KKTC’de üniversite bitirenleri fahri temsilcimiz yapacağız

ÖNCEKİ haftasonu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)... Organizasyonun mimarı Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar...

Cumartesi sabahı KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı kahvaltıda dinleyip, sorular sorarak başlıyouz. Öğlen yemeğinde KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer’i dinliyor, sorularımıza yanıtlar alıyoruz... Akşam da Ekonomi ve Turizm Bakanı Enver Öztürk’ten KKTC ekonomisinin son durumunu öğreniyoruz...

Onlardan aldığımız mesajlar önce, "Kıbrıs’ta Hellim kavgası", sonra da "KKTC’yi vergi cenneti yaptık, ilk hedef Malta’yı yakalamak" başlıklarıyla özetlenecek haberlerle sayfalarımıza yansıyor.

Pazar günü öğlen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Doç. Dr. Turgay Avcı’yla birlikteyiz. Doç. Avcı, "Lefkoşe’de oturarak KKTC dış politikası yürütülemez" politikasını benimsemiş... Muhalefetin "Çok geziyor" eleştirilerine aldırmıyor.

Doç. Turgay Avcı, akademisyen kimliğiyle KKTC’deki üniversiteler üzerinde çok duruyor: "Üniversiteler, bizim dışarıya açılan pencerelerimiz."

KKTC’de 6 üniversite eğitim veriyor. Bunlarda 40 bin öğrenci öğrenim görüyor. Öğrencilerin yüzde 60’ını Türkiye’den gidenler, yüzde 30’unu da KKTC kökenliler oluşturuyor. Üniversite kapasitesinin yüzde 10’u da başka ülkelerden yönelen öğrencilerle doluyor.

Öğrencilerin 15 binini Doğu Akdeniz Üniversitesi, 15 binini de Yakın Doğu Üniversitesi eğitiyor. Kalan 10 bin öğrenciyi de 4 üniversite paylaşıyor.

Doç. Avcı’ya, "KKTC’deki üniversitelerle ilgili genel kanı, ’Türkiye’de doğru dürüst bir üniversite kazanamayan, parayı cebine koyup soluğu KKTC’de alıyor’ şeklinde" diyorum, alınıyor: "Üniversitelerimizin kalitesinden çok eminiz. Hayranlık uyandıran üniversitelere sahibiz. Akreditasyon sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz."

Doç. Avcı’nın aktardığı bilgilere göre, İran, Pakistan, Suriye, Lübnan, Ürdün başta olmak üzere 70 değişik ülkeden KKTC’ye öğrenci yöneliyor.

Doç. Avcı, KKTC’de üniversite bitiren yabancı öğrencileri, "fahri temsilci" yapma projesi üzerinde duruyor: "Dünyanın değişik noktalarında binlerce mezunumuz var. Onları KKTC’nin fahri birer temsilcisi olarak görüyoruz. KKTC’nin tanıtımında onlardan yararlanmak istiyoruz."

Bu proje gerçekleşirse Avcı’nın, "KKTC’nin vazgeçilmez atardamarı" diye nitelediği üniversiteler, "fahri temsilci üretme makinesi"ne dönüşecek...

Denemekte yarar var...

’Lamba suyu’nda fonu kaldırdık, tasarruflu ampulü ’beleş’ verdik

KÜZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, "Hiçbirşeyden çekmedim, elektrikten çektiğim kadar" diyor, halkı tasarrufa yönlendirmek için iki küçük çözümden söz ediyor:

Isınmada elektrik yerine gaz sobaları kullanılsın diye, "lamba suyu"nun (gazyağı) fonlarını kaldırdık.

Vatandaşlarımıza "beleş" tasarruflu ampül dağıttık.

Partisinin Sosyalist Enternasyonel’e üye olmasına karşın, Ferdi Sabit Soyer’in konuşması, benimsedikleri politikalar, liberal çizgide görünüyor. Soyer, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Sol politikaların da temelinde insan vardır. Devlet insanların hizmetcisi olmalıdır."

Soyer, CHP’yle pek uzlaşamadıklarına, buna karşın AKP’ye daha iyi diyalog kurabildiklerine dikkat çekiyor...

Yani, Soyer başkanlığındaki KKTC Hükümeti, "lamba suyu"nu ucuz veriyor, AKP’ye yakın duruyor...

O arsayı mezarlık yapsa 1.2 milyar dolar toplar

BÜROKRASİDE önemli görvelerde bulunmuş bir bankacı, Zorlu Holding’in patronu Ahmet Zorlu’nun İstanbul Zincirlikuyu’daki Karayolları arazisine 800 milyon dolar vermesine herkes gibi takılmış, kafa yormuş. Yorumları şöyle:

Zorlu, birkaç yıl önce belki 500 milyon dolara satamayacağı Denizbank’ı 2 milyar 437 milyon dolara sattı. Yani, kendini "piyango vurmuş" gibi hissetti.

Karayolları arazisinin 800 milyon dolara satılabilmesi, Türkiye’de varlık değerlerinin yükselmeye devam ettiğini, daha da artabileceğini ortaya koydu.

Bankacı, sonra da bir hesap yapmış, aktardı: "Zorlu, 96 bin 505 metrekarelik o arsayı mezarlık olarak işletmeye kalksa, 1.2 milyar dolarlık bir değere ulaşabilir."

Bankacı, hesabı 3.5 metrekarelik mezar yeri ve 30-40 bin dolara satacağı öngörüsüyle yapmış. Zincirlikuyu Mezarlığı’nda yer sıkıntısını da dikkate almış...

Yeni bir rekor satışa kadar Zorlu’nun adımı çok konuşulacak...
Yazarın Tüm Yazıları