Paylaş
Dün akşamki devir-teslim töreni öncesindeki buluşmamızda Sabancı Üniversitesi Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörü Doç. Cemil Arıkan da var.
Prof. Nihat Berker, söze rektörlük konusundan girdi:
- Ben ABD’de Massachusetts Institute of Technology’de (MIT), Türkiye’de İTÜ ve Koç Üniversitesi’nde çalıştım. Dünyayı da bilirim. Yeni rektörü önceden belirleyip, mevcut rektörle hazırlık dönemi geçirdiğini görmedim, duymadım.
Prof. Berker, Sabancı Üniversitesi’ne Ocak 2009’da Koç Üniversitesi’nden “rektör adayı” planıyla transfer edilmiş, üstelik 1 Ağustos’ta görevi devralacağı da önceden açıklanmıştı.
Sonra bana asıl anlatmak istedikleri konuya Prof. Tosun Terzioğlu giriş yaptı:
Sabancı Üniversitesi'nde dün yapılan törenle Prof. Dr. Tosun Terzioğlu (solda), rektörlük bayrağını Prof. Dr. Nihat Berker'e teslim etti. |
- Klasik üniversite anlayışıyla çalışmıyoruz. “Ne gerek var” denebilecek bir sürü şeye giriyoruz.
- Yine “gereksiz” hangi konuya giriyorsunuz hocam?
- Nano-Mikro Disiplinlerarası İleri Araştırmalar Merkezi (NANODAM) kuruyoruz. Bizim için çok büyük bir iş olacak.
- Nasıl bir büyüklük?
- İlk aşamada 50 milyon liralık bir yatırım yapılacak.
Cemil Arıkan, nanoteknolojinin önemini ortaya koymak için, son verileri aktardı:
- Dünyada nanoteknoloji içeren ürünlerden elde edilen gelir 70 milyar Euro düzeyinde. 2015’te bu rakam 2 trilyon Euro’ya çıkacak.
Arıkan, nanoteknolojinin girdiği alanları da özetledi:
- Sağlık ve yaşam bilimleri, tüketici malzemeleri, kimya ve otomotiv endüstrisi...
Prof. Nihat Berker, konuyu daha anlaşılır kılmak için yaşamdan örnekler verdi:
- Her yıl Avrupa’da 3 milyon kişi hastanelerde enfeksiyon kapıyor, 50 bin kişi bu yüzden ölüyor. Örneğin, hastane yataklarında, çarşaflarında, yastıklarında gümüş alaşımı devreye girse, hastane enfeksiyonu riski önemli ölçüde ortadan kalkar.
Bu örnek üzerine, 2006’da İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Bülent Özipek’ten öğrendiğim “gümüş karışımlı çorap” aklıma geldi.
- Nihat Hocam, gümüş karışımla üretilen “Silver Health” markalı çorapların ilk örneğini giyerek denemiştim...
- Bir başka örnek de denizden su arıtma konusunda vermek mümkün. Nanoteknolojiyle deniz suyundan içme suyu elde etmek, 10 kat daha az enerjiyle mümkün olabiliyor.
Prof. Terzioğlu, Prof. Berker ve Cemil Arıkan, üniversitedeki araştırmaların, toplum hayatına doğrudan yansıyacak noktaya gelmesinden yana... Prof. Berker, bu bakışı şu cümleyle ortaya koydu:
- “Ben araştırmamı yaparım, gerisine karışmam” dersek, o zaman üniversiteler “fildişi kule” olarak kalır...
NANODAM’dan hayatımıza yansıyacak teknolojileri merakla bekliyorum...
İnovent sayesinde 20 şirket kuruldu yabancı talipler var
SABANCI Üniversitesi’nin öğretim üyeleri ve öğrencilerin araştırmalarını ticarileştirme desteği vermek üzere İnovent adlı bir şirketi var.
Şirket, gerektiğinde öğretim üyeleri ve öğrencilerin kurduğu şirketlere ortak da olabiliyor. Prof. Tosun Terzioğlu’na İnovent’in ve Sabancı Üniversitesi’nden doğan şirketlerin durumunu sordum:
- Toplam 20 şirketi bulduk.
- Ulaştıkları parasal büyüklük nedir?
- Onun hesabını yapmak çok zor. Ancak, bazı şirketlere yabancı talipler çıkmaya başladı. Ayrıca, aralarından bir yazılım şirketi 1 milyon dolar ciroyu geçti.
Cemil Arıkan araya girdi:
- Dünya devi bir teknoloji şirketi, İnovent’in söz konusu şirketlerden birindeki yüzde 49 hissesini almak üzere girişimlerde bulundu.
Birçok üniversite, sanayiyle işbirliği açılımlarını sürdürürken, Sabancı Üniversitesi’den şirketler doğuyor...
‘Global Çinko Projesi’ liderliği Hindistan’dan Çin’e kadar uzanıyor
SABANCI Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. İsmail Çakmak, uzun süredir buğdayla ilgili araştırmalar yürütüyor.
Cemil Arıkan’ın anlattığına göre, Prof. Çakmak, bir süredir Bill Gates Vakfı ile Dünya Bankası’nın da desteğini alan 1 milyon Euro’luk “Global Çinko Projesi”nin de önderi olmuş.
Projenin amacı, demir eksikliği ile birlikte dünya nüfusunun yarısının sağlığını olumsuz etkileyen çinko eksikliğine çözüm bulmak.
Proje, Çin, Tayland, Laos, Hindistan, Pakistan, Kazakistan, Zimbabve, Mozambik, Brezilya ve Türkiye’yi kapsıyor. Çalışmalar Sabancı Üniversitesi’nden yönlendiriliyor.
“Global Çinki Projesi”yle yeni çinko gübre formülasyonları, mısır, buğday ve pirinç üzerinde test ediliyor. Bu şekilde hem “dane”nin çinkosunun artırılması, hem de verimin iyileştirilmesi hedefleniyor.
600 mezunla tek tek görüştü bir yılda iş bulma oranı yüzde 94 oldu
SABANCI Üniversitesi Rektörü Prof. Tosun Terzioğlu, her yıl mezunlarla tek tek görüşmeyi gelenek haline getirmiş. 1 Ağustos’ta görevi devralacak Prof. Nihat Berker, bu geleneği benimsemiş:
- Ben de mezunlarımızla görüşmeyi sürdüreceğim.
- Tosun Hocam, bu yıl kaç mezun verdiniz?
- 600...
- 600 kişiyle yüz yüze görüşme ne kadar zamanınızı aldı?
- 5-6 hafta sürdü.
- Mezunlarınızın iş bulma oranı nedir?
- 1 yılda iş bulma oranı yüzde 94.
Keşke Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), bu konuda tarafsız ölçümler yapabilse, “üniversite mezunu genç işsiz”liği ortadan kaldırabilse...
Paylaş