Paylaş
- Uçakta bizim Kayserili işadamlarından biri dikkatimi çekti. Pınarbaşı’nda alabalık üretiyormuş. Gana ve Gabon’da bu konuda görüşmeler yapacakmış.
Bunun üzerine ön tarafa geçip, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu’ndan yardım istedim. Biraz sonra Kayserili işadamı Tahsin Şimşek ile Fethiyeli ortağı İsmail Çoban yanımıza geldi:
- Tahsin Bey, Cumhurbaşkanı’nın şaşrıtan balık işi nasıl gelişti?
- İzmir’de iş yapıyordum. Sonra Kayseri’de krom madeni işletmeye başladım. İzmir’de balık yemeye alışmıştık. Ancak, Kayseri’de pek balık yoktu. Misafirlerimize balık yedirelim düşüncesiyle Pınarbaşı’nda alabalık havuzu kurduk.
- Sonra iş büyüttünüz mü?
- Şu anda bölgede 700 havuzumuz var. Bizden görüp de bu işi yapmak isteyenlere de yardım ettik. 300 üretici de ayrı ayrı çiftlikler kurdu.
Ardından yanındaki işadamını tanıştırdı:
- Bu arkadaş ortağım İsmail Çoban. Balıkçılık işlerimizi o yönetiyor.
İsmail Çoban, çantasından tanıtım broşürünü çıkarıp verdi:
- Gana ve Gabon’a dönük planınız ne?
- Balıkları, balık unuyla besliyoruz. Gana ve Gabon’un okyanusa kıyısı var. Burada balık neredeyse bedava. Balık unu üretip, Türkiye’de kullanabiliriz.
İsmail Çoban’ın verdiği broşüre de baktım:
- Kayseri Pınarbaşı Yukarı Karagöz Köyü Subatan mevkiindeki işletmemizin yıllık alabalık üretim kapasitesi 800 ton. Ayrıca Bahçecik Barajı’nda 950 ton/yıl, Yamula Barajı’nda da 950 ton/yıl kapasiteli ağ kafeslerimizde üretim sürüyor.
Ardından bir dosya da Cumhurbaşkanı Gül’e iletip desteğini istediler...
Akra’da 20 milyon dolara alışveriş merkezi yapıyor
TİM ve TUSKON’un Gana’nın başkenti Akra’da düzenlediği “Gana Ticaret ve Yatırım Forumu”nda ProGrup’un yönetici ortağı Onursal Kocatepe’yle karşılaştık.
ProGrup’u İTÜ İnşaat Mühendisliği’nden sınıf arkadaşı Selçuk Bozkır’la birlikte kuran Kocatepe, Akra’da bir alışveriş merkezi inşaatını ortaklarıyla birlikte başlatmış bile:
- 20 milyon dolarlık bir yatırım söz konusu. ProAk Gana adlı şirketimizle bu yatırımı sürdürüyoruz. Bir yıl sonra açılışı yapabileceğimizi düşünüyoruz. Buradaki kiraların düzeyine bakılırsa, yatırım bedelini 5 yılda çıkarabiliriz.
- Gana’da başka yatırım planınız var mı?
- Gana’nın Dış Ticaret Bakanı Hannah Teteh, bizden tanesi 20 bin dolardan 10 bin prefabrik konut yapmamızı istedi. Şimdi onun finansmanı üzerinde çalışacağız. Ayrıca Gana’nın ikinci büyük şehri Kumaşi’de de bir alışveriş merkezi düşünüyoruz.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Akra’daki Türk okuluna uğradığında da Onursal Kocatepe’yle karşılaştık:
- Okula elimizden geldiğince yardım ediyoruz.
Ondimba’yla yan yana cuma namazını kıldı
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Gabon’un başkenti Libreville’deki programında II. Hasan Camii’nde cuma namazı kılmak da vardı.
Libreville’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın hemen karşısında bulunan camide Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ile Cumhurbaşkanı Gül, yan yana saf tuttu. Bir grup işadamı, bakanlar, bürokratlar, bazı işadamları ile birlikte biz de onlara eşlik ettik.
Caminin öyküsünü Libreville’deki Türk okulu Ekol International’ın Müdürü Ercan Yılmaz anlattı:
- Şimdiki Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba’nın babası Ömer Ondimba’nın Müslümanlığı kabul etmesinde Fas Kralı II. Hasan’ın önemli etkisi olmuş. Sonra da kendi adını taşıyan camiyi hediye olarak yaptırmış.
Tuzla’da yenilebilir gıda jelatini üretecek Gabon’da palm yağı için kolları sıvayacak
GABON Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba’nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna sarayında verdiği geniş katılımlı yemekteyiz. Bizim masadaki işadamları arasında İskefe Deri Sanayi’nin patronu Bilal Alkoç da var...
Deri sektöründe faaliyetleri olan Bilal Alkoç, önce İstanbul Tuzla’daki yatırımından söz etti:
- Yenilebilir gıda jelatini üretmek üzere 20 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz.
- Ya Gana ve Gabon?
- Türkiye palm yağının yüzde 80’ini Malezya’dan alıyor. Malezya, palm yağı sayesinde petrol bulmuş gibi oldu. Gabon’da palm yağı işine girmek için plan yapıyorum. Burada potansiyel var. Cumhurbaşkanımızın seyahati bu konda bize kapı açabilir...
- Ne kadarlık yatırım öngörüyorsunuz?
- 10 milyon dolarlar diyelim...
- Bu yanıtın ucu açık...
- Önce 15-20 milyon dolarla yola çıkarız, sonra iş daha da büyür... Çünkü, hem orman sahibi olmak istiyoruz, hem rafineri kurmayı düşünüyoruz.
Bilal Alkoç, aile şirketlerindeki klasik sancıdan rahatsız olmuş, babasının yanından ayrılmış, kolları önce bildiği iş konusunda sıvamış:
- Deri sektöründe babamla şu anda rakibiz.
Ceketini alıp, babasından ayrılmış, işe sıfırdan başlamış. Deriyle sınırlı kalmamış, gıda jelatini üretmeyi kafasına koymuş, yatırımını da başlatmış...
Şimdi Gabon’da palm yağı kapısını zorlayacak... Başaracak gibi de görünüyor..
Kongo’nun ilk çekyatını üretmeye başladılar
İZMİR Genç İşadamları Derneği (İGİD) Başkanı Mehmet Timuroğlu’na sordum:
- Sizin Gana ve Gabon’la ilgili girişimleriniz var mı?
Timuroğlu, gezilerin ortaya çıkan sonuçlarına ilişkin kendi örneğini verdi:
- Şu anda Demokratik Kongo’nun İzmir Fahri Konsolosuyum. Şimdi Kenya’da büyükelçi olan Dış Ticaret eski Müsteşarı Tuncer Kayalar bize ısrar etti, Kinshasa’da (Kongo’nun başkenti) mobilya fabrikası kurduk.
- Ne kadar yatırım yaptınız?
- İzmir’den 11 işadamı birleştik, 3 milyon dolar yatırdık. Üretim ocak ayında başladı. Kongo’nun ilk çekyatını biz üretiyoruz.
- Kanepelerin fiyatı ne kadar?
- 500 dolar. Ayda 1000 adet üretmeyi planlıyoruz.
Paylaş