Paylaş
Devlet Başkanı Vladimir Putin’in muhaliflerinden Boris Nemtsov, geçtiğimiz hafta Kremlin Sarayı önündeki köprüde öldürüldüğünden beri.
Ülkede neler olup bittiğini konuşmak üzere, Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Alexey Erkhov’la buluşuyorum.
NEMTSOV CİNAYETİ
Moskova’yı sallayan cinayetle başlıyoruz sohbete. “Bu çok garip bir olay. Rus hükümetinin, siyasi partilerin ve toplumun bu suçtan kesinlikle hiçbir menfaati yok. Kaldı ki Nemtsov önemli bir siyasi figür değildi.
Temsil ettiği demokrat ve liberal muhalefete ilgi,Rusya’da şu anda sıfıra yakın” diyor.
Cinayetle Ukrayna krizi arasında bağlantı kuranlar olduğunu hatırlatıyorum. Nemtsov’un Ukrayna ile çok yakın ilişkileri olduğunu söylemekle yetiniyor.
Putin soruşturmayı çok yakından takip ettiği için olayın yakında çözüleceğine inanıyor.
UKRAYNA'DA GAZ KESİLİYOR MU?
Geliyoruz Ukrayna krizine. Malûm evvelki hafta Rus enerji şirketi Gazprom, Kiev’i tehdit etmişti. Pazartesi gününe kadar ödeme yapmazsa gaz sevkiyatını kesmekle. Bu da “Avrupa’ya giden gaz da kesilecek” endişesi yaratmıştı.
Bunun üzerine Rusya ve Ukrayna Enerji Bakanları, Avrupa Komisyonu temsilcileriyle birlikte acilen hafta başında Brüksel’de toplandı.
RUS Konsolos, Kiev’in Rusya’ya bir miktar gaz için ön ödeme yaptığını, önümüzdeki haftadan itibaren günlük bazda Gazprom’dan gaz alacağını söylüyor.
“Biz gazı siyasi araç olarak kullanmayız. Bu tamamen ticari bir mesele. “Ödemezseniz, gaz alamazsınız” diyoruz sadece” diyor.
Ukrayna’nın çok zor durumda olduğunu, gaz tüketimini bugüne kadarki en düşük seviyeye, günde 10 milyon metreküpe indirdiğini de ekliyor.
Avrupa’ya giden gazı kesmelerinin ise söz konusu olmadığını söylüyor: “Zaten Brüksel’de bu da konuşuldu. Herşey yolunda, hiçbir tehlike yok.”
AVRUPA TÜRK AKIMI'NDAN GAZ ALMAYA HAZIRLANIYOR
VE Brüksel’de alınan asıl önemli kararı açıklıyor. Hatırlarsanız Rusya Aralık ayında Güney Akım’ı iptal etmişti. Ve Rus gazını Ukrayna yerine Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan “Türk Akımı”nı inşa edeceğini açıklamıştı.
Rus Konsolos, Brüksel’de Rusya’nın ve Avrupa Birliği’nin “Avrupa’nın Türk Akımı’ndan gaz almasını konuşmaya hazırız” dediklerini söylüyor.
Bu çok önemli bir gelişme. Zira Güney Akım’ın iptalinin, Rusya-Avrupa ilişkilerini olumsuz etkilemesini bekleyenler hiç de az değildi.
PEKİ Rusya, Ukrayna’nın ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerine silah ve asker gönderiyor mu?
“Rusya-Ukrayna sınırı hiçbir zaman Rusya-Çin sınırı gibi bir devlet sınırı olmadı. Sınırlar hep açıktı. İki tarafta da muhafız yok. Dolayısıyla geçişleri engelleyemeyiz. Ayrılıkçıları destekleyen savaşçılar, gönüllüler geçmiş olabilir” diyor.
Ayrılıkçıların silahlarının çoğunu Ukrayna’dan aldığını iddia ediyor.
Ve bir iddia daha ekliyor: “Ben bu bölgeye silahların bir NATO ülkesinden geldiğini düşünüyorum. ABD silah verdiğini inkâr etse de, ben buna kolaylıkla inanırım.”
TÜRKİYE İLE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ
PEKİ Türkiye-Rusya ilişkileri ne durumda? “İlişkilerimiz daha önce görülmediği kadar iyi. Enerji, ticaret gibi alanlarda stratejik işbirliği seviyesine ulaştık. Biz buna “çok boyutlu, gelişmiş işbirliği” diyoruz” diyor.
Peki iki ülkenin Suriye ve Mısır’a karşı farklı tutumları, ilişkileri olumsuz etkiliyor mu? “Bazı konularda anlaşmayabiliriz, bu normal” diyor.
Rusya Esad’ın kalmasını mı savunuyor? “Hayır. Ne biz, ne de başkaları Suriye’yi kimin yöneteceğine karar verebilir. Suriye’nin kaderine sadece Suriye halkı karar verebilir” diyor.
Ya Mısır? “Tarih dünyanın bu tarafında çok komplike. Başkalarının sorunlarını anlamalıyız. Mısır’da çok zor ve riskli bir durum oluştu ve Mısır ordusu kendi çözümünü üretti” diyor.
Ve ekliyor: “Bazen hayat reçetelerimizden ve oradan buradan verdiğimiz öğütlerden daha karışıktır.”
Paylaş