Paylaş
- Ak Gıda’yı 1996’da Akyazı’da günde 7 ton süt alan bir mandırada kurmuştuk. Bugün, Türk çiftçisinin ürünün dünyaya açılmasına vesile olduk.
Yanıt mesajına eklediği fotoğrafın altına şunu yazdı:
- İlk şişe süt lansmanımızda kurucularımız Sabri Ülker ve Zeki Sözen bir arada.
Ardından bir de imza sırasında aldığı görüntüyü gönderdi:
- Hepsini satmadık ya canım. Yüzde 33 hissemiz vardı, 10’a indi. Azınlıktaydık. Yine öyleyiz.
COCA-COLA, AFRİKA’DA‘AKIN’A GEÇTİ
ANADOLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, geçen ocak ayının ikinci yarısında ABank’ın Katarlı ortağının davetiyle gittiğimiz Doha’dan dönerken ilk bilgiyi verdi:
- Efes İçecek Grubu Başkan Yardımcısı Hüseyin Akın, The Coca-Cola Company’ye geçiyor.
- Hayırdır?
- The Coca-Cola Company, Afrika kıtasında yeni bir yapılanma içine giriyor. Yapılanmayı ve sonrasındaki operasyonu yönetmek üzere Hüseyin Akın’ın deneyiminden yararlanacaklar. Görevini Güney Afrika’dan yürütecek.
Dünya pırlanta devi De Beers’ın Forevermark markasını Türkiye’de emanet ettiği Zen Pırlanta’nın patronu Emil Güzeliş’le Güney Afrika’ya giderken Coca-Cola İçecek Grup Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla Yerlikaya’dan Akın’ın iletişim bilgilerini istedim. Johannesburg’a gittiğimde Akın’ı aradım. Orada bir gece konakladığımız için yüz yüze görüşme fırsatı yaratamadık ama telefonda konuştuk:
- 1 Mart 2015’ten itibaren Coca-Cola Beverages Africa’nın (CCBA) CEO’su olarak göreve başladım. CCBA’yı The Coca-Cola Company, SABMiller ve Coca-Cola Sabco birlikte kurdu.
Kuruluş ve operasyonel adımlarını yürüttüğü şirketin bazı verilerini paylaştı:
- Güney ve Doğu Afrika’da yüksek büyüme oranı bulunan 12 ülkede şişeleme faaliyeti gösteren CCBA, 729 milyon ünite kasa üretim kapasitesine sahip. Bu kapasite, Coca-Cola’nın Afrika’daki içecek hacminin yüzde 40’ına denk geliyor.
Şirketin 30’dan fazla şişeleme tesisi ve 14 bini aşkın çalışanıyla Afrika’da en büyük konumunda olduğunu vurguladı:
- CCBA, dünyadaki 10’uncu büyük Coca-Cola şişeleyicisi konumunda bulunuyor. Grubun genel merkezini en büyük pazarımız olan Güney Afrika’da oluşturuyoruz.
Uzun süre Coca-Cola İçecek’in Uluslararası Operasyonlardan Sorumlu Bölge Başkanlığını yürüten Akın, Afrika’da görev almanın kendisini heyecanlandırdığını kaydetti:
- Afrika, büyüme anlamında önemli fırsatlar sunuyor. Gelişmekte olan pazar zorluğuna karşın bana yüksek enerji veriyor. CCI Uluslararası Operasyonlardan Sorumlu Bölge Başkanı’yken Türk-Pakistan İş Konseyi Başkanlığı’nı da yürüten Akın, Güney ve Doğu Afrika’da Coca-Cola’nın çıtasını yükseltecek gibi görünüyor.
KREDİ KARTINDA KOMŞUMUZLA EŞİTLİK İSTİYORUZ
ZEN Pırlanta’nın büyük patronu Emil Güzeliş, De Beers’ın Güney Afrika’da işlettiği Voorspoed elmas madeni turu sırasında Türkiye’de sektörün durumunu anlatırken kredi kartıyla satışlara değindi:
- Hükümet, tüketimi kısmak için kredi kartında taksit kısıtlamasına giderken altın ve mücevheratta tümüyle kaldırmıştı. Bu karar yürürlükte kaldığı dönemde 1800 dolayında kuyumcu kepenk indirdi.
Kendilerinin pırlantanın yüzde 90’ını kredi kartıyla sattıklarını kaydetti:
- Bunun da yüzde 70’ini taksitli satışlar oluşturuyor. Sektörümüzü temsil eden örgütlerimizin başkanları hükümete sıkıntılarımızı anlattı. Altın ve mücevheratta kredi kartıyla alışverişe
4 taksit uygulaması getirildi.
- Bu yeterli mi?
- Hiç yoktan iyidir...
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) nisan ayı sonuna doğru Başbakan Ahmet Davutoğlu ve 10’un üzerinde bakanın katılımıyla düzenlediği “Ekonomi Şurası”nda kürsüye çıkan TOBB Kuyumculuk Sanayi Meclisi Başkanı İmam Altınbaş, konuyu hükümete bir kez daha anımsattı:
- Çoğumuzun dükkan komşusu saat mağazaları kredi kartına 9 taksit yapabiliyor. Biz 4 taksitle sınırlanıyoruz. Bu konuda dükkan komşularımızla eşitlik bekliyoruz.
Paylaş