Paylaş
- 29 yaşındaki bilim adamımız Teyfik Demir, dünyada medikal teknolojiler alanında büyük başarı gösteren 40 yaş altı 40 kişi arasına girdi.
Teyfik Demir’in TOBB ETÜ’deki bölümünü anımsattı:
- Teyfik Demir, doktora derecesini TOBB ETÜ’den alan ilk öğretim üyesi ünvanına da sahip. Kendisi şu anda TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi.
- Sözünü ettiğiniz sıralamayı kim yapıyor?
- Bu listeyi merkezi İngiltere’de bulunan “Medical Device and Diagnostic Industry” (MDDI) adlı mesleki örgüt hazırlıyor. Listeye dünyada medikal teknolojilerde çok önemli inovasyon yapan bilim adamları alınıyor.
Teyfik Demir’in TOBB ETÜ’de Türkiye’deki ilk implant test merkezi olan “Labiotech” adlı şirketi kurduğunu vurguladı:
- Genç bilimadamımız doktorasını omurga cerrahasinde kullanılan protezler üzerine yaptı. Bu konuyu seçmesinin nedeni, Türkiye’de yalnızca üniversitemizde uygulanan ortak eğitim programının sanayi ziyaretleri sırasında gördüğü teknolojik açığı kapatma planıydı.
Hisarcıklıoğlu, Demir’in 2011’de kurduğu laboratuvarın Türkiye’de tek olduğunu, Avrupa’daki ilk üç merkez arasında yer aldığını kaydetti:
- Labiotech, omurga cerrahisi ve travma cerrahisinde kullanılan protezlerin ömür testlerini yapıyor. Bu testler sonucunda ürünlerin insanda kullanılıp kullanılamayacağına karar veriliyor.
Söz konusu testlerin yasak zorunluluk olduğunun altını çizdi:
- TOBB ETÜ’de yapılan testler Amerikan Gıda ve Sağlık Bakanlığı (FDA) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından onaylanmış kuruluşlar tarafından kabul ediliyor.
- Labiotech kurulana kadar bu testler nerede yapılıyordu?
- Söz konusu protezleri üreten yerli şirketler, testlerini yurtdışında yaptırıyordu. Hocamız laboratuvarı kurduktan sonra yurtdışında 23 bin Euro’ya yapılan testin maliyetini 5 bin liraya indirdi.
Test maliyetinin düşmesinin protez üreten sektörün önünü açtığına vurgu yaptı:
- Yerli üreticilerin en önemli maliyet kalemlerinden biri test bedelleriydi. Test fiyatları düşünce ve Türkiye’de hızlı yapılabilir hale gelince şirketlerin Ar-Ge’leri de daha hızlı sonuçlar almaya başladı.
- İngiltere’deki MDDI, Teyfik Demir’i bu nedenle mi dünyadaki ilk 40 kişi arasına aldı?
- Evet... Yurtdışındaki laboratuvarlar kendi ülkelerinin testlerine öncelik veriyor, Türk ürünleri pazara çıkmakta gecikiyor ve taklit durumuna düşüyordu. Teyfik Demir, bu duruma hızlı çözüm üretmiş oldu. İthalatçılar makine yatırımı yapıp içerde üretime geçti. 8 olan tıbbi cihaz üreticisi sayısı da 30’a ulaştı. Birçok şirket ithalatı bıraktı.
Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB yönetimi, TOBB ETÜ’de eğitim kalitesinin yüksek tutulmasına özen gösteriyor, en başarılı öğrencileri çekme yarışında her dönem öne çıkıyor.
Teyfik Demir’in omurga protezlerini test eden merkezi kurup, dünyada ilk 40’a girmesi, TOBB ETÜ’nün başarılı bir çizgide yürüdüğünü kanıtlıyor...
Test cihazlarını kendisi tasarlayıp içerde üretti
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Teyfik Demir’in başarısının bir başka yönüne dikkat çekti:
- Teyfik Demir, Labiotech’te bulunan test cihazlarının tamamını kendisi tasarlayıp, üretimini de gerçekleştirdi. Bu test cihazlarının patentini de aldı.
Demir’in 15’inci patent başvurusunu geçen ay yaptığını kaydetti:
- Hocamız omurga cerrahisi ile ilgili 15’inci patent başvurusunu haziran başında tamamladı. 8 patentini yurt içinden ve yurt dışından firmalara lisansladı.
Labiotech’in hizmet ihracatı da gerçekleştirdiğini vurguladı:
- Labiotech, şu anda 14 ülkeye hizmet satıyor.
Labiotech ABD’de ofis açtı, yerli protez ihracata yöneldi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Teyfik Demir’in biyoteknoloji laboratuvarı şirketi Labiotech’in bir ofisini de ABD’de kurduğunu vurguladı:
- Labiotech, ABD’deki ofisinde Türk protez üreticilerinin o pazara girmesine dönük FDA danışmanlığı hizmeti veriyor. Bu çalışmaların başlamasıyla 3 Türk şirketi ABD protez pazarına girmeyi başardı.
Türk protez ürünlerinin Avrupa’ya da ihraç edildiğini kaydetti:
- Avrupa’da satılan Türk markalı protez sayısı 20’yi aştı. Ayrıca İran ve Rusya da Türk protezleri için ihracat pazarı oldu.
Yüksek lisans eğitimi sırasında delici mermiye dayanıklı zırh geliştirdi
YARDIMCI Doç. Teyfik Demir, TOBB ETÜ’nün ilk yüksek lisans ve doktora öğrencisi olduğunu vurgulayıp, ekledi:
- Yüksek lisansım sırasında savunma sanayine yönelik araştırmalar yaptım. O günlerde zırh delici mermileri durdurabilecek zırh geliştirdim.
Doktora döneminde sağlık alanına yöneldiğini kaydetti:
- Tez çalışmalarımı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nde yaptım. Omurga cerrahisinde kullanılan ürünlerin biyomekanik performansını araştırdım.
Teyfik Demir, bu konuya girme nedenini şöyle anlattı:
- Üniversitemizdeki ortak eğitim programı çerçevesindeki öğrenci ziyaretlerim sırasında sektördeki açığı gördüm. Vücut içinde kalan protezlerin testi konusundaki zorunluluk, bunları üreten firmaları Avrupa’daki en yakın adres olan Almanya’ya yönlendiriyordu. O günlerde hep, “Bu testler Türkiye’de yapılamıyor” yakınmasına tanık oldum. Böylece bu konuda çalışmaya karar verdim.
Başlangıçta TOBB ETÜ bünyesinde Klinik Biyomekanik Laboratuvarı kurduğunu vurguladı:
- Daha sonra artan test işlerini akademik çalışmalardan ayırma gereği ortaya çıktı. Böylece Labiotech’i kurdum. Protezlerle ilgili 10’a yakın ulusal ve uluslararası araştırmam yayınlandı. Şu anda TOBB ETÜ Klinik Biyomekanik Laboratuvarı’nda yurt içinden ve dışından 5 farklı beyin cerrahisi ve ortopedi cerrahisi grupları ile ortak araştırmalar sürüyor.
Paylaş