Paylaş
‘Sözde eğlence vergisi’ adı ile hukuksuz fahiş vergi alınması üzerine dün ilk kez ‘ağır’ bir bildiri yayınlayan BEYDER, eğlence yerlerine son altı aydır dikkati çeken şekilde baskılar arttığını belirterek, ‘Alkollü ve alkolsüz ayrımının ticaret ahlakına sığmayan bir bir boyuta ulaştığı ‘ açıklanıyor. Açıklama özetle şöyle:
‘Belediyeler gelir eksikliğinden yakınır ve gelir elde etmek için esnafla didişir durumdadır.
Gelişmiş ülkelerde belediyeler, yatırımcıları ve esnafları kendi ilçesine çekebilmek amacıyla projeler ve teşvik sistemleri geliştirirler. Türkiye’de durum aksi yönde işlemektedir.
Resmi ve gayriresmi harçlar, semte bazen sokağa göre farklılıklar göstermektedir. Mekanların faaliyet değişikliğinden kaynaklanan iç dekorasyonları ‘otopark vergisi’ yada ‘bağış’ olarak vergilendirilmektedir.’
140 MİLYARA ALKOL RUHSATI
- Alkolde, dünyada görülmemiş bir oranda ÖTV alınmaktadır. Son fiyatın 2/3’ü vergi olarak kesilmektedir. Son darbe ‘sözde eğlence vergisi’ ile indirilmiştir. Bu vergi eğlence tanımına giren tüm işletmeleri kapsamıyorsa ve sadece ‘alkol ruhsatı’ ile işletilen restoran, bar ve kulüplerden talep ediliyorsa herkesin sırtını dönüp boş ver diyebileceği kadar kolay bir mesele değildir. Alkol satış izninin gayri resmi maliyeti (resmi kurumlara zoraki ödenen bağışlar) 30-140 milyar arasında değişmektedir.
- İki ay öncesine kadar yılda 84 milyon, bugün 5.5 milyar talep edilmesi kabul edilemez. Bazı turistik bölgelerde belediyeler günde 50 milyon, sezonluk 10 milyar talep etmektedir. Vergisi günde 5 milyondan, 100 milyona kadar Belediye Encümeni’nin takdirine bırakılmıştır. Beyoğlu Belediyesi pilot bölge seçilmiş ve günde 5 milyon, yılda 1.8 milyar talep edilmiştir. Şimdi ise günde 15 milyon, yılda 5.4 milyar talep edilmektedir.
HUKUK DIŞI
- Belediye gelirlerinin büyük bir kısmı özel ve tüzel kişilerin ödedikleri KDV’den pay ile çözülmelidir. Bu %18’lik KDV oranının %3’lük payını temsil edebilir. Bir binanın iskanı bir kez verildikten sonra kiracı gelen esnaf iskan yönünden yeni bir maliyet ve ruhsatlamayla karşı karşıya bırakılmamalıdır. Alkolden alınan ÖTV satın alma gücüne ve piyasadaki rayice göre hesaplanmalıdır. Eğlence vergisi Belediye Gelirleri Kanunu’ndaki haliyle hukuk dışıdır, tümüyle kaldırılmalıdır.
Uğradığımız haksızlıkları dile getirmek ve çözüm önerilerimizi paylaşmak için bugün 14.30’da Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk koyup, 15.30’da Yeni Melek’in önünde toplanacağız. Beyoğlu Belediyesi ve Maliye önünde basın açıklaması yapacağız.’
Bilgi Edindirme para kesiyor
MALİYE Bakanlığı’nda çalışan K.M. adlı memur, Bilgi Edindirme için istenen paraların ‘vakıf’ paraları yerine geçip geçmediğini sorararak şunları yazıyor:
‘MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Bakanlığımız görevde yükselme sınavını yaptı. (31.10.2004). Cevap anahtarlarını Bilgi Edirme Kanunu’na göre istedim, her soru için 2 milyon istendi. Yani 240 sayfadan 480 milyon istendi. İtiraz dilekçesi gönderdim; süre geçtiği gerekçesiyle reddettiler. Hak, hukuk bu mu?
