GÖLBAŞI Karma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hulusi Gürpınar, kentinin bir sorumlusu olarak Belediyenin yanlışlarını dikkatli şekilde gözler önüne seriyor. Bir kentin belediye başkanının, kamu adına tahsis edilmiş arsalarını satmak değil yeni projelerle ortak kullanıma tahsis etmesi gerektiğini bildiriyor.
Yasa düzenleyicileri bu yazıyı iyi okumalı ve yerel yönetimlerin nasıl rant pazarları oluşturduklarını da öğrenmelidirler.
Söz Gürpınar’ın:
"Belediyemizin yayın organı gazete ’Gölbaşı’nda okuduğum ihale ilanı beni çok üzdü. İhalenin sonunda şöyle diyor: "İhale ile ilgili şartname belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden 50.00 (500 YTL) bedeli mukabilinde temin edilebilir. Şehircilik Müdürlüğü Müdürlüğü bu ihaleyi yapıyor. Bu nasıl şehircilik, bu nasıl belediyecilik? Her şey para... ’Sat harca politikası’ şehirciliğin neresinde görülmüş? Çağdaş, sosyal belediyecilik şehir insanının ihtiyaçlarını belirlerken hastane, okul, yurt, kütüphane, sosyal donatıları ön plana çıkarmaz mı? Şehir insanının ihtiyaçlarını planlamaz mı?
Arsa ihalelerinin yapıldığı bölge iki üniversitenin arasında 2 adada 7 parsel ve toplam 9.126 metrekare. Bedeli ise 4.409.950.00 YTL’dir.
- Bu parsellerden talep edildiğinde "yerim yok" diyen belediye binlerce öğrencinin yerleşeceği yurt yapamaz mı, okullarına yürüme mesafesinde. Kendisi yapamazsa müteahhitlere kat karşılı yurt şartlı yaptıramaz mı?
- Üstelik Kredi Yurtlar Kurumu işletme ve kiralamaya hazır. Hadi öğrencileri düşünmedi hastanemiz yetersiz. Plan tadilatı yapamaz mı? Hastaneye arsa lazım değil mi?
- Kütüphane yıkılacak olan belediye binalarının altında kalıyor. Onlara bir parsel tahsis edilemez mi? Gelecekte 40 bin üniversite öğrencisinin yaşayacağı 2 kampüsün tam ortasındaki bu alanda bir polis karakoluna ihtiyaç yok mu? Bir parsel de emniyete tahsis edilemez mi?
- En önemlisi Sevgi Çiçeği İlköğretim Okulunun yanında, yüzlerce küçük ortağı olan okul alanıyla takas yoluna gidilip lise ihtiyacımız giderilemez mi?
KİMSE UYARMAZ MI
Her konuda kolayca plan tadilatını yaptırabilen belediyemiz satıp harcama kolaylığı yerine bu konuda hiç mi kafa yormadı? Hadi başkan düşünemedi, bu konuda hiçbir belediye meclis üyesi böyle bir öneri yaptı da kabul görmedi mi? Hadi onlarda düşünmedi belediye üst bürokratları da başkana bu konuda uyarıda bulunmadı mı? İmar uygulamalarından doğan her arsayı sat harca mı şehircilik?
İmarda %40’lardan, Hazine arazilerinden doğan her parsel satılacak diye bir hukuk kuralı mı var?
Bu alanlar şehir halkının sosyal ve kültürel ihtiyaçlarında kullanılamaz mı?
Yazık değil mi ’sarı öküzü’ satıp Ankara Gölbaşı’na okumaya gelen yavrularımızın konaklama zorlukları sosyal belediyecilik anlayışında onlara yurt yapma yasağı, engeli mi var?
Orada daha önce de aynı bölgede bir çok parsel satıldı. Bari bu mevcut parselleri koruyalım. İhaleyi iptal ederek bir daha ele geçmeyecek bu alanları şahısların menfaatlerine değil şehir insanının ihtiyaçlarına kullanalım.
Üzerinde çok düşünülmeden yapılmış bu yanlışlığı düzeltelim."
Büyükşehir’den; Dikmen’in tapusuz gecekonduları ile uzlaşma olanağı bulunmuyor
DİKMEN’le ilgili ’Uzlaşmaya hazırız’ (24.0.2007) başlıklı yazıya Ankara Büyükşehir Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığından yapılan açıklama şöyle:
"Büyükşehir Belediye Meclisinin 17.2.2006 gün ve 483 sayılı kararınca uygulamaya konulan, Dikmen Vadisi 4.5 Etaplar Kentsel Dönüşüm Alanında kalan ve 775 sayılı yasaya tabi Belediye Encümen’inin 22.6.2006 gün ve 735/2637 sayılı kararı gereğince yıkılmasına karar verilen kaçak gecekonducuların çeşitli İdare Mahkemelerine yürütmenin durdurulması istemiyle açmış oldukları davalara karşılık İdare Mahkemelerince konuyla ilgili araştırmanın tamamlanması, ileride telafisi imkansız zararlara sebebiyet vermemek adına Belediyemizin savunması sonrasına bırakılmış bir karardır.
Oysa ki aynı bölgede 775 sayılı yasaya tabi gecekonduculardan Belediyemizin Encümen’ince yıkılmasına karar verilen Tarık Çalışkan ve Sadeli Şenol’un işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açmış oldukları davalar Ankara 8. ve 14.İdare Mahkemeleri’nce reddedilmiştir. Bu durumda gecekondusu bulunan şahıslara Doğukent Projesi Kapsamında 200 m2’lik imarlı A tipi konut parseli m2’si 80.00 YTL’den olmak üzere toplam 16.000.00 YTL bedelle, %10’u peşin (paşinat enkaz bedelinden düşülecek) olmak üzere 10 yıl-120 ay eşit vade farksız taksitle ödenerek, Belediye Başkanlığımızla arsa sözleşmesi yapılacağı çeşitli yollarla bölge halkına duyurulmuştur.
"Uzlaşmaya hazırız" başlıklı gazete haberinde, bölgede tapusu, tapu tahsisi bulunmayan tamamen kaçak statüsündeki gecekondu sahipleri karşılanması imkansız taleplerini sürekli yenilemişlerdir. Belediyemiz tarafından sağlanan bunca hakka rağmen hala uzlaşmamakta direnen kaçak yapı sahiplerine yapabilecek başka birşey bulunmamaktadır."
Keçiören’de ’kick boks’un ne işi var
KEÇİÖREN Belediyesi’nin katkıları ile bayramın ilk günü düzenlenen ’kick boks’ gösterisinden hiç hoşlanmadım. Hatta iğrenç buldum. Belediyenin önündeki bu gösterinin yol açtığı kalabalık nedeniyle trafik çilesi ile boğuştuk. Bayramın ilk günühangi akla hizmettir ki, böyle bir organizasyon yapılıyor? İnsanların akraba ziyaretlerini trafik işkencesine çevirmeye kimin hakkı var?
İnanın yollardan geri dönüp sevdiklerimize yapacağımız ziyareti ertelemek zorunda kaldık. Hem de ne için; iğrenç bir spor için!..
Bülent KARAYILMAZ
GÜNÜN SÖZÜ
"Maddiyat ile maneviyatı dengeleyin. Formülünüz ’bilim’ + ’gönül’ dür. Bu iki kanadın biri eksik olursa ne kendinize ne de insanlığa hayrınız dokunur."