BODRUM’dan yoğun bir altyapı çalışması nedeniyle bazı okurlarımızdan şikáyetler geliyor. Sorduk; Bodrum şantiyeye dönmüş; yollar delik deşik edilip yenileme çalışmaları yapılıyormuş. Trafik rezalet halini almış...
Bu konuda belediyeye ağır eleştiriler yöneltiyorlar; yüksek mühendis Hasan Dulagil, belediyeyi ‘beceriksizlikle’ suçluyor. Ortakent Yahşi’den Erdal G.Tepe ‘Bodrum’da ne alan, ne de satan belli’ diyor, otopark sıkıntısını dile getiriyor.
Bodrum yarımadasında konut yapımı inanılmaz artmış; bu arada su sorununa da dikkat çekiliyor.
Böyle bir dönemde belediye başkanının Uzakdoğu’da ne işi var deniyor.
Eleştirilerin bir bölümü haklı; ancak ilerde rahatlama yaratacak bu çalışmalara da tahammül etmek gerekmiyor mu?
En iyisi Bodrum Belediye Başkanvekili Mehmet Kocair’e sormak. Kendisinden öğreniyoruz ki, Belediye Başkanı Mazlum Ağan, Vietnam’a gitmiş; ‘Dünyanın En Güzel Koyları Birliği’nin Asya Zirvesi’ne katılmış, Bodrum da bu örgüte Türkiye’den tek üye kentmiş. 3. Dünya Kongresi ekim ayında Bodrum’da yapılacakmış ve örgütün başkanlığına turizmci Galip Gür aday önerilecekmiş... Başkan Ağan, Vietnam’dan geldiği gibi bu kez Berlin Belediye Başkanı’nın davetlisi olarak Almanya’ya gitmiş...
Mehmet Kocair anlatıyor:
‘Bodrum 5 bin yıllık bir kent. Antik kent dokusuna dönük bir çalışma yürütüyoruz. Tüm altyapı yenileniyor. Artık gereksiz olan asfalt denilen dokuyu kaldırılıyoruz; yerine granit (Ankara taşı) döşeniyor. Eski kimliğine kavuşturuyoruz. Bunlar yapılırken kanalizasyon, elektrik ve telefon hatları da değiştiriliyor. Bodrum’a dışardan gelenlerin işin mantığını ve ruhunu anlamaları gerekiyor. Çok önemli bir vizyon çiziyoruz Bodrum’a; Halikarnas Balıkçısı’nın bir kültür kenti olarak, tarihi geçmişini yakalayarak...
15 GÜN SONRA BİTİYOR
Altyapı çalışmalarında niye geç kaldınız?..
- Dünyanın ortak değeri Bodrum’un yıllarca önce bozulan kendisine has dokusunu yeniden oluşturmak o kadar kolay değil tabii... Bu yedi yıllık bir proje. Bizler her şeyin bir anda olmasını istiyoruz; ancak bir de bütçe olanaklarının elverip elvermediğini düşünmemiz gerekiyor.
Karayolları da yeni çevre yolunda çalışmaya başladı; tabii bütün bu çalışmaların yansıması kentin dar ve iç yollarına yansıyınca insanların tepkilerine neden oldu. Az sabır gerekmez mi?
Antik Liman ve Neyzen Tevfik Caddesi’nde yaptığımız çalışmalar bitmek üzere. Kent içinde 15 güne kadar bir rahatlama başlayacak. Proje, Bodrum’da yaşayan aydınlarla birlikte oluşturulup özene bezene yapılıyor. Bundan sonra peyzaj ve ışıklandırma çalışmaları olacak.
Bodrum nedir sizce?..
