‘Kahkenin üçü, Antep’in içi’ sözüne sarıldılar 30 milyar dolar ihracatı kafaya koydular

DÜNYADA önde gelen kurumsal yazılım sağlayıcısı SAP’nin “Türkiye’yi Geleceğe Taşıyacak Şirketler Zirvesi” Gaziantep’e gittiğimizde, kentin Sanayi Odası Başkanı Adik Konukoğlu, Başkan Yarımcısı Cevdet Akınal, yönetim kurulu üyeleri Adnan Ünverdi, Ali Özpolat, Hamdi Karaata, İbrahim Dayıoğlu, Mustafa Özgüler, Murat Kökoğlu, Muzaffer Atmaz, Turgut Ercan ve Cemil Direkçi ‘yle buluştuk.

Haberin Devamı

Gaziantep Sanayi Odası Genel Sekreteri Kürşat Göncü ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Gaziantep Başkanı Cengiz Konukoğlu’nun (Abdülkadir Konukoğlu’nun oğlu) da eşlik ettiği buluşmada Adil Konukoğlu’yla sohbete Gaziantep’in geçen yılki ihracatıyla başladık:

- Geçen yıl Gaziantep’ten 4.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 170 ülkeye ihracatımız var. Bu yıl 6 milyat dolara ulaşacağımızı düşünüyoruz. Asıl hedefimiz 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracata ulaşmak.

- 500 milyar dolarlık ihracat hedefine Gaziantep 30 milyar dolarla omuz verecek öyle mi? Bu hedefe ulaşabilecek misiniz?

- Hepimizde o heyecan var. O hedef için gerekeni yapacağız.

Gaziantep’in başta halı olmak üzere ayakkabı, un, makine üretiminde Türkiye’de lider konumunda olduğunu vurguladı:

- Halıda Gaziantep’in dünyada da önemli bir yeri var.

- Birçok kentte şirketlerin merkezinin İstanbul’a taşınması nedeniyle şikayetler duyarız. Gaziantep’te durum nedir?

- Bizde, “Kahkenin üçü, Antep’in içi” diye bir söz vardır. Arkadaşlarımızın çoğu bu sözü rehber edinmişcesine şirketlerinin merkezini Gaziantep’te tutar.

“Kahke”yi ve sözün ne anlama geldiğini anlatmaya çalıştı:

- Gaziantep’in “kahke”si biraz simite benzer. Yani, biz Gaziantepliler, “Günde üç öğün kahke yesem de memleketimde kalmayı tercih ederim” deriz.

Bunun Gaziantep’in dışında asla yatırım yapmamak anlamına gelmediğini vurguladı:

- Ülkemizin başka kentlerine de yatırıma gideriz. Bizim de başka kentlerde yatırımımız var. Ancak, gruplarımızın ana merkezi Gaziantep’tedir.

Bu noktada bir süre önce Başbakan Tayyip Erdoğan’a sundukları projeye değindi:

- Hükümete Gaziantep-Mersin arasındaki 270 kilometrelik yolu 107 kilometreye indirecek bir proje önerdik. Bu projenin bir ayağı, Gaziantep’ten yola çıkacak ihracat araçlarının İskenderun Limanı’na ulaşımını da kısaltacak ve kolaylaştıracak.

- Nasıl bir proje? Olabilirliği var mı?

- Projenin en önemli ayağını belirlenen güzergahtaki 13 kilometrelik tünel ve viyadükler oluşturuyor. Amanos dağları tünel ve viyadüklerle aşılacak. Proje gerçekleştiğinde Mersin Limanı’ndaki sıkışıklık da ortadan kalkacak. Bizim 30 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşmamız için bu yolun yapılmasında büyük yarar var.

Projenin çevre kentlere de büyük katkısının olacağını kaydetti:

- Öncelikle Kilis, İskenderun ve Dörtyol, bu projeden büyük yarar sağlayacak. Ayrıca Adıyaman, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa için de çok ciddi katkısı olacak.
30 yıl önce, “Adana’nın 10’da biri kadar olabilsek” hayali kuran Gaziantep, 6 milyar doları cepte sayılan 30 milyar dolarlık ihracat hedefi için kolları sıvamış bulunuyor...

Gaziantepliler, bu hedefe ulaşmayı kafaya koymuş görünüyor...

Haberin Devamı

OSB’den 60 milyon metrekare yer istediler 20 milyon metrekareye indirebildik

Haberin Devamı

GAZİANTEP Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu’na organize sanayi bölgelerindeki doluluk durumunu sordum:

- İşadamı arkadaşlarımızın yatırım iştahı çok şükür yerinde. OSB yönetimine topmlam 60 milyon metrekareyi aşan arazi başvurusu oldu. Hep beraber toplandık. Tüm ihtiyaçları, öncelikleri inceledik. 20 milyon metrekareye indirdik. Bunun 10 milyon metrekaresini 5’inci OSB’ye 10 milyon metrekarelik bir ekle çözmeye çalışacağız.

Bu yatırım iştahının Kilis’e de yarayacağını kaydetti:

- Kilis’e 10 milyon metrekarelik bir OSB kurulması için hazırlık yapıyoruz. Yatırımların bir bölümü de oraya kayabilir...

5 bin işçi açığımız var

ADİL Sani Konukoğlu, Gazian-tep’teki 5 OSB’de faaliyet gösteren sanayi tesislerinde 130 bin kişinin çalıştığını belirtti:

- Şu anda toplam işçi açığı 5 bine ulaşmış durumda. Birçok şirket eleman arıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın meslek ve beceri geliştirme projesi UMEM’e vurgu yaptı:

- Bu projeye katılanlar cep harçlığı da alıyor. Ancak, katılım çok düşük oluyor.

Yazarın Tüm Yazıları