Hazine’ye düşük faizli borç verin de görelim

İLK öneri Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan'ındı:

‘‘3 yıl vadeli Savaş Tahvili çıkarılsın. Borç vademiz uzasın...’’

Sonra Saffet Ulusoy, 1994 krizi dönemindeki modelini yineledi:

‘‘Herkes versin, ben de devlete karşılıksız 5 milyon dolar vereyim.’’

Tekstil dünyasının başarılı ismi Gaziantepli işadamı Abdülkadir Konukoğlu iyi niyetle yapılan öneri zincirine katıldı:

‘‘Servetimin yüzde 20'sini bir kereliğine devlete vermeye hazırım.’’

Ortaya atılan modeller ardarda geldi:

‘Gönül havuzu’ kuralım.

Adam başı devlete 100 dolar verelim.

Altın Sertifikası çıkarıp, satsınlar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilen ve içinde ‘‘devlete bağış’’ın da yeraldığı mektup, konuyu Bakanlar Kurulu gündemine taşıdı.

Hükümet üyelerine, gazetelere gönderilen, ‘‘Benim projem bizi ağır borç yükünden kurtarır’’ mektupları dağ gibi yığıldı.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Meclis Üyesi Gürsel Aycibin'in mektubu da bunlar arasındaydı: ‘‘Odalar, borsalar, vakıflar, sivil toplum örgütleri ve işadamları devlete en az bir yıllığına döviz veya altın olarak faizsiz borç verelim. Böyle 30 milyar dolar toplanır. Yüzde 10'dan hesaplansa, devlet 3 milyar dolar faiz yükü almadan parayı kullanıp rahatlar.’’

Devlet Bakanı Ali Babacan, Turgut Özal'ın, ‘‘köprüyü satacağım’’ sözüyle yarattığı ‘‘gelir ortaklığı senedi’’ modeline sarılma işareti verdi.

İŞTE SİZE FIRSAT

Gündeme getirilenler insanımızın Irak Savaşı karşısında ‘‘kenetlenelim, dik duralım, ele güne muhtaç olmadığımızı görünsün’’ duygusunu yansıtıyor.

Hükümet ‘‘kimseyi ürkütmeden’’ bu ‘‘kenetlenme havası’’ndan yararlanmayı deneyecek. Hükümet'in düşündüğü model bu hafta büyük olasılıkla netleşecek.

Oysa ‘‘kenetlenme havası’’nı test etmek için bir fırsat var. Hazine, bu hafta 5.3 katrilyon lirayla nisan ayının en yüklü iç borç ödemesini yapacak. Bunun için bugün ve salı günü üç bono-tahvil ihalesi düzenleyecek.

Bono faizleri haftayı yüzde 62 düzeyinde kapattı. Şimdi bu haftaki üç ihale Hazine için önemli gösterge olacak. Türkiye, bu yıl 82 milyar dolar iç, 11.4 milyar dolar da dış borcu çevirmek zorunda bulunuyor.

Toplam iç borçla hesaplayınca faizin her 1 puanlık inişi, Hazine'yi 1.5 katrilyon liralık faiz yükünden kurtarabiliyor. Faiz bir defada 10 puan inse olsa, Hazine'den 15 katrilyon yükün kalkması gündeme gelebiliyor.

‘‘Gönül havuzu kuralım’’, ‘‘Servetimin şu kadarını vereyim’’ diyenler, buyurun kendinizi gösterin. Bağışlayacağınız parayla bu hafta Hazine kağıdı almaya koşun. Talebi patlatın, Hazine'ye faiz indirme olanağı yaratın.

Bırakın AKP'nin kafasına ‘‘camiye yardım modeli’’ türü şeyleri sokmayı, yürüyen sistem içinde Hazine'nin yükünü hafifletme ortamı oluşturun.

Hazine faizi bu çabalarla yüzde 50'li düzeye inse fena mı olur?..

Moralimizi bozmayın


İNGİLTERE-Türkiye maçında karşılaştığım Ramsey'in patronu Remzi Gür, savaş haberlerini eleştirdi: ‘‘Bakın savaşın önemli taraflarından biri olan İngiltere'de bile Türkiye'deki kadar savaş haberi izlemiyor, okumuyoruz. Türkiye'de medyanın buna biraz dikkat etmesi lazım.’’

Döndüğümde de masamda Bisse'nin patronu İbrahim Kefeli'nin faks mesajını gördüm. O da Remzi Gür'le benzer şeyleri dile getiriyor:

‘‘Her sabah uyandıklarında, büyük umutlarla ellerindeki gazeteleri okuyan halk, bilinçli ya da bilinçsizce piyasaların gidişatını yönlendiriyor. Siz değerli ekonomi basını mensuplarını bu yönde olumlu haber yapmaya davet ediyorum.’’

Gür
ile Kefeli, ‘‘Dibimizde savaş var diye elimiz kolumuz bağlı oturup beklemeyelim. Moralimizi bozmadan işimize bakalım’’ demeye getiriyor.

Savaş görüntüleri arasında zor ama çaba göstermekte yarar var...
Yazarın Tüm Yazıları