- Tersine bir ‘3’ gibidir... Ortada kale, sağda antik liman, solda dış liman... 30-40 yıl önceki altyapı yetersiz kaldı. 5 yerde inanılmaz su kaçakları çıktı, denize sızıyormuş. Kanalizasyon şebekesi erimiş, bitmiş... Su ve kanalizasyon hatlarını döşerken, Telekom’a, TEDAŞ’a hadi siz de hatlarınızı yenileyin diyoruz. En az 20 yılı karşılayacak bir altyapı... Kaldırımlarımızla değişik bir Bodrum göreceksiniz. 3 trilyon harcıyoruz bu projeye.
Karayolları çalışmaya erken başlayamamış, ondan da gecikme olmuş deniyor.
- Buradaki turizm hareketlerini bilen bir teşkilat. Kentte esas trafik sıkışıklığı yaratan göbeklerdeki düzenlemeleri bitirmek üzereler. Bodrum-Turgutreis yolu üzerindeki merkez ve Konacık sınırına kadar olan bölgeyi yolu genişleterek mayıs sonuna kadar bitirecekler.
Su?
- En büyük sorun... Bodrum merkezini, Mumcular Barajı idare ediyor. Asıl Yarımada’da sorun büyük. Yeraltı suları bitme noktasına gelmiş; artık 150 metreden çekiliyor, o da tuzlu gelmeye başladı. Milas’taki Geyik Barajı’ndan yarımadaya su getirilmesi gerekiyor. DSİ çalışmaları henüz yeterli. Arıtmaya gelirsek... İki büyük arıtmamız var; Gümbet bölgesinde 3 milyon dolara yeni bir arıtma yapılıyor.
Turizm Bakanı Atilla Koç geldi mi?
- Gelmedi.
Bakalım taş kaldırımla Bodrum’u sevecek miyiz?
Yarımada’da inşaat patladı
BODRUM’a geçen yıl 980 bin turist gelmişti; bu yıl 1.2 milyonu aşması bekleniyor. Rezervasyonların % 60-70 dolayında artması nedeniyle otelciler memnun ve bazıları ‘Aman nazar değmez inşallah’ diyor.
İnşaat sezonu inanılmaz şekilde hareketlenmiş... Bodrum’dan başka Yarımada’da otel, apart otel ve villa yapımında büyük artış gözleniyor. Bu arada Bodrum’da 200 dolayında mimar ve mühendis olduğunu unutmayalım. Yarım kalan kooperatif inşaatları da, ekonomide iyileşme nedeniyle hareketlenmeye başlamış... Plansız ve kaçak yapı var mı? Olmaz olur mu hiç? Yeni belediyeler yasasında bunları engellemeyen başkanlara hapis cezaları olduğunu hatırlatan bir mimar, inşaat patlamasını ‘Adamın arsası var; yasal hakları ve imarla ilgili izinleri olunca yatırım yapmak istiyor. Bir kısmı da yaşlanan, eskiyen binalarını yeniliyorlar’ diye anlatıyor.
Bodrum DHA muhabiri Yaşar Anter daha önce haber yapmıştı... Yabancılara gayrimenkul satışları ‘korkunç’ denilebilecek hale gelmiş. Bugüne kadar arsa ve villa alanların sayısı 1500’ü bulmuş; bir o kadar da talepte bulunan varmış... Özellikle Almanlar, biraz da rant amacıyla bu alımları yapıyormuş... İspanya’da yüzde 5 kazanılırken, Türkiye sahillerinde yüzde 30 kazanıldığı hesap ediliyormuş. Bizlere dönük bir eleştiri; acaba bu satışlar doğru insanların eliyle mi yapılıyor? Rant peşinde koşanlar, hak etmediği paraları ellerine geçirince bunları nasıl değerlendiriyorlar?
Cazip yatırım derken Bodrum daha da mı betonlaşıyor yoksa?
GÜNÜN SÖZÜ
‘Yeni Cumhurbaşkanına tavsiyem, yeminine sahip çıkıp, halkı kucaklamasıdır.Yalanlarla halka umut pompalama, bu çok ayıptır, günahtır.. Devleti, bağımsızlığı mezata sokma hakkı kimsede yoktur.’