Paylaş
Gün geliyor Google yasaklanıyor, gün geliyor Youtube. Bu yasaklamanın sonucu ülkemizin İnternet kullanıcıları, internet siteleri zarar görüyor. Türkiye’nin uluslararası saygınlığı etkileniyor.
Çoğu zaman, yasaların yeterli olması da işe yaramıyor. Görevli mahkemeler, bilişim konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için kararları tartışma yaratıyor.
Son olarak; Digitürk’ün, yayın telif haklarına sahip olduğu Lig TV’yi korsan olarak yayınlayan blogların yayınını durdurmak amacıyla mahkemeye gitmesi üzerine Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi, 4.01.2011 tarih ve 2011/156 D kararı ile Bloggere erişimi yasaklandı.
Bu yasağın sonucunda Blogger üzerinden hizmet alan, blogger.com ve blogspot.com uzantılı binlerce bloga iki gündür ulaşılamıyor. Sonuçta, binlerce blog sahibi, yüzbinlerce blog okuyucusu mağdur oldu. Bu mağduriyetin ne kadar süreceği de belirsiz.
Oysa, mahkeme IP bazlı kapatma talebini kabul etmeyip, yasayı ihlal eden blogların DNS bilgilerini talep edip, kapatma kararını ona göre verseydi, tüm blogspot yerine sitelerin tek tek kapatılması sağlanır, binlerce blog sahibi milyonlarca blog izleyicisi mağdur olmazdı.
Ayrıca, bilişim suçları için özel ihtisas mahkemesi olmaması, tüm bilişim suçlarına (İnternet üzerinden; dolandırıcılık, sahtekarlık, kurumsal veya kişisel bilgilerin çalınması... vs) ilişkin dava süreçlerinin uzamasına neden olmaktadır.
Sonuç olarak... Bilişim suçlarının nasıl işlendiğini bilebilmek ve anlayabilmek için az da olsa teknik bilgiye ihtiyaç duyulduğu bir gerçektir. Bireylerin hak ve hukukunu sağlamak, adaleti tesis etmek amacı taşıyan mahkeme ve savcılıkların, oluşumu hakkında hiçbir şey bilmedikleri bilişim suçlarını kovuşturması ve yargılaması hukuk ve insan hakları açısından telafisi imkansız zararların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
İnsanımızın, ‘Türkiye’ye Yakışmayan’ yasaklamalarla karşılaşmaması, bilişim suçlarına ilişkin davaların hızlı ve doğru şekilde sonuçlanması için; teknik bilgiye sahip olan hakim ve savcıların görev yapacağı özel bilişim ihtisas mahkemelerine ihtiyaç vardır.
Ancak, salt özel bir mahkeme kurup, bu konuda bilgi sahibi hakim ve savcıların görev yapmasını sağlamak da tek başına bu amaca hizmet etmeyecektir. Bilişim sistemleri konusunda eğitimli kolluk görevlilerinin kovuşturmaya katılması, konuya vakıf bilirkişilerden yararlanılması da gerekecektir.
Bilişim ihtisas mahkemelerinin oluşumunda Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi yapılanmasının örnek alınmasının uygun olacağını düşünüyoruz.
Fazlı KÖKSAL-Telekomcular Derneği Başkanı
Tüketicilere son kazık
BİZ tüketicilere atılan son kazık Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu tarafından gerçekleştirildi. 5 Şubat tarihli kararla cep telefonlarından aranan 444’lü numaralar için dakikasına 40 kuruş alınmaya başlandı. Tüm işletmeler, firmalar, bankalar vb yerler senelerce bizi bu numaralardan kullandırdıktan sonra ne sebeple olduğu bilinmeden bu fahiş fiyatlar karşımıza çıkarıldı. (Birde bu numaraları arayınca uzun uzun bekletilmemizde işin cabası.)
Bu günden itibaren tüm 444’lü numaraya sahip firmalar normal numara da anons etmeye başlamalıdırlar. Bunu istemek tüketici olarak bizim hakkımız olduğuna inanıyorum.
Tüm tüketici dernekleri de buna yardımcı olmalıdır.
Reha ULUÇAY
Paylaş