Paylaş
- Bu arsayı abim Kılıç Büyükkıdık’la birlikte Aydın Doğan’dan almıştık. Aydın Bey, bu arsayı televizyon, elektronik eşya fabrikası kurmak üzere almış. Sonra planları değişmiş. Aradan zaman geçti, biz de bu arsayı otel yatırımı için kullanmaya karar verdik.
- Otel için ne kadarlık yatırım yapıyorsunuz?
- 120 milyon doları bulacak. Otel markamız, 65 ülkede 7 bin 700 dolayında otele farklı markalarının adını yazdıran Wyndham Hotel olacak.
- Siz de burayı havaalanı oteli olarak mı planladınız?
- Atatürk Havalimanı’na yakınlığımız otelimiz için önemli avantaj olacak. Ancak, Wyndham Hotel Group CEO’su Eric Danziger, otelimize “Airport” ibaresini koymamızı istemedi.
- Neden?
- Çünkü, projemizin bir havaalanı otelini aşan özelliklere sahip olacağını gördü. Wyndham’ın Türkiye’ye ilk girişi bizimle oldu. Arkasından Kalamış’ta bir projeyle anlaştılar.
- Siz bu otel markasıyla nasıl buluştunuz?
- Bu konuların önde gelen ismi Ömer İsvan’dan danışmanlık aldık. Bizi buluşturan, tanıştıran Ömer İsvan oldu.
Ardından otelin adına kendi şirketlerini de eklediklerini vurguladı:
- Tekstil sektöründeki şirketimiz Petek’in adını otele ekledik. Petek Wyndham Hotel adıyla faaliyet gösterecek.
- Otelin kaç odası olacak?
- 308 oda var. 28’i suit, 40’ı da 1+1 daire gibi apart bölüm olacak. Ayrıca 1000 kişilik balo salonu dahil 20 toplantı salonumuz hizmet verecek.
1000 araçlık otopark planını vurgulayıp ekledi:
- Otelin içinde küçük bir fuar alanı ile komplekste 40 mağaza yer alacak.
- İnşaatınız epey ilerlemiş. Otelin açılışı ne zaman?
- Ekim-Kasım 2012 gibi düşünüyoruz. Otelimiz 250 kişilik doğrudan istihdam yaratacak.
Mehmet Büyükkıdık, Doğu Sanayi Sitesi’ndeki Petek Tekstil’in merkezine vardığımızda kardeşleri Yusuf Büyükkıdık ve Kadir Büyükkıdık’la tanıştırdı, genç sayılacak yaşta kaybettikleri abisinin fotoğrafını gösterdi:
- Ben Darende’den (Malatya) İstanbul’a abim Kılıç Büyükkıdık’la birlikte geldim. Daha sonra kardeşlerimiz geldi. Petek Tekstil’in temellerini abim Kılıç Büyükkıdık’la 1980’de Mahmutpaşa’da attık. İlk üretim yerimiz Zeytinburnu’ndaki 15 metrekarelik dükkandı. 1987’de Doğu Sanayi Sitesi’ne taşındık. 1990’da ihracata başladık.
Showroom’daki tişört ve benzeri giyim ürünlerine dikkat çekti:
- Örme kumaşı da burada üretiyoruz. Sonra da tişört, switşört, yelek gibi ürünlere dönüştürüyoruz. Dünyanın ünlü markalarına üretim yapıyoruz.
- Tekstildeki cironuz ne kadar?
- Petek’in lokomotif olduğu 3 şirketimizin 2011 cirosu 63.2 milyon lirayı buldu. Bu cironun önemli bir bölümü ihracattan geliyor.
- Oteli kim işletecek?
- İşletmesini biz yapacağız.
- Otel işletmede hiç deneyim sahibi değilsiniz. Bu sizin için risk olmayacak mı?
- Bu alanda en yetkin profesyonel kadrolarla çalışacağız...
Mahmutpaşa’da 1980’de başlayan Petek’in öyküsü 63.2 milyon liralık ciroya ve Güneşli’deki 120 milyon dolarlık otel yatırımına uzandı...
Büyükkıdık kardeşler bir yandan Petek Tekstil’de büyümeyi sürdürürken, diğer taraftan Kılıçbey Turizm A.Ş. ile yeni otel planları için kolları sıvayacak...
Bakalım otel işletmesinde de tekstildeki başarıyı gösterebilecekler mi?
Centro’yla 20 mağazaya ulaştı
PETEK Tekstil’in ortakları Mehmet, Yusuf ve Kadir Büyükkıdık kardeşlere kendi markalarının olup olmadığını sordum. Yusuf Büyükkıdık yanıtladı:
- Centro adlı bir mağaza zincirimiz var. Orada kendi ürünlerimizin yanısıra başka markalara da yer veriyoruz.
- Kaç mağazanız var?
- 20’yi bulduk. Tamamı kendi mağazamız.
Mehmet Büyükkıdık, tekstilde yarattıkları istihdama dikkat çekti:
- 300 kişilik doğrudan istihdamımız var. İş yaptırdığımız fasoncularla birlikte bu sayı 1700’ü buluyor.
Yeni TTK’da 15 farklı hapis cezası yer alıyor
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın geçen gün genişçe yer verdiğim yeni Türk Ticaret Kanunu’na (TTK) ilişkin sözlerine epey itiraz geldi. Bunlardan biri de Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Dr. Özgür Şahan’dan ulaştı:
- Yeni TTK’da yaklaşık 15 farklı hapis cezası içeren bölüm var. Bunlardan bazıları doğrudan hapis cezası öngörüyor. Adli para cezası bölümlerinin sayısı daha fazla. Kanuna göre o para cezaları bir ayda ödenmezse hapis cezasına dönüşüyor.
Dr. Özgür Şahan’ın asıl itirazı da şirket bilançolarının Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayınlandığı konusuna:
- Hiçbir şirketin bilançosu Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayınlanmaz. Ayrıca yeni TTK, internette şirketlerin sadece bilançolarının değil, bankalardaki tüm paralarının, çalışanlara verilen ücretlere kadar her türlü ayrıntının yayınlanmasını öngörüyor.
Sonra da belgelerde yer alacak isimlere değinmiş:
- Kanun, şirketle ilgili her türlü belgede yönetim kurulu üyeleri, müdürler, ödenmiş sermaye gibi ayrıntıların yer almasını istiyor. Faturayı bir nebze anladım ama fiş, gider pusulası gibi belgelere isim listesi nasıl sığacak. Hem, bu zorunluluk yeni bir kağıt israfı getirmeyecek mi?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başta olmak üzere tabana yaygın iş dünyası örgütlerinden, “Yeni TTK’nın 50 maddesinde değişikliğe ihtiyaç var” çağrıları yükseliyor...
Bakan Hayati Yazıcı, “Henüz beni ikna edebilen yok” diyor...
Bu tartışmalar sürerken, 1 Temmuz 2012 için, yani yeni TTK’nın yürürlüğe girmesine dönük zaman daralıyor...
Paylaş