Paylaş
Masada Malatya Valisi Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, AK Parti Malatya Milletvekilleri Ömer Faruk Öz, Cemal Akın, Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de var.
Taner Yıldız, önce 2023’e kadar hedefledikleri tasarrufu yineledi:
- 2023’e kadar yüzde 20 daha fazla elektrik tasarrufuna ulaşmayı hedefliyoruz. Bu, her yıl iki Atatürk Barajı’nın ürettiği kadar elektrik tasarrufu anlamına gelir.
Yıllık elektrik faturası toplamını anımsattı:
- Elektriğe yılda 60 milyar lira ödüyoruz. Yüzde 20 tasarrufla 12, hatta 15 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşabiliriz. Bu tasarrufun 4 milyar liralık bölümünün konutlardan sağlanabileceğini hesapladık. Durumu ev kadınlarına anlatmak, onların desteğini almak için “Enerji Hanım” kampanyasını başlattık.
Sonra cadde ve sokak aydınlatmasına değindi:
- Philips’in Dünya Başkanı geldi, tasarruflu sokak aydınlatma ve armatürlerini anlattı. Sonra diğerleri de geldi. Philips’e TBMM_Enerji Bakanlığı arasındaki bulvarın sokak aydınlatmasını pilot bölge olarak verdik. Işık düzeyinde hiçbir azalma olmadan yüzde 41 tasarrufa ulaştık.
Cadde ve sokak aydınlatmasının faturasını aktardı:
- Türkiye’de cadde ve sokaklar yılda 1.2-1.5 milyar liraya aydınlatılıyor. Yüzde 40’lık tasarrufla kendini finanse edecek bir modelle hepsi değiştirilebilir. Yani, kamu 5 yıl boyunca aynı faturayı öder. Aradaki fark, tasarruflu aydınlatmaya geçişin finansmanında kullanılır. Böylece ekstra kaynak harcamadan geçişi sağlarız.
Bu yolla yılda 600-750 milyon liralık kaynak yaratılabileceğini savundu:
- Cadde ve sokak aydınlatmasında sağlanacak tasarrufla 5 yılda 3.5-4 milyar liralık kaynak açığa çıkabilir. Bu da sistemin değişmesine kullanılmış olur.
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a döndü:
- Malatya’da trafiğe kapalı bir yolda dekoratif aydınlatma planlamışlar. Ankara’dan “Dekoratif direkler mevzuata uymuyor” cevabı almışlar. Baktık, kullandıkları aydınlatma sistemi tasarruflu olacak. Hemen mevzuatı değiştirdik. Benzeri durum Samsun sahil yolunda gündeme geldi. Onu da çözdük.
Cadde ve sokak aydınlatmasında belediyelerin de elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı:
- Büyükşehir belediyeleri harcamanın yüzde 10’unu, diğer belediyeler yüzde 5’ini karşılıyor. Eğer belediyeler dikkatli davranmazsa, bütün bedel kendilerine yansıtılıyor.
Sonra beyaz eşyalardaki gelişmeleri anlattı:
- Beyaz eşyacılara daha az enerjiyle çalışan modeller üretmeleri için 3 yıl süre tanımıştık. Başarılı bir geçiş dönemi oldu. Nitekim sadece bir marka, 2011’de 800 bin, 2012’de 1.1 milyon adet daha az enerjiyle çalışan model sattı.
Kampanyalarla eski beyaz eşyaların tasarruflu olanla değiştirildiğini kaydetti:
- Eski beyaz eşyaların bir bölümü yoksul ailelere dağıtıldı. Bu durumda enerji tasarrufu konusunda hedefimize tam ulaşamamış oluyoruz. Eski beyaz eşyaların tümüyle kullanımdan çekilmesini sağlamamız gerekiyor. Bunun için yeni bir formül arıyoruz. Bunu teşvik etmeyi düşünüyoruz.
- Devletin eski beyaz eşyanın sahibine bir bedel ödemesini mi düşünüyorsunuz?
- Evet. Henüz karar vermiş değiliz. Model üzerinde çalışıyoruz.
Enerji Bakanlığı karar verirse, eski buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi, fırınlara devlet bir bedel ödeyecek, enerji tasarruflu olan yenilerinin alınmasını kolaylaştıracak.
Sağlanacak enerji tasarrufu, belki de devletin ödeyeceği o bedeli fazlasıyla karşılayacak.
Elektrik tüketimini sayaçla azaltanlara karşı dikkatli olun
ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, bazı uyanıkların sayaçlarla oynayarak elektrik tüketimini yüzde 25 azalttığını belirterek uyardı:
- Vatandaş, bu tür tekliflere itibar etmesin. Sayaçla oynayarak yüzde 25 daha az elektrik tüketiyormuş gibi görünenleri rahatlıkla tesbit edebiliyoruz. Onlara kaçakçılık işlemi yapıyoruz.
- Bu işi yapan
çok mu?
- Önünü kesmesek bu konuda bir sektör oluşabilir. Bu yola başvuran abone oranı yüzde 3-5 dolayında.
Paylaş