ÜLKER Grubu’nun çatı şirketi Yıldız Holding üzerinden 850 milyon dolara aldığı dünyaca ünlü çikolata markası Godiva’nın üst yönetim toplantısı...
Ülker’in ve Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, yeni dönem stratejilerini konuşacakları toplantıda, Godiva’nın çoğunluğu yabancılardan oluşan üst yönetim kadrosunu tedirgin görünce meraklandı. Onlar da tedirginliklerini hemen dile getirdi:
Godiva, lüks sınıfa giren bir ürün. Kriz, başta ABD olmak üzere dünyadaki birçok önemli finans kurumunu vurdu. Onların CEO’ları ve diğer üst kademe yöneticileri artık eski gelirlerine ulaşacak gibi değil. Onların yılbaşı hediye paketlerinin ayrılmaz parçalarından biri Godiva’ydı.
- Bu anlattıklarınızla nereye varmak istiyorsunuz?
Godiva eskisi kadar kolay şekilde hediye paketlerine giremeyecek. Fiyatı birçok kişi için yüksek kalacak.
Murat Ülker biraz düşündü, hemen pratik çözümü üretti:
Öyleyse biz de sözünü ettiğiniz müşterilerimizi Godiva’sız bırakmayacağız.
Murat Ülker’in sözleri Godiva yöneticilerini meraklandırdı:
- Nasıl yapacağız bunu?
Gerekirse gramaj düşüreceğiz, böylece fiyat makul hale gelecek. Geliri düşen eski müşteriler de alıştıkları şekilde Godiva’yı alabilecek.
Murat Ülker’in ortaya attığı formül, Godiva yönetimine ilginç geldi, uygulamaya dönük notlar alındı. Sonra krize rağmen Godiva’yı yeni dönemde büyütmeye dönük stratejinin tartışmasına geçildi.
Bir süre önce Ülker’in Bilişim ve Ambalaj Grubu Başkanı Cahit Paksoy’un davetiyle grup şirketlerinin yöneticilerinin katıldığı, Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Taner Berksoy’un konuştuğu konferansta ben de katkıda bulunmaya çalışmıştım. Ardından da Ülker Grubu Bisküvi, Çikolata, Şekerleme Başkanı Ali Ülker ve Ülker Grubu Başkanvekili Orhan Özokur’un başında yer aldığı ekiple sohbet etmiştim.
Ali Ülker, "Godiva sadece ’bir dünya bankası bünyemizde olmalı’ mantığıyla alınmadı. Hedefimiz Godiva’yı daha da büyütmek" mesajını verdi. Murat Ülker de, kasım ayı başında Godiva’nın yönetim kuruluna dünyaca ünlü profesyonel yöneticiler Rose Marie Bravo, Jay Margolis ve Peter Saunders’i aldıklarını duyururken, şöyle demişti: "2009’da Godiva’da önemli yatırımlar planlıyoruz."
Ülker Grubu, Godiva’yı alım anlaşmasına geçen yıl Kurban Bayramı sırasında imza attı. 80 ülkede 500’e yakın butiği olan marka, bu yıl Ülker’in çatı holdingi Yıldız’ın bünyesine katıldı.
Murat Ülker, bir yandan Godiva için "lüks" konumundan indirmeden "krizde de ulaşılabilir ürün" formülü geliştiriyor, diğer taraftan Uzakdoğu ve Körfez ülkelerine dönük yeni planlar yapıyor.
Şimdiye kadar attıkları adımlar, bunu da başarabileceklerini gösteriyor...
İyi bayramlar...
Tüketici şikayeti ’cinayet dosyası’ gibi kolay kapanmaz
ÜLKER Grubu Bisküvi, Çikolata, Şekerleme Başkanı Ali Ülker, yıllar öncesine uzanan bir tüketici şikayeti anısını anlattı:
"Doğu’daki kentlerimizden birinden bir ürünümüz hakkında tüketici şikayeti almıştık. Ekiplerimiz gitti, bir inşaat şantiyesinde görevli şikayetçiyi buldu. Müşterimiz ekip arkadaşlarımızı karşısında görünce şaşırmıştı."
Ali Ülker’in anlattığına göre, pazardaki ürünler hem yükte, hem fiyatta "hafif" olsa da, tüketici şikayeti onlar için önemliydi: "Tüketici şikayeti bizde cinayet dosyasına benzer. Sorunun kaynağına inilip, varsa bir hata düzeltilmedikçe dosya kapanmaz."
Nereden nereye...
Ülker Grubu’nun İstişare Konseyi Üyeleri arasında bulunan işadamı Rıfat Hasan, grubun kurucusu Sabri Ülker’e ambalajlı ürüne geçişi kabul ettirmekte ne kadar zorlandığını şöyle anlatmıştı: "Ben ’Sabri Bey, bisküvileri açıkta değil, ambalajlı satmalısınız’ dedikçe o ’millette para yok, ambalajlı bisküvi pahalı gelir’ diye karşı çıkardı. Zamanı gelince ürünler hep ambalaja girdi."
Ülker şirketlerinde 6-7 kadın genel müdür görev yapıyor
ÜLKER’in Bilişim ve Ambalaj Grubu Başkanı Cahit Paksoy’un düzenlediği toplantıda Ali Ülker etrafa göz gezdirdi:
Ülker Grubu’nda kadın genel müdür sayısında önemli artış var. Yanılmıyorsam 6-7 genel müdürümüz kadın.
- Ülker çatısı altında kaç şirket var?
62 şirket var.
- Yani grubunuzda kadın genel müdür oranı yüzde 10’a dayanmış.
Öyle görünüyor.
Refahyol Hükümeti döneminde yaşanan 28 Şubat sürecinde Ülker’in de adı "İslami holding"ler arasına yerleştirilmişti... Oysa bugün Ülker o görüntüden uzak duruyor...