Paylaş
İlköğretim öğrencilerine dönük merkeze girdiğimde İstanbul’da Akasya Acıbadem Yaşam Merkezi’ndeki KidZania ile Trump İstanbul’da faaliyet gösteren KidZmondo aklıma geldi.
KidZania ve KidZmondo, “eğlenirken öğren” felsefesini benimseyen birer “oyun kenti”. Çocuklar her iki “oyun kenti”ne de girdiklerinde, gerçek hayattaki şirketlerin desteğiyle oluşturulan mini çikolata fabrikası, hastane, itfaiye, pastane, hastane, hamburger restoranı gibi birimlerde çalışıp para kazanabiliyor. Parayı oradaki mini bankada değerlendirebiliyor.
Bu örnekleri TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye anımsattım:
- “Me & MyCity”, KidZania ve KidZmondo’yu çok andırıyor.
Merkezin sorumlusu elindeki kitabı gösterip söze girdi:
- Finlandiya’da ilköğretimde inovasyon dersi var. Okullardaki 10 derslik eğitimden sonra öğrenciler “Me & MyCity”ye gelir. Öğretmenlerinin gözetiminde bir gün burada uygulamalı eğitim görür. Öğrencilerden giriş ücreti alınmaz.
Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Ersan Aslan, TİM Başkanvekilleri Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Süleyman Kocasert, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Burak Sertbaş, Türk-İsveç İş Konseyi Başkanı Yılmaz Çakır , Arçelik İnovasyon Direktörü Erkan Duysal ve Türkiye’nin Helsinki Büyükelçisi Adnan Başağa’nın yer aldığı ekiple merkezi gezdik.
Finlandiya’nın önde gelen teknoloji şirketlerinin mini birimlerini gördük. Merkezin sorumlusu banka ve süpermarketi işaret etti:
- Öğrenciler burada 10-15 Euro kadar kazanabiliyor. Bankada hesap açabiliyor ve alışveriş yapabiliyor.
- İsteyen öğrenci bu merkezde daha fazla zaman geçiremez mi?
- Finlandiya’daki tüm ilköğretim okullarında eğitim gören çocukların birer kez burada uygulamalı ders alması gerekiyor. Merkezimiz şimdilik aynı öğrencinin birden fazla gün burada zaman geçirmesine yetecek kapasitede değil. Zaten önemli olan 10 derslik teorik eğitimi alıp, bir gün burada uygulamayı yaşamaları.
Büyükekşi, anında kafaya koydu:
- İstanbul’daki belediyeleri harekete geçirip, böyle bir merkez kurmak lazım.
Ünlütürk araya girdi:
- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na bu konuda öneri götüreceğim.
Büyükekşi, destek verdi:
- Önemli olan ülkemizde böyle güzel örneklerin ortaya çıkması. Yalnız, en önemlisi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bu projeyi kabul ettirmek. Bakanlık, ilköğretimde müfredata “inovasyon”u koymadan böyle bir merkez açmak tek başına yeterli olmaz.
Seçim ortamında inovasyon dersinin, mini inovasyon merkezinin ilköğretim müfredatına konulması şimdilik olası görünmüyor.
Yine de mini inovasyon merkezi oluşturmak, ortaya örnek koymak açısından işe yarar gibi görünüyor.
İlk deneme için KidZmondo ve KidZania’dan yararlanılabileceği akla geliyor...
360 milyon kilo ile hedefe ulaşamayız
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Ersan Aslan, Helsinki’de “Me & MyCity”yi gezdikten sonra şu yorumu yaptı:
- Teoriyle pratiği birleştirmek gerekiyor. “Me & MyCity” çocuk yaşta bunu uygulayabilmenin güzel bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.
Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, 2023 için 500 milyar dolar olarak belirlenen ihracat hedefini anımsattı:
- Bu hedefe ulaşmak için bugün 90 milyon ton olan ihracatı 360 milyon ton çıkarmak gerekiyor. Bu da pek mümkün görünmüyor. Hedefe ulaşmak için inovasyona, Ar-Ge’ye, tasarıma yüklenmek gerekiyor. Ar-Ge, tasarım teşvikleri ülkemizde bunun yolunu açıyor.
Paylaş