda nasıl hortumlanıyor

ALTI
yıldır Çayyolu’nda dubleks bir evde oturuyorum. Hayat şartları nedeni ile her konuda tasarruf yapmamız gerektiğinden, kullandığım doğalgazı da izliyorum. 2005 yılının kış ayları dahil doğalgaz tüketimim günde ortalama 14 m3 idi. Bu kışa girdiğimizde, kış şartlarının geçen seneye göre daha hafif olmasına karşın daha fazla gaz tükettiğimizin farkına vardım. Aralıkta yaptığım ölçümlerde günlük tüketimin 18 m3’e çıktığını gözlemledim. Kombi servisini çağırarak kombi ayarlarını kontrol ettirdim. Herhangi bir sorun olmadığı spitinde bulunuldu. O günden bu yana her hafta aldığım sayaç değerlerinden tüketimin 18 m3’ün altına düşmediğini gördüm.

Geçen kış radyatör su sıcaklığını akşamları 80 C’e çıkarttığım halde, bu kış 60 C’nin üzerine hiç çıkartmadım. Doğal olarak daha az gaz tüketmem gerekirken, maalesef tersi bir durumla karşılaştım. Gaz tüketimim %20’nin üzerinde artmış görüldü. Ayrıca çevremdeki tüketicilerden de ’fazla doğalgaz tükettikleri’ bilgisini alıyorum.

NASIL SOYULUYORUZ

Geçen gün Habertürk’te yayınlanan bir haberde, gaz dağıtım şirketlerinin BOTAŞ’tan aldığı 1 birim gaza karşılık tüketiciye 1.2 birim satış yaptığını duydum. Benim yaptığım ölçümlerle bu haberin örtüşmesi bana ilginç geldi.

Aşağıda belirttiğim nedenlerden biri veya birkaçı bu anormal durumu açıklayabilir diye düşünüyorum:

1. Alınan gazın kalitesi düştü.(Buna rağmen zam yapılabilir mi, bilmiyorum)

2. Gaz hattına hava karıştırılıyor. Dolayısıyla hava için de ödeme yapıyoruz!

3. Tüketiciye nominal basıncın altında düşük bir basınçta gaz veriliyor. Sayaçlar nominal basınç ve sıcaklıkta doğru ölçüm yaptıklarından, düşük basınçlı gaz geçtiğinde daha fazla gaz geçmiş gibi olmaktadır.

Not: Gaz sayaçları her yıl yetkililer tarafından kotrol edilmektedir.Bu durumda bir taraftan zamlarla boğuşurken bir yandan da gizli bir şekilde soyulduğumuzu düşünüyorum.

Erol TUTUMLU-

Kimya Mühendisi


8 Mart Dünya Hanımefendiler Günü

YAŞAMA
bağlılığımızın ana ögesi, aile kavramının temel yapısı, dünyanın ana denge unsuru, insanlığın mutluluk kaynağı, karanlığın sihirli ışığı, zevk ve neşenin şifresi, Tanrı’nın özellikle yarattığı, güzellik ve zerafetle bezediği ve de üretme yetkisi verdiği baştacı ’Hanımefendilerimize’ kutlu olsun. Cahit YİMSEK

KISA...KISA...KISA...

- SPORDAN sorumlu Sayın Bakanı ve Gençlik Spor Genel Müdürünü Ankara Anıttepe yüzme havuzunda bir müsabaka izlemeye davet ediyoruz. Başkente yakışmayan ilkel, bakımsız ve üstelik sporcu çocukların içkili, sigaralı ortamda yarışlara hazırlandığı, bekleme yaptığı, seyircilerin ayakta, havasız ve nemli ortamda itiş kakış müsabaka izlemeye çalıştığı bu tesisi mutlaka görmeleri gerekir. Tabi sürekli yurtdışındaki tesisleri incelemekten fırsat bulabilirlerse..

GÜNÜN SÖZÜ

"Büyük beyinler fikirleri, orta beyinler olayları, küçük beyinler ise kişileri konuşur."

(Hyman Rickover)
Yazarın Tüm Yazıları