Galataport’ta iptal yolunu açan davayı geri çekiyoruz
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
BAŞBAKAN Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Galataport ihalesine imza atmamam hukuki gereklilik" diyor, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sinirleniyor: "Galataport’ta son onay makamı benim..."
Şener, İsrailli işadamı Sami Ofer’le Global Menkul Kıymetler’in patronu Mehmet Kutman ikilisinin başını çektiği konsorsiyumun kazandığı ihaleye karşı ortaya koyduğu tavrı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava üzerine Danıştay’ın verdiği "durdurma" kararına dayandırıyor.
Karar kamuoyuna yansıdığında, "AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi, AKP’li hükümete karşı nasıl dava açar?" sorusu akılları kurcalıyor. Soruya yanıt ararken, Danıştay’daki davanın, "davalı"sına bakıyoruz: "Kültür ve Turizm Bakanlığı..."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, o günlerde "Galataport projesinin sahibi" görünen Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açtığı davada, "imar planlarının iptalini" istiyor. Danıştay, Galataport ihalesi için "yürütmeyi durdurma" kararı verse de, davayı esastan görüşüp ona göre sonuçlandıracak.
Bir tarafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi, diğer tarafta Kültür ve Turizm Bakanlığı. O dönemde Kültür ve Turizm Bakanı kim? Şimdinin Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu... Erkan Mumcu, Galataport ihalesi gündeme geldiğinde ne diyordu: "AKP’den ayrılmamda bu ihalenin etkisi var."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi acaba Erkan Mumcu’nun AKP’yle kapışıp ayrılacağını görmüş, onun için mi Galataport’a karşı dava açmıştı? İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden üst düzey bir bürokrat "Alakası yok" diyor.
Davanın baş mimarının, o dönemde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın sağ kolu konumunda bulunan, daha sonra yetkileri daraltılan Başkan Vekili İdris Güllüce olduğu anlaşılıyor.
Güllüce, daha önce tartışma gündemine oturan bazı konularda olduğu gibi Galataport’ta da imar planlarına itirazlarını Danıştay’a taşıyor. Topbaş, farkettiğinde müdahalede geç kaldığını görüyor.
Kadir Topbaş, Galataport ihalesinde hükümetle ters düştükleri görüntüsü veren dava konusunda o günlerde atamadığı geri adımı, şimdi atmaya hazırlanıyor. Belediyeden üst düzey bir bürokrat, bu hazırlığı şöyle açıyor: "Önümüzdeki hafta meclisimize Danıştay’daki davadan vazgeçme planımızı götüreceğiz. Meclisten karar çıkınca, Danıştay’da gerekli girişimleri yapacağız."
Peki Topbaş ve ekibi neden şimdi davayı geri çekme gereği duyuyor? Bürokrat yanıtlıyor: "Aslında o zaman yanlış yapmışız... Galataport projesi, o bölgeyi mezbelelik olarak kalmaktan kurtaracak. Bizim o projeyi engelleyecek girişimde bulunmamız doğru değil."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin davayı geri çekmesi, Galataport ihalesini iptalden kurtarır mı? Bürokrat pek o kanıda değil: "Karar hükümetin ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin. Ancak, bu aşamadan sonra davayı geri çekiyoruz diye hükümetin ’Mevcut ihalede ısrarlıyız’ diyeceğini sanmam."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi davayı geri çekse de, İstanbul Şehir Plancıları Odası’nın imar planları konusunda açtığı dava üzerine de Danıştay yine Galataport’a "dur" kararı vermişti...
Bu durumda, Kadir Topbaş, Galataport’a "dur" dedirttikleri davayı geri çekince, hükümetle ters düştükleri görüntüsünü ortadan kaldırmış olacak o kadar...
İptaller işi zora sokuyor
BAŞBAKAN Yardımcısı Abdüllatif Şener’e bağlı Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) Galataport ihalesiyle ilgili dosyayı Yüksek Planlama Kurulu’nun (YPK) onayına sunmak yerine, Özelleştirme İdaresi’ne iade ettiği akşam dünyanın önde gelen araştırma şirketi Ipsos Mori’nin Başkanı Sir Robert Worcester’le yemekteyiz...
Sohbetimiz gazeteden gelen Galataport’la ilgili telefonlarla sık sık kesiliyor. Worccester’a Galataport ihalesini, iptal gidişi anlatıyoruz, yorumluyor: "Özelleştirme ve benzeri ihalelerde bu tür iptaller işi zora sokuyor."
Worcester, bir yorum da Galataport ihalesi ve Tüpraş’tan aldığı hisselerle Türkiye’nin gündemine oturan İsrailli işadamı Sami Ofer’le ilgili yapıyor: "Kamuoyunda hava olumsuza dönmüşse, Ofer Türkiye’nin aleyhine olacak hiçbir şey yapmasa dahi, tepki oluşuyor. Biz bunu Asil Nadir’le İngiltere’de yaşamıştık."
Worcester’le bunları konuşurken, Türkiye için yaptıkları araştırmaya göz attım. "Aşinalık ve güven" endeksi dikkatimi çekti. Özelleştirme İdaresi epey alt sıralardaydı...
Galataport’u tartışırken, dün Danıştay’dan Tüpraş ihalesine "dur" kararı geldi... Özelleştirme’nin işi yine zora girdi...