‘Girişimci ruh’ ligi olsa Türkiye dünyada ilk 5’e rahat girer

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) önderliğinde kurulan Dünya Türk İş Konseyi’nin (DTİK) Yüksek İstişare Kurulu toplantısı için Çırağan Sarayı’ndayız.

Haberin Devamı

Masada TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Başkanı Rona Yırcalı, The Coca-Cola Company CEO’su ve DTİK Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Muhtar Kent, Öger Tours’un patronu Vural Öger, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Nihat Sorgeç, modacı Atıl Kutoğlu, Ahmet Çalık ve Zeynel Abidin Erdem’in da aralarında bulunduğu işadamları var...
Aynı zamanda DTİK’in de Başkanı olan Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen yıl dünyanın 75-80 ülkesinden 2 bini aşkın Türk işadamının buluştuğu zirvede kullandığı deyimi yineledi:
- Artık Türk diasporasının gücünü ortaya koymamız gerekiyor.
Sonra Hindistan’dan örnek verdi:
- Hindistan dışında bulunan Hintliler’in oluşturduğu diaspora 2003 yılında 400 milyar dolarlık bir ekonomi oluşturuyordu. Onların Hindistan’a 50 milyar dolarlık katkıları vardı.
Hisarcıklıoğlu, 2 bin üyeli www.dtik.org.tr portalında kasım ayından buyana 200 bine yakın “eşleşme” olduğunu vurgulayıp, ekledi:
- Dünyanın dört bir yanına dağılmış Türk işadamlarının birbirleriyle el ele verip, daha güçlü, büyük işlere girmesini, işbirliği yapmasını istiyoruz.
Bunun üzerine sordum:
- Yıllardır iş dünyasından, “Dışarıda bir ihaleye girdiğimizde, bir iş yapmaya kalktığımızda Türkler olarak birbirimizin paçasını çekiyoruz” yakınması duyarız. Şimdi dünyanın değişik noktalarında başarılı olmuş işadamları, “Türklerle ne işim var, yabancılarla iş yaparım, kafam rahat olur” demez mi?
Muhtar Kent yanıtladı:
- Bundan 20-30 yıl önce başarılı işadamı sayımız çok düşüktü. Türkiye de bu kadar gelişmiş değildi. Oysa bugün öyle değil. Türkiye, son yıllarda pozitif anlamda değişim yaşayan ilk 10 ülke arasına girer. Bu değişimle birlikte girişimci, işadamı sayımız çok arttı. Artık hep birlikte pastayı büyütmeyi düşünecek duruma geldik.
Kent, dünyanın dört bir yanını dolaşan yönetici olarak bir gözlemini de aktardı:
- Dünyada “girişimci ruh” araştırması yapılsa, Türkler rahatlıkla ilk 5’e girer...
Dünya Türk İş Konseyi çatısı altında toplanan 2 bini aşkın işadamının öykülerini dinleme fırsatı buldukça, Muhtar Kent’in gözleminin çok yerinde olduğu ortaya çıkıyor...

Yunanistan’dan geldim, utanmıyorum

THE Coca-Cola Company CEO’su Muhtar Kent, geçen hafta Washington’da katıldığı bir toplantıdaki tanıtım anını anımsadı:
- Bir Yunanlı, “Yunanistan’dan geliyorum ama utanmıyorum” dedi.
Kent, bir örnek daha verdi:
- Bir başka katılımcı petrol şirketinde çalıştığını söylerken aynı havadaydı.
Kent, bunu imaja bağladı:
- Ülkelerin, şirketlerin, sektörlerin değişen imajı, insanları da etkiliyor...
Yunanlı krizde kıvranıyor, petrol şirketleri de BP’nin Meksika Körfezi’ni sızıntıyla kirletmesinin kamuoyunda yarattığı tepkinin tedirginliğini yaşıyor...

Almanya’daki dizilerde çöpçüydük polis olduk

ÖGER Tours’un patronu Vural Öger, Türkler’in Almanya’ya işçi olarak gittikleri günleri anımsattı:
- Dedeler, babalar işçi olarak gitti. Şimdi ikinci, üçüncü kuşak, milletvekili, bakan, işadamı oldu... Bu örnekler daha da artacak.
Vural Öger, bunları anlatırken Almanya’daki televizyon dizilerinden örnek verdi:
- Eskiden televizyon dizilerinde Türkler’e çöpçü rolü verirlerdi... Şimdi önemli dizilerde komiser rölü oynuyorlar...
Ardından Lufhansa’ya uzandı:
- Lufthansa’da çalışan Türk pilotlarımız var...
Sonra Frankfurter Algemaine’deki karikatür örneğine girdi:
- Akropolis’e Türk Bayrağı çekilen karikatürü yaptıran, Türkiye’nin düzelen, güçlenen imajından kaynaklanıyor. Eskiden bize “hasta adam” diyenler şimdi “Boğaz’ın güçlü adamı” olarak görüyor.

Başbakan, Libya’da Mercedes lobisi yaptı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Libya seyahatini anımsadı:
- Sayın Başbakan’ın Libya’da gündeme getirdiği konulardan biri de Mercedes otobüsleri Türkiye’den almaları konusuydu.
Hisarcıklıoğlu, bunun küreselleşmenin önemli bir örneği olduğunu vurguladı:
- Mercedes Alman markası olarak bilinir ve öyledir de... Ancak, Türkiye’de üretilen otobüsleri bizim sahiplenmemizden daha doğal birşey olabilir mi... İşte küreselleşme böyle bir şey...
Türkiye, Mercedes-Benz’in dünyadaki en önemli otobüs üretim merkezi... Bu durumda Hisarcıklıoğlu’nun dediği gibi, Başbakan Erdoğan’ın Libya’da Mercedes otobüs lobisi yapması çok doğal...

500 binkişiyi eğitmeye kapasitemiz yetmez

Haberin Devamı

TÜRK-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TATSO) Berlin şubesinin açılışına gittiğimizde BWK (BildungsWerk in Kreuzberg GMBH) adlı eğitim kurumunu gezmiştik.
TATSO’nun Başkan Yardımcısı ve BWK’nın sahibi Nihat Sorgeç, Almanya’da hükümetin desteğiyle “meslek edindirme eğitimleri” veriyor... Herhangi bir meslek sahibi olmayanlar, çiçekçilikten kuaförlüğe, motorsiklet-bisiklet tamirinden, turizme kadar değişik alanlarda 3’er yıl eğitim görüyor.
Hükümet eğitim görenlere söz konusu dönem boyunca ayda 300-600 Euro cep harçlığı ödüyor, eğitim masraflarını da karşılıyor.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Berlin’den İstanbul’a dönerken, TEPAV Başkanı Prof. Güven Sak’a Nihat Sorgeç’le bağlantıya geçmesini söylemiş, Türkiye’de benzeri bir sistemi oluşturmanın yollarını aramasını istemişti.
Hisarcıklıoğlu, projenin uygulama aşamasına yaklaştığını belirtip, ekledi:
- Bu yöntemle 200 bin, hatta 500 bin kişinin meslek edinmesini sağlayacağız. TOBB, TOBB-ETÜ, TEPAV ve İŞKUR işin içine girecek.
Hisarcıklıoğlu umutluydu ama Sorgeç aynı kanıda değildi:
- Kısa sürede 500 bin kişiyi eğitmeye kapasite yetmez.
Model devreye girdiğinde, ne kadar sürede kaç kişiye ulaşabileceği daha iyi ortaya çıkacak...

Yazarın Tüm Yazıları