Paylaş
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ENVER Başkan Yardımcısı Adnan Ersoy Ulubaş’la birlikte kampanyanın hedeflerini anlatırken, konu doğalgaz fiyatlarına kaydı:
- 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi arasında en düşük fiyatlı doğalgazı bizim vatandaşımız kullanıyor.
- Türkiye doğalgazı 27 ülkeden daha mı ucuz alıyor?
- Hayır. Bizden daha ucuza alan da var, pahalı alan da. İçerde nispeten daha düşük fiyata kullandırmayı hidroelektrik santralları (HES) sayesinde yapabiliyoruz.
Bunu nasıl yaptıklarını anlattı:
- Doğalgaz, HES, termik, yani tüm santrallardan elde edilen enerjiyi bir havuzda toplamış gibi düşünüyoruz. Doğalgazda yüksek olan maliyeti HES’ler aşağı çekiyor. Elektriğin yüzde 25’ini HES’lerden elde ediyoruz. HES’ler sayesinde doğalgazın içerideki fiyatını nispeten aşağıda tutabiliyoruz.
Ardından biyoyakıt konusu gündeme geldi:
- Aspirden elede edilen biyoyakıtın akaryakıta karıştırılma oranını sıfıra çekip, bu konudaki teşvikleri tümüyle ortadan kaldırdınız. İzlemeye çalıştığınız yol haritası nedir?
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Enerji Bakanlığı olarak bir araya geldik. Bu konuda yeni bir karar aldık. Biyoyakıtın akaryakıta karıştırılma oranını yüzde 5 olarak açıklayacağız.
- Madem yüzde 5’e çıkarma planına yöneldiniz. Sıfıra çekmenizin altında yatan neden neydi?
Maliye Bakanlığı’nın yaşadığı endişeye değindi:
- Maliye Bakanlığı vergi gelirlerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.
İşin vergi yanına kendi bakışını ortaya koydu:
- Vergi gelirleri düşmesin, hatta artsın diye hep enerji ithalatına mı yüklenelim? Biyoyakıt bizim yerli kaynağımız. Biyoyakıtı akaryakıta karıştıma oranını yüzde 7’ye kadar çıkaran ülkeler var. Bizim de biyoyakıtı değerlendirmemiz gerekiyor.
Aspirin özelliğine dikkat çekti:
- Aspir, nadasa bırakılan alanlarda yetiştirilebiliyor. Yani, çiftçinin başka bir üründen vazgeçip aspir ekmesi gerekmiyor. Zaten boş bekleyecek tarlaya aspir ekilebiliyor.
Sonra da biyoyakıt işine asılan işadamlarına çağrı yaptı:
- Çiftçilerle sözleşmeli tarıma yönelin. Siz alım garantisi verin, çiftçi de biyoyakıtı anlamlı büyüklüğe ulaştıracak miktarda aspir ekimine sıcak baksın.
Biyoyakıtın hedeflenen boyuta ulaşması, ithalattaki 59.1 milyar dolarlık enerji kalemini en fazla tetikleyen akaryakıtı biraz olsun frenleyecek.
Suriyeli sığınmacı kayısı işçisi oldu
KARAGÖZLÜLER Grup Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Karagözlü’nün Bekir Cansu, Nuri Vatan, Ayhan Erdoğan, Mehmet Gülay, Adnan Başdemir, Hasan Hüseyin Yavuz, Ali Kütük, Niyazi Musaoğlu, Fehmi Çetinkaya ve Canpolat Kımçak’ı ağırladığı Malatya turu sırasında kentin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’a uğradım.
Erkoç’a bu yılki kayısı rekoltesini sordum:
- İyi gibi görünse de para etmiyor. Elde edilen gelir, gideri karşılamaya bile yetmiyor.
Kendi kayısı bahçesinden örnek verdi:
- Bu yıl kayısıyı Suriyeli işçiler topluyor.
- Suriyeli sığınmacılar Malatya’da da var mı?
- 10 bine yakın sığınmacı Malatya’da konaklıyor. Konteyner kentte yaşıyorlar. Günde 30 lira yövmiye ile kayısı topluyorlar.
- Suriyeli işçilerden memnun musunuz?
- Geçen yıl doğudaki bazı illerden kayısı toplamaya Malatya’ya gelen işçilerle sorun yaşamıştık. Suriyeliler gayet uyumlu.
C&A ile Mango, Gezi molası verdi
MALATYAPARK’ta alışveriş merkezinin sahibi Malatya Girişim Grubu’nun ortaklarıyla birlikteyiz. Toplantıya katılanların başında Adnan Başdemir, Erman Ilıcak, Mehmet Kavuk gibi önde gelen isimler var.
Erman Ilıcak’a Rönesans Grubu olarak Türkiye’de ulaştıkları alışveriş merkezi sayısını sordum:
- Optimum ve Piazza’ların toplamı 11 oldu.
- Optimum’u biliyordum, Piazza nereden çıktı?
- Türkçe isim bulmakta zorlanıyoruz. Birçok isim kullanılmasa da birileri tarafından tescil edilmiş. Biz de şehir merkezlerindeki alışveriş merkezlerimize İtalyanca’da “şehir merkezi” anlamına gelen Piazza adını seçtik.
En zon Piazza’yı haziran ayı sonunda Samsun’da açtıklarını vurguladı:
- Oradaki otel de Anemon zincirine dahil oldu.
- MalatyaPark’tan memnun musunuz?
Adnan Başdemir yanıtladı:
- Gayet iyi gidiyor. Haftasonu ziyaretçi sayısı 40 bini buluyor.
MalatyaPark’a yeni girecek iki önemli markayı aktardı:
- Avrupa’nın önde gelen büyük mağaza zinciri C&A ve İspanyol giyim markası Mango ile kira sözleşmesi imzalamak üzereydik. Ancak, Gezi Parkı olayları nedeniyle bekleme kararı aldılar.
Başbakan Tayyip Erdoğan, başlangıçta “çapulcular” diyerek Gezi Parkı eylemini ciddiye almasa da, C&A ve Mango örneği gösterilerin ekonomiye etkisini bir kez daha ortaya koydu...
Paylaş