Paylaş
Skype’ın kurucusu olan, Atomico’yu da 2006’da kuran Niklas Zennztröm, artık daha çok teknoloji yoğun yatırımları hedefleyen Türkiye’ye bu yönde önemli mesajlar verdi:
- Türkiye’nin teknoloji girişimleri için yeni cazibe merkezlerinden biri olacağına inanıyorum.
- Türkiye ziyaretinizde hedefinizde ne var?
- Atomico’nun küresel açık ofis programı kapsamında bir ziyaret olacak. Bilgi Üniversitesi’nde öğrencilerle buluşacağım. İş dünyası ve devler yetkilileri ile de görüşmelerimiz olacak.
Türkiye’de geçen yıl ofis açtıklarını anımsattı:
- Dinamik ekonomisi, genç nüfusu, artan internet ve kredi kartı kullanımı ile Türkiye gerçekten önemli bir pazar konumunda. Tüm bu faktörler internet girişimlerinin büyümelerinde kilit rol oynuyor. Türkiye’deki girişimcilik ruhundan ve e-ticarete duyulan tutkudan çok etkilendik ve bu nedenle geçen yıl sonunda Türkiye’de bir ofis açtık.
- Atomico’nun Türkiye pazarında beklentisi nedir?
- Genç ve eğitimli nüfusa sahip olan Türkiye, girişimciler için heyecan verici merkez olma potansiyelini taşıyor. Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasındaki istikrarlı büyüme ve Avrupa’daki en yüksek ikinci kredi kartı penetrasyonuna sahip olması da bu duruma işaret ediyor.
- Planlarınız arasında Türkiye’ye yatırım da var mı?
- Harika girişimciler tarafından hayata geçirilen, internette başarıya koşabilecek şirketlere yatırım yapmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, portföyümüzdeki bazı şirketlerin Türkiye’de faaliyete geçmelerine de yardımcı oluyoruz. İstanbul’daki Open Office aktivitelerimiz boyunca, bu şirketlerin Türkiye’de önemli ortaklıklar kurmalarını sağlayacak çeşitli görüşmeler gerçekleştirilecek.
- İstanbul’daki etkinliğinizin ana teması ne olacak?
- Atomico, her zaman küresel potansiyeli olan çarpıcı fikirlere sahip parlak girişimciler arar. Eylül ayında İstanbul’da gerçekleşecek etkinliğimiz bu arayış çerçevesinde olacak. Ayrıca, İstanbul’daki ofisimiz de bu yönde çalışmalar yapıyor.
- İstanbul’da kurumsal iş ortaklarınızla da biraraya geleceksiniz sanırım...
- Küresel bir program olan Open Office, internet girişimcileri, kamu görevlileri ve düşünce önderlerini buluşturmayı hedefleyen bir platform. Bu kapsamda portföyümüzdeki şirketlere Türkiye’yi tanıtacak, lokal girişimcileri yakından tanıyacak, şirket yöneticileri ile dijital dünya etrafında yeniden şekillenen ekonomide işlerini nasıl yönetmeleri gerektiği ve bu yeni ekonomide Türkiye’nin rolünün ne olduğu gibi konularda fikir alışverişinde bulunacağız.
Başta Euro Bölgesi olmak üzere Avrupa krizi atlatamazken 2011’de büyüme rekorlarına imza atan, bu yıl da yavaşlasa büyüme temposunu sürdüren Türkiye, artık dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin radarına da girmiş bulunuyor.
Ancak, ekonomideki bu umut veren havayı, içerde eli kanlı terör örgütü, yanıbaşımızda da Suriye’de yaşananlar bozuyor...
Türkiye, portföyümüzdeki tüm şirketlere heyecan veriyor
ATOMICO’nun kurucusu ve CEO’su Niklas Zennström’a Bilgi Üniversitesi’nde 13 Eylül’de öğrencilerle gerçekleşecek buluşmayı sordum, şu mesajı verdi:
- Türkiye’nin gelecekteki girişimcilerinin bir kısmı genç öğrenciler arasından çıkabilir. Atomico’nun Open Office programının amaçlarından biri de bu gençleri bulmak ve cesaretlendirmek. Kariyerine girişimci olarak devam etmek isteyen gençleri cesaretlendirip desteğimizi hissettirmek istiyorum.
Ardından şunları ekledi:
- Atomico olarak sadece küresel potansiyeli bulunan şirketlere ve girişimcilere yatırım yapıyoruz. 70 milyonun üzerindeki nüfusu ile Türkiye neredeyse portföyümüzdeki tüm şirketler için heyecan verici bir pazar konumunda. Open Office aktivitelerimiz boyunca, portföy şirketlerimiz önemli Türk partnerlerle Türkiye pazarındaki büyümelerini güvenceye alacak görüşmelerde bulunacaklar.
Dünya hiç olmadığı kadar düz ve küçük
NIKLAS Zennström, dünyadaki gelişmeleri şöyle değerlendirdi:
- Euro krizi ve Ortadoğu’daki son gelişmelerle birlikte, tamamen değişen bir dünyada yaşadığımızı söyleyebiliriz. Fakat şu da bir gerçek ki büyük fikirler ve girişimciler neredeyse her koşul altında yetişebilirler. Her sektörün teknoloji ile yeni baştan oluşturulabileceğine inanıyoruz. Dünya bugün, hiç olmadığı kadar küçük ve düz, bu nedenle büyük şirketler dünyanın herhangi bir yerinden çıkabilir.
Skype’ı satınca başlangıçta bebeğimden ayrılmış gibi oldum
SKYPE’ın kurucusu olan Niklas Zennström’e, uzaktaki yakınlarıyla ücretsiz görüntülü görüşme rahatlığını yakalayanların duygularını anımsattım:
- Çevremdeki birçok kişiden, “Skype’ı kuranlar cennetlik” gibi yorumlar duyuyorum. Bu yorumlar size de ulaşıyor mu?
- Bu tür kişisel anekdotları, bir girişimci olarak alabileceğim en iyi geribildirimler ve takdirler olarak görüyorum. Skype’la hayatı tüm dünyada aileler ve arkadaşlar için kolaylaştırdığımızı bilmek bana gurur veriyor.
- İlk satışın üzerinden zaman geçmiş olsa da Skype’ı elden çıkarmak sizin açınızdan ne kadar doğruydu? Belirli büyüklüğe geldikten sonra yönetmek zorlaştı mı?
- Skype’ı sattığımız ilk günler oldukça zor geçti, bebeğimden ayrılmış gibi oldum diyebilirim. Fakat satışın zamanlaması doğruydu ve onun eBay ailesi ile birlikte mutlu bir yuvada olduğunu bilmek bizi de mutlu etti. Skype gibi büyük bir şirketi yönetmek zorlayıcı olsa da güçlü bir girişimcilik kültürü ile kanıtlanmış başarının bir araya gelmesi tüm zorluklara değdi diyebilirim.
Paylaş