EKİM ayı ortalarında Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Haluk Dinçer’le “Amerikan Türk Konseyi”nin (ATC) 29’uncu toplantısı için Washington’a uçarken, Konsey’in önemli isimlerinden Cüneyd Zapsu da bizimle birlikteydi.
Yolculuk sırasında Cüneyd Zapsu’nun Türkiye’de temsil ettiği Texas Pasific Company’nin (TPC) sahibi olduğu Mey İçki’yi de konuştuk: - TPC, Mey İçki’yi almış olmaktan memnun mu? - Çok memnunlar... Çok iyi bir değer artışı yakaladılar. - TPC’nin Mey İçki’den çıkması için önüne koyduğu süre artık dolmak üzere... Nitekim satacağı yönünde Financial Times’da da bazı haberler çıktı... - Artık satışı gündemlerine aldılar... - Mey İçki’yi bu aşamada kim alabilir? - Önlerinde farklı seçenekler var sanırım... ATC toplantıları sırasında halka arzlara danışmanlık yapan önemli bir kuruluşun CEO’suyla karşılaşınca, konuyu ona da sordum: - TPC, büyük olasılıkla Mey İçki’de halka arz yöntemine başvuracak. - Ne kadarlık bir halka arz olacak? - Yüzde 45’ini halka açarlar sanırım... - Size danışmanlık için gelseler bu yöntemi önerir misiniz? - Elbette... Zaten model çalışmalar da yapıyoruz bu konuda. - Mey İçki’nin değeri ne kadar sizce? - 2.5 milyar doları bulur sanırım. - Yani, yüzde 45’ini halka açınca yaklaşık 1.1 milyar dolar elde edecekler... - Aşağı yukarı bu civarda olur... Kurban Bayramı’ndan kısa süre önce İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nı Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir ve CEO Gökhan Buğday’la gezerken Nihat Özdemir’in Limak Holding’teki ortağı Zekai Bacaksız’la karşılaştık. Mey İçki’nin ulaştığı değer konusunda Sezai Bacaksız’ın yorumunu sordum: - İçinde bulunduğumuz konsorsiyum Tekel’in alkollü içki bölümünü 292 milyon dolara özelleştirme ihalesinden satın aldı. Biz bu işlemi yaptığımız sırada İMKB Endeksi 17 bin dolayındaydı. - Sonra TPC’ye 810 milyon dolara sattınız... - Bu fiyatı yüksek bulanlar oldu... Ancak, karşılaştırma ve değerlendirmeleri İMKB Endeksi üzerinden yapmak daha doğru olur. Biz Mey İçki’yi TPC’ye sattığımız sırada İMKB Endeksi 45 bin düzeyindeydi. Yani, 292 milyon dolara aldığımız Mey’in 810 milyon dolara satılması gayet doğaldı. - Şimdi Mey İçki’nin değerinin 2.5 milyar dolara ulaşmış olduğu yönünde hesaplamalar var... - Yine İMKB Endeksi’yle değerlendirmek daha doğru olur... TPC, 810 milyon dolar ödediğinde İMKB Endeksi 45 bin düzeyindeydi, şimdi 70 binlerde... Farklı sohbetlerden bu notlar elimdeyken, geçen akşam Ertuğrul Özkök aradı: - Almanya’da yayınlanan Bild’in Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann’dan bir mesaj aldım. “Türkiye’nin en büyük rakı üreticisi halka açılacakmış” diyor. Kim bu? Mey İçki mi? Özkök’ün telefonu, elimdeki “ham” bilgileri yazıya dökmemi tetikledi... Hükümetin alkollü içki sektörünü yüksek vergilerle köşeye sıkıştırmasına karşın Mey İçki, CEO Galip Yorgancıoğlu yönetiminde pazarda “Tekel”den kalma liderliğini pekiştirdi... Yorgancıoğlu ve ekibi, Tekel döneminde geri planda kalan şarap üretimine yüklendi, yelpazesine başka ürünler de ekledi... Böylece Mey İçki’nin değeri önemli ölçüde yükseldi... Bu durumda TPC, Mey İçki’nin yüzde 45’ini halka satıp, 1.1 milyar doları kasasına koyabilir mi?
Bir halka arz törenine ilk kez korkmadan katılıyorum
DÜN başladığı kesin talep toplama işlemi bugün tamamlanacak olan Emlak Konut GYO’nun halka arzıyla ilgili önceki akşam Çırağan Sarayı’nda Türk sanat müziği eşliğinde düzenlenen kokteylde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray’ın şu sözleri dikkatimi çekti: - Hisselerini halka arz eden şirketlerin hepsinin törenlerine katılmaya çalışırım. Amacımız halka arzları desteklemektir. Ancak, hepsine de bugüne kadar korkarak gidiyordum. Hep içimde “Bu şirketle ilgili ilerde bir pürüz çıkar mı? Bu pürüz gereksiz tartışmalar yaratır mı” kuşkusu oluşur. Akgiray, ardından sözü Emlak Konut’a taşıdı: - İlk kez bu halka arz töreninde böylesine korku yaşamadım. Çünkü, Emlak Konut’un işlevini, yapısını herkes biliyor. Sonra da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar’ı ikna sürecini anımsadı: - Ben SPK Başkanı olduğumda, “Aferin, akıllı çocuklar, işlerini iyi yapıyorlar” havasının dışında bir iş yapılsın istedim. Aklıma TOKİ geldi. TOKİ’yi sermaye piyasalarına çekmek gerekiyordu. Formülü de Emlak Konut GYO’nun halka arzıyla bulundu. Akgiray, Emlak Konut GYO’nun sermaye piyasalarına yansıtacağı derinliği de şöyle özetledi: - Bu kartopunun başlangıcı sayılır... TOKİ, Emlak Konut GYO’nun yüzde 25’iyle 1.4 milyar lira dolayında kaynak çekecek... Bu rakamla yola çıkan kartopu bakalım ne kadar büyüyecek?