Hani, "Baba mesleğine devam ediyor" denir ya. İşte tam öyle. Ama eğitimini alıp sürekli geliştirerek. Farklı vizyonla... Kağıt ve karton konusunda ülkedeki liderliğinin yanında Avrupa’da üst sıraları hedefleyen adımlarla... Bu hafta, ilk Türk Matbaa Mühendisi, MOPAK Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD’ın Egeli Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Molay ile söyleştik.
Ekonomi sizce nereye gidiyor? 2009 öngörüleriniz?
- 2008 türbülanslarla doluydu. Ülkemizde 2008 başında yaşanan "türban krizi"ni, "parti kapatma davası" takip etti. Türk ekonomisi, iki krizi de az hasarla atlattı. Ancak dünyanın ekonomik ortamında kaybettiğimiz zamanın bedelini kimse hesap edemez, ödeyemez. 2008’de başlayan ABD’deki emlak ve banker krizleri Avrupa’ya sıçradı, Ekim 2008’de ülkemizde hissedildi. Dünyanın en büyükleri arasındaki birçok firmanın hisse senedi, dünya borsalarındaki düşüşlere paralel olarak tarihlerinde en düşük seviyelere geriledi. Ülkemizde 2009’a girildiğinde, küresel mali kriz tam hissedilmeye başlanmıştır. Ülkemizde 1960, 1978, 1994 ve 2001’de, şimdi de beşinci kez krize şahit oldum. 2008 krizi ile öncekiler arasında farklılıklar var. Öncekiler, ülkemizin o zamanki durumlarından kaynaklanmıştır. Türkiye son yıllarda küresel ekonomiye entegre olmuştur ve bu kriz dış kaynaklıdır. Hangi safhada olduğunu ve ne zaman sona ereceğini kimse bilememektedir. Türkiye güçlü bir ülkedir. Öncekilerde olduğu gibi bu krizden de birlikte, güçlenerek çıkacağız. En büyük güvencemiz, başarılarımız, genç nüfusumuz, köklü geçmişimiz ve verimli topraklarımızdır.
Mehmet ALİ Molay KİMDİR
1946’da İzmir Karşıyaka’da doğdu. 1968’de Batı Berlin Grafik Sanatlar Akademisi Matbaa Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Almanya’da çeşitli büyük matbaalarda çalıştı. 1970’de babası merhum Ruhi Molay’ın yanında iş hayatına atıldı. Molaypak Tifdruk Baskı-Ambalaj Sanayi ve Mopak Kağıt - Karton Sanayi’ni kurdu. 2001’de Seka Dalaman ve 2003’te Seka Kastamonu kağıt fabrikalarını Mopak’a kattı. Ocak 2006’dan beri Finlandiya İzmir Fahri Konsolosu olan Mehmet Ali Molay, kısa süre önce TÜSİAD Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı’na seçildi. Molay, evli ve iki çocuk babası.
TÜSİAD’daki yeni görevinizde hangi konuları ele alacaksınız?
TÜSİAD Yönetimin Kurulu’nda Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı’nı üstlendim. TÜSİAD’da İzmir ve Ege ekonomisinin sorunlarıyla da ilgileneceğim. Sosyal İşler Komisyonu olarak, Türkiye’nin istihdam, sosyal güvenlik, eğitim, sağlık, kadın-erkek eşitliği gibi sosyal politika gündemi ile ilgili gelişmeleri AB’ye uyum süreci çerçevesinde takip edeceğiz. Araştırma raporu yayınlama, görüş belgeleri oluşturma, konferans-seminer düzenleme gibi çalışmalar yapılmakta, ilgili mercilere de sunulmaktadır. Küresel kriz ortamında istihdama yönelik hükümetin düzenlemelerini izliyoruz. AB’ye katılım müzakereleri kapsamında, "Sosyal Politika ve İstihdam" faslının açılması için gerekli yasa değişikliklerinin sosyal tarafların görüşleri alınarak yürütülmesini de önemsiyoruz.
Mopak ile ilgili hedefleriniz, yeni yatırımlar olacak mı?
Mahalli seçim sonrası, önemli yapısal değişiklikler içeren reform paketi bekliyorum. "Özel orman plantasyonlarının" kurulmasına imkan verebilecek 1982 Anayasası’nın ilgili maddelerinin değişikliği söz konusu olabilir. Bu, sektörümüz için dönüm noktası olur. Dışa bağımlılıktan kurtarır. Mopak, kriz döneminde de yatırıma devam etti. Fotokopi ve birinci hamur kağıtlarımız, "daha beyaz, ipeksi yüzey, daha az toner-baskı boyası" sloganı ve en son teknolojiyle üretiliyor. Kartonda kalite iyileşti. İyileştirmeler, revizyonlar, kapasite artışı yatırımları devam edecek. Üç nesildir kağıtta büyüyen Mopak, dördüncü nesil dönemine hazırlanırken, "Büyük olmak için, güçlü olmak, güçlü olmak için, sağlam kökler gerekir" prensibi ile krizde de büyümeye devam edecektir.