Paylaş
Tuna Çelik ve Tuna Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Turan Tuna ve Başkan Yardımcısı Nuri Tuna’yla karşılaşınca sormuştum:
- Taksim’de aldığınız alanda ne yapmayı planlıyorsunuz?
Baba-oğul Tuna’lar ilk anda fazla ipucu vermek istemedi:
- Henüz netleşmiş birşey yok.
Daha sonraki karşılaşmalarımda da hep yokladım. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını da yürüten Nuri Tuna her seferinde bekleme işareti verdi:
- Hele plan, proje ve izinler ortaya çıksın, sonra konuşuruz.
Aradan 7 yıl geçti, o günler geldi. Taksim ve çevresine ilişkin 1/1000’lik ve 1/5000’lik planlar tamamlandıktan, ona uygun olarak Anıtlar Kurulu, Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden onaylar çıktıktan sonra geçen akşam Nuri Tuna projeyi anlattı:
- Tuna Taksim Oteli’ni 90-100 milyon dolarlık yatırımla 2014 yılında hizmete açmayı hedefliyoruz.
- Bu maliyete arsa dahil mi?
- Hayır değil.
- Arsa bedeli ne kadar?
- 7 yıl önceki fiyatı şimdi söylemek pek birşey ifade etmez.
- Arsa ya da eski binaları kimden almıştınız?
- Fahrettin Aslan ve Orhan Aker’den almıştık.
- O günlerden itibaren hedefiniz oraya otel yapmak mıydı?
- Otel ve eski günlerine uygun kültür-eğlence merkezi düşünmüştük. Majik Sineması olarak bilinen bölüm, Devlet Tiyatroları’nın kullandığı salondu. Aynı salonu yeniden canlandırmak istiyoruz.
- Devlet Tiyatroları oradan çıkarılınca sanatçılar tepki göstermişti. Yine Devlet Tiyatroları mı kullanacak o salonu?
- Biz öyle olmasını çok istiyoruz. Nitekim proje hazırlıkları başladığında mimari projeyi yapan Tures Mimarlık, Devlet Tiyatroları ile bağlantı kurdu. Şimdi yeniden görüşüp, onların önerileri doğrultusunda, tiyatroya uygun şekilde yapmak istiyoruz.
- Maksim Gazinosu ya da benzeri bir salon da olacak mı?
- Marka yine Maksim Gazinosu mu olur henüz bilmiyoruz. Ancak benzeri bir eğlence alanı da ayırıyoruz.
- İnşaata ne zaman başlamayı düşünüyorsunuz?
- Mart veya nisan ayı gibi inşaata başlamayı hedefliyoruz.
- Neden 7 yıl beklediniz?
- Öncelikle belediyelerin Taksim Bölgesi’ne dönük 1/1000 ve 1/5000’lik planlarını çıkarmalarını bekledik. Bunun doğrudan bize özel bir durumu yok. Taksim’in planlarının hazırlanması gerekiyordu. O planlar çıktıktan sonra Anıtlar Kurulu’na da gittik. Şimdi tüm izinlerimiz tamam.
- Arsanın büyüklüğü ne kadar?
- 4 bin 800 metrekarelik bir alan. Majik Sineması, Maksim Gazinosu ve arkadaki otoparkı kapsıyor.
- Projede ne kadarlık bir kapalı alan öngörülüyor?
- 44-45 bin metrekare olacak.
Tuna Ailesi, ofis mobilyaları üreten Tuna Çelik şirketiyle biliniyor, öne çıkıyordu... Tuna Yapı, Bakırköy’de yaptığı bazı projelerle dikkati çekiyordu... Şimdi, Taksim Meydanı’ndan turizm ve eğlence sektörüne de giriş yapıyor...
Nuri Tuna’nın sık sık “silueti bozmak yok, hiçbir şekilde bölgedeki ölçekleri zorlama çabamız olmadı, tiyatro salonu aynen yapılacak” mesajlarını tekrarlaması, işin bu yönünde de titiz davrandıklarını gösteriyor...
En uygunu yeniden yapmak
NURİ Tuna, Majik Sineması’nın tarihçesine değindi:
- 1914’te mimar Guilio Mongeri tarafından tasarlanmış ve İstanbul’un ilk sinema salonu olarak hizmet vermiş. Majik’ten sonra Türk, Taksim ve Venüs sineması olarak çalışmış. Biz aldığımız dönemde Devlet Tiyatroları Taksim Sahnesi’ydi.
- Majik Sineması ve Maksim Gazinosu restore mi edilecek, yoksa yıkılıp yeniden mi yapılacak?
Hemen mevcut durum fotoğraflarını gösterdi:
- İstanbul Teknik Üniversitesi’nden alınan raporlar her iki binanın da mevcut haliyle restorasyonunun sağlıklı olmayacağını gösteriyor. Nitekim Majik Sineması’nın çatısı 3 yıl önce fırtınada uçmuş, kolonlarının taşıyıcı özelliğini kaybettiği görülmüştür. O nedenle yeniden inşa etmek en uygun çözüm olacak.
Sıraselviler’den 9 kat görünecek
TUNA Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Tuna, bir yandan projenin Taksim’deki yerine oturtulmuş görüntülerini paylaştı, diğer yandan anlattı:
- Tuna Taksim Kompleksi, Sıraselviler Caddesi üzerindeki komşu binalar gibi 9 katlı olacak. Yan sokaklarda yükseklik 5 kata kadar da inecek.
- Arka tarafta kat sayısının artması söz konusu olacak mı?
- Arsanın Sıraselviler tarafıyla en alt bölümü arasında 20 metrelik kot farkı var. Dolayısıyla en düşük bölümde kat sayısı 13’le başlayacak. Kademeli olarak 5’e indiği bölümler olacak.
- Alta kaç kat inmeyi düşünüyorsunuz?
- Altta 4 kat otopark planlıyoruz.
Nuri Tuna, yeniden hazırladıkları görüntülere dikkat çekti:
- Gerek Taksim Meydanı’ndan, gerekse denizden bakıldığında silueti bozan hiçbir bölümümüz olmayacak. Ayrıca, yan sokaklarda binayı 5’er metre içerden başlatıyoruz. Trafik akışının rahat olması için böyle planladık.
Paylaş