Fridman neden Tüzmen’e gitti

ŞİŞECAM’ın 65 milyon dolarlık cam ambalaj fabrikasının temel atma töreni için gittiğim Başkortostan’ın başkenti Ufa’da karşılaştığım Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent’e sordum:

‘Rus Alfa Grubu, Çukurova Grubu’na 3.3 milyar dolarlık finansman paketi sağlıyor. Bunun içinde Turkcell’den yüzde 13 dolayında hisse almak da var. Alfa hiç size başvuruda bulundu mu?’

Taşkent
, olayı genelde gazetelerden izlediğini belirtti: ‘Bizden bilgi isteyen olmadı...’

Alfa Grubu’nun Rusya’daki konumu nasıl? Taşkent, genel piyasa izlenimi çerçevesinde yanıtladı: ‘Rusya’nın en güçlü gruplarından biri olarak biliniyor.’

Derken Alfa Grubu’nun patronu Mihail Fridman geçen pazartesi günü Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’i ziyaret etti. Fridman orada planlarını şöyle özetledi:

‘Çukurova Grubu’na 1.7 milyar doları kredi, 1.6 milyar doları da hisse senedine çevrilebilir bono karşılığı olmak üzere 3.3 milyar dolar vereceğiz. Turkcell’in yönetimi yine Çukurova Grubu’nda kalacak.’

Fridman, ‘Kaynağı nereden bulacaksınız?’
sorusuna da, ‘Özkaynaklarımızdan karşılayacağız’ yanıtını verdi. Fridman başka bir yetkiliye uğramadan Türkiye’den ayrıldı.

Cuma sabahı Garanti Bankası’nın Dünya Gazetesi’yle birlikte gerçekleştirdiği ‘Anadolu Sohbetleri’ toplantısı için Van’a giderken, uçakta Kürşad Tüzmen’i gördüm:

‘Fridman neden sadece sizinle görüşüp gitti?’

Tüzmen
, kendisinin Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonunu Eş Başkanı olduğunu hatırlattı:

‘Rusya benden sorulur. Fridman’ın yanında hem Rusya’nın Ankara Büyükelçisi hem de Rusya eski KEK Başkanı vardı. Bana Rusya’nın devlet olarak Fridman’ın arkasında olduğunu bildirdiler.’

Tüzmen
, Rusya’dan Türkiye’ye 3.3 milyar dolarlık bir kaynağın gelecek olmasından duyduğu memnuniyeti belirtip, devam etti:

‘Rusya Devlet Başkanı Putin de Fridman’ı çok tutuyor.’

Ya Tüzmen’in Fridman’la ilgili yorumu nasıl:

‘Fridman, Rusya’daki 7 büyük oligarkın en büyüğü. Rusya’da Glasnost sonrası oluşan serbest piyasada doğup, büyümüş bir grup Alfa.’

Çukurova Grubu’nun TeliaSonera’yla Turkcell’deki takışması dururken, Alfa’yla görüşülmesi doğru mu? Tüzmen, iki tarafa da eşit:

‘Ben TeliaSonera da geldiğinde görüşürüm. TeliaSonera da, daha düşük fiyat versem de Turkcell benim olmalı diye diretmemeli.’

Belli ki Tüzmen, Alfa’nın Turkcell operasyonundan umutlanmıştı.

Ancak, Alfa’nın Turkcell’deki asıl muhatabı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ydu (TMSF). Acaba onların kapısını çalmış mıydı?

TMSF’de bir hareket yoktu:

‘Henüz bir görüşmemiz olmadı. TeliaSonera her seferinde gelip bizi bilgilendirirdi.’

Alfa Grubu patronu Fridman belki de şöyle düşündü:

‘Biz nasıl olsa operasyonu yurtdışındaki Çukurova Telecom Holding üzerinden yapacağız. Dışardaki bir hisse alışverişi için TMSF ile görüşmeye ne gerek var.’

Turkcell’in yüzde 6 hissedarı MV Holding’in patronu Murat Vargı, Alfa’dan gelecek 3.3 milyar doları, ‘Şapkadan tavşan çıkardılar’ diye yorumlamıştı.

Bakalım bu tavşan sihirbazlıktan öteye gidecek mi?

630 milyon doları nasıl ödediler

ÇUKUROVA
Grubu’nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) Pamukbank’tan doğan borçlar için ödediği para geçen ay sonu itibariyle 630 milyon doları buldu.

Bu durum TMSF kadar, ‘Batık banka paraları bir türlü tahsil edilemiyor. Yük vatandaşın sırtında kalıyor’ diye düşünenleri Çukurova Grubu olayında rahatlatıyor.

Ancak, son dönemlerde piyasa uzmanlarının kafasına, ‘Çukurova Grubu ayda 135 milyon dolar olan taksitler için kaynağı nereden buluyor?’ sorusu takılıyor.

Çukurova Grubu’nun son iki ödemeye kadar kaynağı Turkcell İletişim hisselerinde küçük değişimler yaparak yarattığı biliniyor.

Son iki ödemede uygulanan formül ise tam olarak bilinmiyor. Son taksidin Rus Alfa Grubu’ndan gelmiş olabileceği ihtimali bulunsa da yine piyasa soruya yanıt arıyor.

TMSF bu tür sorulara, ‘Çukurova Grubu bize parayı, aramızdaki sözleşmeye imza atmış şirketlerinden biri üzerinden ve bankadan aktarıyor. Bizim işimiz ‘parayı nereden buldunuz?’ diye sormak değil. Biz paranın gelmesine, tahsilata bakarız’ yanıtı veriyor.

Çukurova Grubu’nun gerek TMSF’ye, gerekse bankayı satıp, Yapı Kredi’ye borçlarını ödeyerek rahata ermesi, Turkcell’in yönetimini elinde tutabilmesi sevindirici...

‘Paranın kaynağı’nda kuşku varsa, buna bakmak Mali Suçlar Araştırma Kurulu’nun (MASAK) işi...

Madem para bankadan transfer ediliyor, izini sürmek çok kolay olsa gerek değil mi?
Yazarın Tüm Yazıları