Paylaş
AHMET Davutoğlu başkanlığındaki 64’üncü Hükümet’in programında eğitimde önemli değişiklik mesajı veren şöyle bir ayrıntı vardı:
- İlk ve orta öğretimde okul bazlı bütçe yönetimine geçilmesine yönelik çalışmalar yapacağız.
Ardından şu hedef yinelendi:
- İş dünyasının ihtiyaç duyduğu meslek ve alanlarda kaliteli elaman yetiştirilmesini sağlayacak şekilde mesleki eğitimin kalitesini artıracak tedbirleri almaya devam edeceğiz.
Devamında şu mesaja yer verildi:
- Meslek liselerinde özel kesimin katkısını artıracağız. Kamu-özel kesim işbirliği ile meslek liselerini ve meslek yüksekokullarını yeniden yapılandıracağız. Mesleki ve teknik lise mezunlarının istihdamını özendireceğiz. Organize sanayi bölgelerinde meslek lisesi kurulmasını yaygınlaştıracağız.
Davutoğlu, bir başka program sunumunda bu konuyu örneklendirdi:
-Konya Ayakkabıcılar Sitesi’nin Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile açtığı bir meslek lisesi var. Lise, ayakkabı endüstrisi neyi gerektiriyorsa ona göre tanzim edildi. Mezunları hemen iş bulabiliyor.
Sonra hükümet programındaki konuyu biraz daha açtı:
- Meslek liselerini yeni bir reformla, uygulamalı, iş dünyasının da fiilen ve maddi olarak katkıda bulunduğu alan haline dönüştürmek şart. Bu konuda odalar ve borsalara daha fazla sorumluluk vereceğiz. Ara eleman için en kolay yöntem bu.
Mesajını netleştirdi:
-Şirketlerin özel mesleki veya teknik eğitim okulları açabilmeleri için düzenleme yapacağız. Mesleki ve teknik okul yönetim modelini de geliştireceğiz.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu konuyla ilgili bir çalışma yaptı, Davutoğlu’na sundu:
- Öğretmenlerin tüm haklarını ömür boyu koruyarak mevcut meslek liselerini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) veya özel sektöre devredelim. Böylece meslek liselerinin hedefe uygun eğitim vermesini, öğrencilerin gerçek anlamda pratik kazanmasını sağlarız. Mezunların iş bulması da bu yöntemle kolaylaşır.
Organize sanayi bölgelerinin (OSB) içinde yer alan bazı meslek liselerini örnek gösterdi:
- Söz konusu liselerde öğrenci başına yılda 5 bin lirayı devlet ödüyor. Yani, okul özel ama öğrenci ücret ödemiyor. Meslek liselerinin TOBB veya özel sektöre devrinde de aynı formül uygulanacak. Devletin yükü azalırken okullar da gerçek işlevine kavuşacak.
Proje Davutoğlu’nun aklına yattı. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı bu dönüşüme sıcak bakmadı. Böylece Şimşek’in projesi “beklemeye” bırakıldı.
Geçenlerde Çerkezköy OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni OSB’nin Başkanı Eyüp Sözdinler, Yönetim Kurulu Üyesi Koray Dinsel, Buyruk Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Saim Buyruk, OSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan ve Okul Müdürü Caner Baysal’la birlikte gezdim.
Özdoğan, şu bilgiyi paylaştı:
- Öğrenci başına 5 bin lirayı devlet ödüyor. 2 bin 500 lirayı da Çerkezköy OSB karşılıyor. Öğrenciden ücret alınmıyor. Okulumuza çok büyük ilgi var.
Önemli bir ayrıntıya dikkat çekti:
- Yalnız, mezunlarımızın hemen hepsi, yüksek okul veya üniversiteye devam etmeyi hedefliyor. Bu durumda yine “ara eleman” açığı yaşanabilir.
Çerkezköy OSB Lisesi, Şimşek’in hedefini başarıyla sergiliyor...
Paylaş