Gün gelecek Özal gibi beni de sonradan iyi anlayacaksınız

EKONOMİ Gazetecileri Derneği’nin (EGD) Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) merkezindeki yıl sonu buluşması...

Gecenin önemli konuklarından biri de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler... EGD Başkanı Celal Toprak, Güler’i TİM Başkanı Oğuz Satıcı’yla birlikte karşılarken teşekkür etti:

"Sayın Bakan, elektrik zammı nedeniyle burada çok terletileceğinizi bile bile geldiniz. Bu tutumunuz nedeniyle özellikle teşekkür ediyorum."

Birlikte salona doğru yürürlerken Oğuz Satıcı, Bakan Güler’in kulağına eğildi, sıcak tavrına sığınarak argo kullanıp, yakındı: "Elektrik zammını çok kötü g......niz."

Güler, Oğuz Satıcı’nın argo kelime kullanıp yakınmasına, aynı tarzda yanıt verdi: "Biz beş yılda bir kere g.....dik. Geçmişte her ay g.......yorlardı. Sesiniz çıkmıyordu."

Salonda Bakan Hilmi Güler’e elektrik zammı konusunda yüklenenlerden biri de Radikal Gazetesi Ekonomi Müdürü Ruhi Sanyer oldu: "Popülizm yapıp, seçim yüzünden elektrik zammını beklettiniz. Sonra da konuta yüzde 15, sanayiye yüzde 10 zam kararı aldınız. Haberleri yalanlamaya kalktınız ama sonunda ’otomatik zam’ma da geçiyorsunuz."

Ben Güler’in yanına gittiğimde, eleştirilerden yorgun düşmüştü: "Elektrikte zamsız geçen 5 yıl, sanayiciye, vatandaşa 20 milyar dolarlık tasarruf sağlamış oldu. Bunu kime hesaba katmıyor."

Güler, daha sonra enerjide geleceğe dönük çalışmalarının gölgede kaldığını savundu. Güler, bir yandan hidroelektrik santralları, rüzgar santralları konusundaki çalışmalarını anlatırken, diğer taraftan yeraltı varlıklarına yüklendiklerine değindi.

Güler, başta kömür, doğalgaz, petrol ve altın olmak üzere yeraltı varlıklarına dönük Atatürk’ün, "İstikbal göklerdedir" sözünden hareketle şöyle bir slogan oluşturmuş: "İstikbal derinlerdedir."

Türkiye’deki sondaj çalışmalarında ortalama inilebilen derinlik, 200 metre dolayındaymış. Avrupa Birliği’nde (AB) maden aramalarında inilebilen ortalama derinlik, 1200 metreye ulaşıyormuş. Güler, "İstikbal derinlerde" diyerek, petrolden doğalgaza, kömürden altına her türlü yeraltı zenginliğini bulabilmek, çıkarıp değerlendirebilmek için ulaşılan ortalama derinliği artırmak niyetinde.

Güler, enerjiyle ilgili attıkları adımlardan doğal olarak umutlu:

1000’den fazla hidroelektrik projesi için lisans verildi. En küçük akarsular bile boşa akmayacak.

Rüzgar enerjisine çok büyük başvuru oldu. Bunların bir bölümü gerçekleşse bize yeter.

Çantayla taşınabilen rüzgar tribünü de ürettik.

Kömürde de çok ciddi rezervler ortaya çıkardık. Değerlendirdikçe Türkiye’ye büyük katkı yapacak.

Güler, saymaya devam edecekken durdu: "Rahmetli Turgut Özal’ın örneğin telekomünikasyon alanında yaptıklarının değerini sonradan anladık. Enerjide yaptıklarımızın değeri de aynı şekilde sonradan ortaya çıkacak. Beni Özal gibi anarsınız."

Hükümetin önünde daha 3.5 yıl var... Enerji projelerinin ilk sonuçlarını bu dönemde göremez miyiz?

Godiva’yı başarıyla yürüttü medya önünde açığa mı düştü

PERŞEMBE akşamı İstanbul Çırağan Sarayı’nın Enderun Salonu... Ülker Grubu’nun ABD’li Campbell Soup’tan Godiva’yı 850 milyon dolara (vergi avantajıyla fiyat 750 milyon dolara iniyor) alışıyla ilgili operasyonun öyküsünü Ülker Mali Hizmetler Grup Başkanı ve Yıldız Holding’in Genel Müdürü Atilla Kurama’dan dinliyoruz.

Masamızda Ülker Grubu İstişare Konseyi Üyesi Metin Yurdagül var. Atilla Kurama, bir soru üzerine, "Godiva’nın bedelini istersek peşin ödeyecek güçteyiz. Zaten vergi kalkanı oluşturmak amacıyla 500 milyon doları verip, gerisini daha sonra ödemeyi de düşünebiliriz" yanıtı verdikten sonra Yurdagül’le hesap yaptık.

Ülker Grubu 2007 yılında üç önemli satış gerçekleştirdi. Türkiye Finans, Fon Finansal Kiramala ve Tire Kutsan’da hisse sattı. Ülker Grubu’nun buralardan kasasına giren kaynak 700-800 milyon dolara denk geliyordu.

Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) yapılan özel durum açıklamasını da dikkate alarak, Atilla Kurama’ya 70-80 gazetecinin önünde sordum: "Godiva’yı Ülker Ailesi’nin çatı holdingi, Yıldız Holding adına alıyorsunuz. Daha sonra Ülker adını taşıyan şirketler Godiva’ya ortak olacak mı?"

Kurama
, o kadar gazetecinin önünde yanıtladı: "Bu konu şirketlerin kendi kararıdır."

Cumartesi sabahı baktım, Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Cüneyt Toros ile Star Gazetesi Ekonomi Müdürü Oğuz Karamuk’un haberlerinde Atilla Kurama’ya dayalı şu bilgi vardı: "Godiva’nın yüzde 51’den fazlasını Ülker Çikolata’nın içine koyacağız. Ülker Çikolata’nın yüzde 30 hissesini halka açacağız. Borsaya gelecek hisselerin yüzde 65’i yabancılara satılacak."

Toros
ve Karamuk, "Bu durumda Godiva bir anlamda size bedavaya mı gelmiş olacak?" diye sormuş, Kurama’dan, "Öyle de diyebiliriz" yanıtı almışlar. Anladım ki toplantının kokteyl bölümünde Atilla Kurama, Toros ve Karamuk’un soruları üzerine bunları anlatmış.

Ülker Grubu Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker Tucker’i aradım, "Toplantıda ’Ülker adlı herhangi bir şirket Godiva’ya ortak olacak mı’ diye sordum, Atilla Bey’in yanıtı ’Şirketler kendileri bilir’ oldu. Atilla Bey, madem halka açılma planlarını ayaküstü konuşurken anlattı, neden soruma, ’Şirketler kendileri bilir’ geçiştirme yanıtını verdi?"

Zuhal Şeker Tucker, hemen Atilla Kurama’yla konuştu. Kurama, beni aradı: "Ben bunları söylemedim. Arkadaş kendi kafasındaki senaryoyu bana onaylatmış olabilir."

Kurama
, İngiltere’de de bankacılık yapmış deneyimli bir profesyonel yönetici... Halka açıklık kurallarını çok iyi biliyor olmalı değil mi?
Yazarın Tüm Yazıları