1 Eylül Dünya Barış Günü

1939’da Nazi ordularının Polonya’ya girdiği tarih olan 1 Eylül, emperyalizm ve ona bağlı savaş lobilerinin yargılandığı, emperyalist savaşların lanetlendiği, eşitlik, barış ve özgürlük istemlerinin dile getirildiği eylemlerle dünya çapında her yıl anılmaktadır.

Haberin Devamı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ülkemizde demokrasi ve toplumsal barış önündeki en önemli engellerden biri olarak Kürt sorununda yaşanan çözümsüzlüğü görüyoruz.
Yakın dönem politikaları açısından baktığımızda, AKP iktidarının ‘demokratik açılım’ olarak başlatıp ‘milli birlik projesi’ne çevirdiği faydacı siyasetin de çatışmaları artırdığı ve yalnızca son üç ayda birçok insanımızın can verdiği bilinmektedir.
Her ne kadar dile getirilmese de Kürt sorununun hafızalara getirdiği ‘ayrımcılık’, ‘ayrılma/ayrılık psikolojisi’ yönündeki bütün modeller ve önermelerin, emperyalizmin ‘böl-yönet’ politikasına ve ABD’nin bölgeye yönelik kaostan beslenen çıkarlarına hizmet ettiği, edeceği açıktır.
Bu politikaların tamamının bölge halklarının aleyhine olduğu çok açıktır. Bizce çözüm Kürtler ve Türklerin birlik içinde bir arada yaşamasında aranmak zorundadır.
1 Eylül Dünya Barış Günü’nü bu bilinçle kutluyoruz.
? Ali Ekber ÇAKAR
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Haberin Devamı

Eryaman güzelleşmiyor aksine kokuyor

SEKİZ yıldır Eryaman’da ikamet ediyorum. Gazetenin Ankara Eki’ne birçok defalar yansıdığı gibi Eryamanlı olmak çilekeş bir durumdur. Ne var ki emekli, memurun da maaşı ancak buranın kirasına yettiği için çileyi çeker de çeker.
Zavallı şöförler ve daha da zavallı biz yolcuların her ama her sabah kavga etmesine neden olan ulaşım sorunu, belki de okulların tatil oluşundan belki de sıcaklarda kimsenin dışarı adım atmamasından, belki de gerçekten çözülmüş gözüküyor.
Ama bir başka sorun, işitme, koku, görme... Bütün duyularımı isyanlara getiren bir başka sorun var. Çevre temizliği!..
Etimesgut Belediyesi’nin konteynır vermemesi nedeniyle tüm çöpler, apartman görevlileri tarafından kaldırımlara bırakılıyor.Her biri 46 daireden oluşan 6 apartmanın oluşturduğu yığını düşünebiliyor musunuz?
Çöplerin 1 saat dışarda kaldığı, belediye çöp kamyonu geldikten sonra tek çöpün kalmadığı külliyen yalan! Çöplerden akan ve artık katrana dönüşen pis sulatın kokusu, cam kırıklarının yığını ancak tanzikli suyla temizlenirse aklanabilecek düzeyde.
Hele sokaklar...  Sokak hayvanları, sıcak ve düzgün poşetlenmeme nedeniyle bu kaldırımlardan yürünemiyor, ancak yola inerek yürünebiliyor.
Tek isteğim, seçim zamanı, kapı kapı önce belediye başkanımızı nasıl bilirsiniz diye başlayan sonra parti hakkında sorulara yönelen anketörlerin görev bilincini, Belediye’nin Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde de görmek isteriz
Etimesgut Belediyesi web sayfasına giriniz; çocukların oynadığı bir park gözüküyor anasayfada; o park Ankara Grandpark Düğün Salonu’nun yanındaki parktır. Şikayet ettiğim bölge de onun hemen arkasında 100 m. mesafedeki sitelerdir. ‘Etimesgut Büyüyor, Gelişiyor, Güzelleşiyor’ sloganına, ‘Eryaman’ı ise kokuyor’u eklesek, hiç de haksız olmayacak!
? Yasemin TÜRKKAN

Haberin Devamı

Otopark sorunu devam ediyor

? BİLİNDİĞİ üzere mevcut otomobil artışı ve buna bağlı olarak da büyüyen trafik sıkıntıları beraberinde bir otopark ve park yeri sorununu da getirmiştir. Ama kazancı ve geliri nerden geldiği belli olmayan ve bunu bir nimet sayan çeşitli gruplar ve resmiyete dayandırılmaya çalışılan bu oluşumlar Türkiye’nin başkentini ve onun halka açık en önemli cadde ve sokaklarını birer kazanç kapısı görmeye başlamışlardır. Bahçelievler 7. Cadde bunun en son örneğidir. Ankara halkının yürüyüş ve yoğun olarak rağbet ettiği bu caddede elinde telsiz ve ne olduğu anlaşılmayan önlükleriyle nerden verildiği bilinmeyen ‘otopark görevlileri’ bir anda caddenin resmi kolluk gücü haline dönüşmüştür.
Öyle bir trajedi oluşmaya başlamıştır ki benim gibi Bahçelievler 7. Cadde’de ikamet eden semt ahalisi bile bu sözde görevlilere otopark ücreti ödemeye mecbur bırakılmıştır. Trafik polislerine yapılan uyarılar dikkate alınmamakla beraber caddenin rahatlaması adına iyi bir girişim olarak nitelendirilmiştir. Keyfi uygulamalar neticesinde arabayla insanlarımızın ‘acaba bugün neden ceza yiyeceğiz’ tedirginliğiyle çıkmaya korktuğu 7.Cadde şimdi de böylesine saçma ve gayrı meşru bir kazanca dönüşmesi muhtemel bir cendereye sokulmak istenmektedir.
Bir gün içinde Ankara’nın hemen her yerinde bu oluşumları gözlerimle görmem bu grupların Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından izin alınarak resmiyet kazandığı gerçeğini bana düşündürmüştür. Gereğinin tüm resmi kurumlarca dikkate alınmasını ve bunun halkımıza ve gerekli merciilere ulaştırılmasını isterim.
? Okan BASEL

Haberin Devamı

? 40 YILDIR Kavaklıdere Kennedy caddesinde oturmaktayım. Geçen gece evimin önüne ‘otopark alanı paralıdır’ yazısı tabelası asıldı. Sonra üzerlerinde ‘trafik-park’ yazılı görevliler arabamı evimin önüne park etmek için 5 TL ödemem gerektiğini söylediler, gerekçesini sorduğumda Kennedy caddesinin Büyükşehir Belediyesi tarafından kendilerine kiralandığı (ERPARK şirketi) söylendi. Aynı uygulama Bestekar sokaktada yapılıyor. Ben uygulamanın gerekçesini öğrenmek için 153’ü aradım cevap alamadım, bana döneceklerini söylediler. Ama bir sonuç yok.
Benim merak ettiğim vergisini ödeyen (asfalt ve çevre temizlik) bir vatandaş olarak bu emrivaki uygulamanın ve evimin önünde paralı park etmemin nedeni nedir? Vergi öderken vatandaşız, bilgi isterken bir hiçiz. Durumdan rahatsızım. Bahçelideki uygulamanın Kavaklıdere Kennedy caddesindede olduğunu bilmenizi istedim. Bakalım para için önümüzdeki günlerde nereler kiralanacak Çankaya Belediyesininde biraz durumla ilgilenmesini rica ediyorum.
? Özgül SÜRMEN

Yazarın Tüm Yazıları