Bakan Hüseyin Çelik’e soru
MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e, CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı soruyor:
2003-04 ve 2004-05 öğretim yılında Türkiye genelinde kaç sözleşmeli veya ücretli öğretmen görevlendirilmesi yapılmıştır? Öğretmen olarak görevlendirilenlerden koşulları öğretmen olarak atamaya uygun olmayanların sayısı kaçtır? Türkiye genelinde branşlara göre kaç öğretmen açığı vardır? Tekli öğretime geçilmesi halinde gerek duyulan öğretmen sayısı ne kadardır?
‘Özel İdare’lere kimler atanıyor
İL Özel İdare Yasası değişti; İl Özel İdare Müdürleri’nin adı ‘İl Özel İdaresi Genel Sekreteri’ne dönüştürüldü. Atamalar İçişleri Bakanı’nın onayı ile gerçekleştiriliyor. Bir bakın siyasetçiler kendi yandaşlarını atamak istiyorlar, Valiler ses çıkartamıyor. Konu çok önemli; kamuoyunun dikkatini çekiyorum; muhalefet partilerinin de... A.Y.
50 yıllık GS’liler
TAM yarım asır olmuş... 1947-48’de Galatasaray Lisesi’nin tarihi kapısından girip, 1955’te mezun olmalarından bu yana... 55 mezunlarını bir heyecan sarmış ki görmeyin... Ankara’dan seslenen kıdemli GS’li, avukat Şevket Çizmeli ‘500 yıllık okulumuzda pilav günümüzde buluşarak, 50. mezuniyetimizi şenliklerle kutlayacağız’ diyor. Çizmeli, 47-48’de Mekteb-i Sultaniye’de aynı sıraları paylaştıkları arkadaşlarına bu konuda çağrı yapıyor. Aralarından ayrılan veya adreslerini saptayamadıkları Galatasaray’lıların,
0 212-663 32 77- 0532- 455 66 00 nolu telefonlara başvurmalarını istiyor.
Sapanca’ya gidince yüreğim cız ediyor
SON zamanlarda hiç Sapanca Gölü’ne gittiniz mi? Gölün güney tarafında ormanlarla kaplı o güzelim tepelerin ne hale geldiğini gördünüz mü? Ben Ankara’da oturuyorum ve işim gereği her hafta İstanbul’a gidip-geliyorum. Sapanca Gölü kıyılarından geçerken yüreğim cız ediyor. O güzelim ormanlar her geçen gün biraz daha kayboluyor. Her geçtiğimde yeni bir ‘göl manzaralı villa’ daha fırlıyor ağaçların arasından ve yeşil biraz daha kayboluyor... Hatta son günlerde işi biraz daha ilerlettiler ve pervasızca, korkusuzca site yapımlarına başladılar. Yeşil kayboluyor; ağaçlar yok oluyor. Yakında göl kenarındaki tepeler beton yığınlarıyla dolacak. Bunların sorumluları kim?. Bu katliama kim izin veriyor?..
Levent TOPÇUOĞLU
GÜNÜN SÖZÜ
‘Türkiye’de konuşlandırılmış bulunan ABD nükleer bombaları, bölgesel istikrar ve küresel güvenliği tehlikeye atmaktadır.’
(Greenpeace Akdeniz Nükleer Silahsızlanma Kampanyası Sorumlusu Aslıhan Tümer)
Biliyor musunuz
1.5 yıl önce ‘Benim at yarışlarından gelecek paraya ihtiyacım yok’ diyen TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz’ün, yarışların naklen yayını konusunda Türkiye Jokey Kulübü ile anlaştığını... İşçi Partisi Öncü Gençlik’in 19-21 Mayıs tarihleri arasında Ankara’dan İncirlik’e ‘Mustafa Kemal Yürüyüşü’ düzenlediğini...
Paylaş