Paylaş
AKP’li belediyelerin hiçbir sorunu yok bu konuda.... Onlar para buluyor veya bulduruluyor.
Biz de iş yapmak, hizmet sunmak istiyoruz. Ne derler, denize düşen yılana sarılır.
Yargı bağımsız mı ki, iktidar da muhalefet partilerinin milletvekillerine eşit şekilde davranacak?
Onun için muhalif belediyelerin, onun bunun kucağına düştüğünü söylemek zorundayım. Bu sözüme de kimse kızmasın.
- Belediyelerin genel bütçe içinde aldıkları pay % 2.85... Hatırlarım 10 yıl kadar önce % 6-7 oranındaydı. Daha önceki yıllarda ise % 10-11 veya üzerindeydi. Genel bütçede belediyelerin payı aşağıya doğru çekilirse; gel de hizmet üret, yatırım yap!..
HANİ YEREL DEMOKRASİ
- İktidar geldiğinde; yerel yönetimleri güçlendireceğini söylüyordu.
Hani yerel demokrasi... AKP’nin anlayışı ‘bu adamı boğarsam para için sağa-sola gidecek ve sonunda kucağa düşecek.’
CHP’li belediyeler olarak ne yapıyoruz. Çiçek ekiyor, cenaze kaldırıyor; imkânlarımız ölçüsünde vatandaşa katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu halka yılda iki kere konser vermeyecek miyiz, yağlı güreş izletmeyecek miyiz?
Bunun dışındaki % 3’le ne hizmet olur.
Gel de çağdaş kentçilik yap... Her türlü idari baskı ile karşı karşıya kal.
- AKP 2005’ten sonra, Büyükşehir, Belediye ve İl Özel İdaresi kanunlarını çıkarttı, daha doğrusu tümünü değiştirdi; lağvetti, yerine yeni kanun çıkarttı. Bu kanunları kim düzenletti; Melih Gökçek ve Aytaç Durak... Eğer yerel yönetimlerde bir sorun varsa, ki diz boyudur, hepsi AKP’nin yarattığı sorunlardır.
Sayıştay’dan çıkış
‘ÇANAKKALE ikinci İstanbul oluyor’ (başlıklı yazımızın bir yerinde CHP’li belediyelerin ‘teftiş baskısı’ndan yakındıkları yazmıştık. Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan’ın “CHP’nin 400 (doğrusu 539) belediyesi var. İçişleri ve Sayıştay denetçilerinin elindeki elemanlarının % 60’ının CHP’li belediyeleri taradıklarını söylersem inanır mısınız?” demişti ya...
Sayıştay Başkanlığı’ndan hemen bir açıklama geldi; ilgilileriyle de konuştuk.
“Bakın” dediler; “Böyle haberlerde adımızın geçmesi Sayıştay’ın saygınlığına zarar verebilir.” Kurumun iletişim ve yayın grubu Başkanı Dr. Ömer Köse imzalı bir de bildiri aldık; özetle bir Sayıştay tarifi yapılıyor:
- Sayıştay, denetimlerini uluslararası standartlara uygun, objektif ve tarafsız bir şekilde yürütmekte olup, denetim stratejisinin gereği olarak, denetim açısından ihmal edilemeyecek büyüklükte kaynak kullanan 16 adet büyükşehir belediyesini hiçbir ayrım yapmaksızın, düzenli olarak ve her yıl denetlemektedir.
- Anayasa ve yasalarla bağımsız bir statü kazandırılmış olan Sayıştay, görevini hükümet adına değil, TBMM adına yürütmekte ve yıllık denetim programlarını hiçbir kişi, kurum ya da organın etkisinde kalmaksızın bağımsız olarak hazırlamakta ve denetimlerini de hiçbir etki altında kalmaksızın yürütmekte ve sonuçlarını raporlamaktadır.
- Denetimlerin amacı, denetlenen kişi ya da kurumları baskı altına almak değil, kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerini hukuka ve iyi yönetim ilkelerine uygun ve halka en üst düzeyde yarar sağlayacak şekilde yürütmelerini güvence altına alarak, demokratik yönetim sisteminin temellerini oluşturan saydamlık ve hesap verebilirlik ilkelerinin etkin bir şekilde hayata geçirilmesini sağlamaktır.
HES’lerle ilgili ilginç bir karar
RİZE’den Ömer Şan yazıyor:
HES’lere karşı yürütülen hukuk mücadelesinde alınan ‘yürütmeyi durdurma’ ve ‘iptal’ kararlarına, bu kez Danıştay’ın da emsal ve ders niteliğindeki kararı ile yeni bir ‘iptal’ kararı daha geldi...
Fındıklı’nın, doğal SİT alanı ilan edilen Çağlayan Vadisi üzerinde kurulması planlanan Paşalar Regülatörü ve HES Projesi için DSİ ile firma arasında yapılan ‘Su Kullanım Hakkı Anlaşması’ Ankara 3. İdare Mahkemesi’nin kararı ile ‘iptal’ edildi... Mahkeme daha önce davayı reddetmişti.
Bu karar, HES’lerdeki su kullanım anlaşmalarına ilk iptal sayılıyor.
Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, bu kararla birlikte HES projelerine karşı yeni bir hukuksal dönem daha başladığını belirterek “HES’lere karşı herkesin dava açabileceğini, su
kullanım haklarının iptal edilmesi
gerektiğini” söyledi.
‘Paşalar HES’i örnek bir karar; tabii ‘adalet herkese lazım’ anlayışının ürünü sayılırsa...
CHP’de kongre startı
CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap cuma günü İstanbul’a geliyor; belediye başkanları, ilçe başkanları, belediye ve il genel meclisi üyeleriyle bir toplantı yaparak ‘kongreler’ için start verecek.
Böylece Kurultay için ‘imza toplamaya’ kalkışan gruplar açığa düşürülecek.
Delege meselesi... Kimse arazisine gecekondu kondurmaz.
Kurultay bir başka bahara kalacak tabii.
Biliyor musunuz
- SAKARYA Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Mehmet Sait Doğan’ın, 2.5 yıl önce Üsküdar Yalıkahvesi Çay bahçesinde otururken, kendisini küfür ederek döven, aynı üniversitede görevli Prof. Mustafa Taşdelen’in kardeşi, MHP Kırşehir milletvekili adayı Ergenekon davalarında bazı sanıkların avukatlığını yapan Mehmet Taşdelen’in, şikayet üzerine İstanbul Barosu tarafından Disiplin Kurulu’na verildiğini, ayrıca Prof. Doğan’ın, Mehmet Taşdelen’in aleyhine açtığı davanın Üsküdar 2. Sulh Ceza’da sürdüğünü (Bu konuda tarafları tanımak için Zaman Gazetesi’nde Selçuk Kapuci’nin 22.10.2010‘deki Danıştay saldırısı ile ilgili haber okunabilir.)...
- KIRKLARELİ, Vize Belediyesi’nin düzenlediği ‘Istırancalar Bölgesi Vize Oppidum (Kutsal Kale Yerleşimi) ve Megalitik Kutsal Alanlar Arkeopark Projesi’ tanıtım etkinliğinin Kadıköy Beledisi’nin katkılarıyla yarın 18.00’de Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yapılacağını...
- PROF. Dr. Tanay Sıdkı Uyar’ın katılacağı Uluslararası % 100 Yenilenebilir Enerji Konferans ve Sergisi’nin (IRENEC 2011) 6-8 Ekim tarihlerinde Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşeceğini (eurosolar@eurosolar.org.tr)...
Paylaş