Dünya Dubai korkusu yaşıyor Akbank, ‘Çağdaş Türk Sanatçıları’yla gidiyor

SUUDİ Arabistan Prensi Al Valeed Bin Talal, son dönemlerdeki bir İstanbul ziyaretinde Sabancı Holding yönetimiyle görüşmek istedi.

Haberin Devamı

Bilgi Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’e iletilince, Sabancı Holding Yönetim kurulu Başkanı Güler Sabancı’ya sordu:

- Prens Talal bizimle görüşmek istemiş. Gitmeyi düşünür müsün?

- Senin gitmen daha doğru olur...

Suzan Sabancı Dinçer, bunun üzerine Prens Talal’ı İstanbul’da kaldığı otelde ziyaret etti. Prens Talal, Citibank’daki hisseleri nedeniyle kendini Akbank’a da yakın görmüştü:

- Biz Citibank’ın ortağıyız. Citibank’ın Akbank’ta yüzde 20 hissesi var. Dolayısıyla Akbank’ta da hissedar sayılırız.

Bu görüşmeden bir süre sonra Akbank, daha önce gündemine aldığı Dubai’de gerçekleşecek “Çağdaş Türk Sanatçıları Sergisi”nin hazırlıklarına girişti.

Suzan Sabancı Dinçer, serginin önümüzdeki günlerde gerçekleşecek açılışına gideceğini dikkate alarak, Dubai ve Abu Dhabi’de işadamlarıyla görüşmeler yapmayı da planladı. Bölgeye gitmişken Riyad’a (Suudi Arabistan) da uğrayıp, Prens Al Valeed Bin Talal’la da görüşmeyi düşündü.

Haberin Devamı

Riyad-Dubai-Abu Dhabi turu için herşey ayarlandı, sıra vizeleri almaya geldi. Suzan Sabancı Dinçer, Körfez turu için bazı işadamları ile birkaç gazeteciyi de davet etti. Bir süre sonra gazetecilere olumsuz bilgi iletildi:

- Suudi Arabistan gazetecilere vize vermiyor.

Bunun üzerine gazeteciler turun zaten günübirlik gerçekleşecek Riyad bölümünden çıkarıldı.

Suzan Sabancı Dinçer, Akbank’tan Genel Müdür Ziya Akkurt ve Yönetim Kurulu Üyesi Hayri Çulhacı’nın kendisine eşlik edeceği program çerçevesinde Dubai’de Cuadro Art Gallery’de sergi açılışının yanısıra işadamları ve bankacılarla da biraraya gelecek.

Turun son gününde Abu Dhabi Investment Authority, Abu Dhabi Investment Council’i de kapsayan buluşmalar gerçekleşecek.

Suudi Arabistan’a geçen şubat ayı başında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resmi ziyaretini izlemek üzere gitmiştim. Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Cumhurbaşkanı Gül’ü uçağın merdivenlerinde karşılamış, çok iyi ağırlamıştı.

Şubat ayındaki ağırlamayı anımsayınca, Suudi Arabistan’ın Riyad’a günübirlik gerçekleşecek küçük işadamı-bankacı grubunun içindeki birkaç gazeteciye vize vermeye yanaşmamasını anlayamadım...

Haberin Devamı

Neyse...

Dünya, “Balon bu kez Dubai’den hava kaçırdı” korkusu yaşarken, Akbank’ın Suzan Sabancı Dinçer başkanlığında gerçekleştireceği tur daha da önem kazandı...

 

Zamanında Tüpraş’ın borularını delmiştik

 

CAPITAL Dergisi’nin hazırladığı “Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi” araştırmasında öne çıkan 24 şirkete ödüllerinin verildiği törendeyiz...

Tüpraş, Petrol Ofisi ve Shell’e ödüllerini Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün verdi. Sahneye önce Petrol Ofisi Genel Müdürü Merih Türker ile Shell Türkiye Genel Müdürü Ahmet Erdem çıktı. Ergün, İzmit’teki günlerine döndü:

- Derince’de sizlerle komşuyduk. Babam, üç amcam ve iki abim Petrol Ofisi’nden emekli. Shell’de çalışan akraba ve komşularımız var.

Haberin Devamı

Sıra Tüpraş Genel Müdürü Erkut Yavuz’a geldiğinde, Ergün belediye başkanlığı günlerini anımsadı:

- Derince’de belediye başkanıyken yol-su-kanalizasyon çalışmalarımız olurdu. O çalışmalar gerçekleşirken Tüpraş’ın borularını kazara deldiğimizi hatırlıyorum.

Capital’in Borusan Telekom’un ana sponsorluğunda gerçekleşen ödül gecesinde eski Sanayi Bakanları’ndan Şahap Kocatopçu’ya “onur ödülü” vermesi, katılanları duygulandırdı...

93 yaşındaki Kocatopçu, ödülü Ergün’ün elinden aldığında gözlerinin dolduğu dikkati çekti...

Capital Yayın Direktörü Rauf Ateş, bu ödülle “unutmamanın önemi”ni bir kez daha ortaya koydu...


Gaziantep’teki oteller
Suriyelilerle doldu

 

Haberin Devamı

GAZİANTEP Sanayi Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Koçer, bayram kutlaması için arayınca sordum:

- Durum nasıl?

- Global kriz Türkiye’yi de olumsuz etkiledi. Bunu he birlikte yaşıyoruz, görüyoruz. Ancak, Gaziantep’in durumu biraz daha farklı. Biz “İyiyiz” diyebiliyoruz.

- Neden?

- Komşu ülkeler stratejisi Gaziantep’e çok büyük hareket getirdi. Örneğin Suriye’yle karşılıklı olarak vizenin kalkması, Gaziantep’teki otelleri doldurdu. Bayramda otellerimiz Suriye’den gelen konuklarla dolu.

- Bu canlılık ticarete, ihracata da yansıyor mu?

- Bu yılın ekim ayında ihracatımız geçen yılın ekim ayına oranla yüzde 14 arttı. Türkiye’nin ihracatı yüzde 30 dolayında gerilerken, yıllık rakamlarda gerileme yaşamadık.

Haberin Devamı

- Peki arkası gelir mi?

- Gaziantep Sanayi Odası olarak 14-16 Aralık’ta dört gün boyunca, her gün bir sektör için Halep’e otobüs kaldıracağız. Oradaki ticaret-sanayi odasıyla görüşmelerimiz olacak. Bu arada, ben 11 yıldır burada oda başkanıyım, Halep’e bu dönemde ilk kez ticaret müşavirimizin de atandığını gördüm, mutlu oldum.

- Ya bölgedeki diğer ülkeler?

- Irak ve Libya’ya dönük adımlar da çok iyi oldu. Biz Libya’ya önemli ölçüde ihracat yapıyoruz. Aynı durum Irak için de söz konusu. 2010’da Gaziantep-Musul tren seferlerinin başlaması için karar alındı. İhraç malları böylece raylı sistemle taşınabilecek.

Türkiye, yüzde 14’e tırmanan işsizliğin kalıcı olabileceği korkusunu yaşarken Gaziantep’ten yükselen olumlu hava, bayram ortamında bana iyi geldi...

Yazarın Tüm Yazıları