Hamburger ve lahmacunla KOBİ’lere 1 milyar YTL büyük haber olur muydu
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenaur Vakfı’yla 10 yıldır yürüttüğü "Yerel Gazetecilik Eğitimleri ve Yarışması" çerçevesinde Ankara’da düzenlediği törende beni görünce sitem etti:
"2 bin KOBİ’ye 1 milyar YTL dolayında kaynak kullanma fırsatı yaratan proje açıkladım. Gazetenizde çok küçük yer aldı. Keşke büyük haber yapsaydınız, KOBİ’lerin ilgisini çekseydiniz."
Çağlayan, aynı sitemi Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu’na daha farklı şekilde yöneltmiş: "Bu haberin sizin gazetede büyümesi için içine hamburger ve lahmacun mu koysaydık?"
Zafer Çağlayan’ın "hamburger ve lahmacun"dan kastettiği, çocuklarının bu alanda yaptıkları girişimin Vatan Gazetesi’nde büyük haber olmasıydı.
Çağlayan, daha sonra dönüp, 2 bin KOBİ’ye 1 milyar YTL’lik kredi kullanma fırsatı yaratan uygulamayı özetledi:
Orta-yüksek ve ileri teknoloji sektörlerinde bulunan 1000 KOBİ’ye 100 biner YTL kredi faiz desteği verilecek.
Orta-düşük teknoloji sektörlerinde bulunan 1000 KOBİ’ye işletme başına 50 bin YTL kredi faiz desteği yönlendirilecek.
Yani, 2 bin KOBİ, kredi kullanacak, faiz yükü bizim KOSGEB’den sağladığımız 150 milyon YTL’lik destekle hafifletilecek.
Üstüne yine KOSGEB’den 20 milyon YTL’lik hibe de sağlanacak.
Bu, 2 bin KOBİ’nin 1 milyar YTL’lik krediyi bankalardan "faiz yükü altında ezilme korkusu" yaşamadan kullanabilmesi anlamına geliyor.
2 bin KOBİ, kullanma fırsatı yakaladığı 1 milyar YTL’ye yakın kaynakla 5 bin kişiye ek istihdam kapısı açabilecek.
Böylece, KOSGEB’den sağlayacağımız 170 milyon YTL’yle 5 bin kişiye iş kapısı açılmasını tetiklemiş olacağız.
Üstelik eskiden KOSGEB kaynağı sadece kamu bankalarından kullanılırken, şimdi özel bankaları da devreye soktuk.
Sistemi kurarken, teknolojiye, ölçeklere ve bölgelere göre destek verme formülünü de ortaya koyduk.
Zafer Çağlayan, başvurularını 1 Mayıs’tan itibaren almaya başladıkları KOBİ’lerin 170 milyon YTL’lik KOSGEB desteğiyle kullanabileceği 1 milyar YTL’nin çok büyük hareketlilik yaratacağı heyecanını yaşıyor...
170 milyon YTL’lik kredi faiz desteğini alacak 2 bin KOBİ belirlensin, 5 bin kişiye iş kapısı açıldığını görelim, o zaman "hamburger ve lahmacun"a gerek kalmadan büyük haber yaparız...
Yeter ki 5 bin kişi iş bulsun...
Hürriyet’in ilk sayısını aldığım günü unutamam
TÜRKİYE Halkla İlişkiler Derneği’nin (TÜSİD) ödülleri bir süre önce verilen Altın Pusula yarışmasının jüri toplantısındayız.
Ülker Grubu İstişare Konseyi Üyesi Metin Yurdagül, o gün jüri başkanlığını yürütüyor. Evlerimizde önceden inceleyip puanlar verdiğimiz 100 farklı projeyi bir de birlikte gözden geçiriyoruz.
Dinlenme molalarından birinde 1 Mayıs’ta 60 yaşına basan Hürriyet Gazetesi’nin kutlama etkinliklerinden söz açıldı. Jüri üyelerine 60 artı 60 ekimizden söz ettim.
70 yaşındaki Metin Yurdagül, 60 yıl geriye uzandı: "Hürriyet Gazetesi’nin ilk sayısının çıktığı günü hiç unutamam.Çünkü babam gazeteyi almaya beni yollamıştı.1 Mayıs 1948 günü heyecanla gidip, ilk Hürriyet’i almıştım."
Yurdagül Ailesi, o günden sonra Hürriyet Gazetesi’nden hiç vazgeçmemiş. Hatta ilk yıllarda tüm sayılarını arşivlemeye kalkmışlar. Evde gazeteleri koyacak yer kalmayınca, Hürriyet’i evde arşivlemekten vazgeçmişler.
Metin Yurdagül’den bunları duyunca, Hürriyet’te geçen günlerimi düşündüm. İki ayrı dönemde toplam çalışma sürem 19 yılı bulmuş.
Yurdagül’ün 19 yıl gece gündüz emek verdiğim Hürriyet’e 60 yıllık bağlılığını öğrenince çok mutlu oldum...
Nice 60 yıllık bağlılıklara Metin Bey...
Ekonomi Servisi’nin ’Gece Sigortası’
SEBATİ Karakurt, 60’ıncı yıl nedeniyle hazırlanan "Hürriyet Aile Albümü" için fotoğraflarımızı çekerken epey çaba harcadı. Hürriyet Ekonomi Servisi’ni de mümkün olan en kalabalık haliyle fotoğraflamaya özen gösterdi.
Fotoğrafımızın çekildiği günün akşamı geceleri sayfalarımızı tek başına teslim ettiğimiz Ömür’ü görünce, onu unuttuğumuzu anladım. Anında sitemi de yedim: "Başka şey olsa önemsemem ama 60’ıncı yıl çok önemli be abi."
Ömür Kırbaşlı, ekonomi sayfalarımızın "gece sigortası" gibidir. Bir yandan gece gelişen haberlerle boğuşur, diğer taraftan gündüz yaptığımız hataları temizlemeye, bıraktığımız eksikleri gidermeye çalışır.
Gece saat 02.00’ye kadar karşılıklı telefon trafiğimiz sürer, geceleri bir-iki iş yemeğine gitmişsem dönüşte uğrarım, yaptıklarını birlikte gözden geçiririz.
Ömür, geçen cuma gecesi 19 ekonomi sayfasının fotokopilerini uç uca ekledi, gördüğünüz fotoğrafı çektirdi... Aile albümümüzde eksik kalan karemizi bu fotoğrafla tamamlamak istedim.