Temiz,ucuz ve lezzetli Patmos Adası

Bazen bilinçli olarak gelişmemişlik, belli bir kültür düzeyi ve uygarlığı yansıtıyor. Bu ada bunun güzel bir örneği...

Haberin Devamı

Bizim Ege ve Akdeniz sahillerimizi betonlaştırıp, çirkin yapı, aşırı nemli hava ve trafik cehennemine teslim eden ‘Dubai tipi gelişme’ anlayışının tersi bir dünya görüşü damgasını vurmuş Patmos’a. Evlerin hepsi beyaz ve en fazla iki katlı. Her yer çiçek. İnsanlar güleryüzlü. Adada 12 taksi var ama sıkıntı çekilmiyor. Mesafeler uzun bile olsa 8 Euro’dan fazla vermiyorsunuz. Deniz tertemiz ve lağım denize akmıyor. Deniz ürünleri gayet taze ve başarılı. Fiyatlar çok iyi ve saydam.


Belki de en önemlisi doğallık. Öyle ihtişam, gösteriş, altın varaklı kubbeler, deniz kenarına kurulmuş tahtlar, bunlarda saltanat süren muhteremler yok. Yunan seçkinlerinin bir bölümünün burada yazlık evi olabilir ama kimin kim olduğunu anlamak mümkün değil çünkü abartılı davranış yok.

 

Haberin Devamı

BİR OTEL

 

Sahipleri dünya tatlısı

 

Captain’s House’da kaldık. İndiğiniz limana çok yakın ve adanın göbeğinde. Odalar küçük ama tertemiz ve klima çalışıyor. Kaptanın eşi Cathy ve yardımcısı hanım dünya tatlısı. Nefis bir limonlu kek yapıyor kahvaltı için Cathy. Gecesi, iki kişi, 60 Euro.

 

BİR PLAJ

 

İsteyene tavla dersi

 

Benim tercihim Campos. Otelden taksiyle 8 Euro. İki deniz yatağı ve şemsiye 10 Euro. İngilizce sohbet ettiğim Yunanlıların hepsi görmüş geçirmiş, donanımlı ve nazik insanlar. Deniz harika ama biraz çakıl var, rahat yürümek için her yerde satılan özel ayakkabılardan alın. Lokantasında çok çeşitli salatalar  var. Çoğu 6 Euro. Tavla bedava, ben de isteyenlere dersini verdim! 

 

VE ÜÇ DE LOKANTA

 

Türkiye’yle kıyaslanmayacak kadar ucuz

 

Tsipouradiko: Benim favorim. İki kez yedim. İlki iyi, ikincisi olağanüstüydü. Bir tek bütün sinarit ızgarayı beğenmedim. Tavsiyelerim çok: Salamura beyaz hamsi, roka salata, karamelize ahtapotlu dünya çapında fava... Tam yağlı ve nefis ızgara edilmiş sardalye... İki kez de denediğim minik ve bütün kalamar. Izgara dedim, hem tava hem ızgara geldi. Bu kadar iyi nasıl tava yapılabilir? Ahtapotları da süper. Varsa ‘kalkani’ dedikleri ve taratorla sunulan soğuk meze vatoz balığını deneyin. Adanın midyeleri de iyi ve burada pilavlı midye denedim. Ama asıl ızgara karavidaya bayıldım. Bir de kaşar peynirli saganakiyi kaçırmayın. Domatesli tatlıları da çok leziz. Mükellef bir ziyafet, iki kişi, şarap dahil, 100 Euro civarı.

 

Haberin Devamı

Pliades:  Lüks bir apart kompleksinde ve nefis manzaralı. Popüler değil ama yemekler ve kullanılan malzeme çok iyi. Az ama öz. Mezeler nefis. Ana yemek olarak zencefil ve laym ile tuna balığı. Az pişmiş isteyin.

 

Benetos:  Adanın en tanınan lokantası. Rezervasyon şart. Erken gidip önce barda bir kokteyl alın. Meze olarak manouri peyniriyle doldurulmuş kabak çiçeği kızartma, adanın nefis taze keçi peyniriyle karpuz, bahçelerinin ince kabuklu patatesleriyle hazırlanan ‘aioli’li patates salata, füme yılanbalığı... Harika! Deniz kestaneli spagetti İtalya düzeyinde. Taze sebzeli ızgara kılıç filetonun uzun zamandır bu kadar iyisini yememiştim.

Yazarın Tüm Yazıları