Dibine garson başparmağı giren şarap şişesi yapmak o kadar zor mu

MEY İçki’nin Kayra ana markası altında şarap serisini çıkardığı günler... Mey İçki’nin CEO’su Galip Yorgancıoğlu’yla Türkiye’de alkollü içki sektörünü konuşuyoruz.

Garsonlar Kayra serisindeki şarapların servisini yaparken, şişeler dikkatimi çekiyor. Şişelerin dibinde hemen hemen başparmak derinliğinde bir girinti var. Garsonlar, o girintiye başparmaklarını sokup, şişeyi rahatlıkla alttan tutarak servis yapabiliyor.

Gerek Türkiye’de, gerekse dünyada Şişecam’ın bulunduğu yeri bildiğim için Galip Yorgancıoğlu’na şişeleri nereden aldıklarını sordum: "İthal ediyoruz..."

Şaşırdım... Acaba Şişecam’ın cam ambalaj tesisleri, "dibine garson başparmağı giren" şarap şişesi yapamıyor muydu? Yorgancıoğlu, yanıtladı: "Yaptıramadık, biz de ithal ettik."

Yorgancığlu
’nun bu yanıtını hemen "Şişecam bu işi beceremiyor" şeklinde "tercüme" edip, ilk karşılaşmamda Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kırman ve Genel Müdürü Doğan Arıkan’a soru olarak yönelttim: "Olur mu canım... Biz her türlü şişeyi yaparız..."

Geçen hafta Rusya Federasyonu’na bağlı Başkortostan’ın başkenti Ufa’ya uçarken Şişecam’ın Cam Ambalaj Grubu Başkanı Teoman Yenigün’e konuyu açtım: "Siz dibine garson başparmağı giren şarap şişesi yapamıyor musunuz? Ürün yelpazenizde böyle bir şarap şişesi yok mu?"

Teoman Yenigün
, söze "Olur mu canım" diye girip, sürdürdü: "Bu iş kalıp ve üretim bandı meselesi. Bizim için ölçek önemli. Küçük ölçekli siparişler için kalıp yapıp, bant ayırmaya değmeyebiliyor."

Şişecam’ın Cam Ambalaj Grubu, Burgaz Rakı hariç, marketlerin alkollü içki reyonlarını süsleyen rakı şişelerinin tamamını üretiyor. Yenigün, pazarın büyüklüğünün şarap şişesinde çeşitlemeye gitmelerine olanak vermediğini vurguluyor.

Yenigün, bu konuda işin bir de fiyat yönüne dikkat çekti: "Eskiden Tekel bizden tek tip rakı şişesi alırdı. İş çok kolaydı. Oysa şimdi durum öyle değil. İşin içine farklı büyüklükler, değişik dizaynlar girince şişe fiyatı da yükseliyor."

Yenigün, aynı durumun "dibine garson başparmağı giren" şarap şişesi için de geçerli olduğunu ifade etti: "İsteyene her türlü butik üretimi yaparız. Ancak, fiyatı yüksek olur. Bu nedenle sözünü ettiğiniz şarap şişesi ithal ediyor. Zaman zaman biz de bazı müşterilerimizin özel istekleriyle şişe ithalatı yapıyoruz."

Şişecam’ın Cam Ambalaj Grubu, son dönemlerde şarap şişesi yelpazesini Gürcistan’daki tesislerinde çeşitlendiriyor. Teoman Yenigün, Gürcistan’da maden suyu ve bir-iki şarap şişesiyle başladıkları üretimde 50 farklı şişeye ulaştıklarını belirtiyor.

Anlaşılan Şişecam, "dibine garson başparmağı giren" şarap şişesi üretmek için, Türkiye’de şarap sektörünün gelişmesini bekliyor...

Eğer şarap üreticisi üzerindeki ağır vergi yükünün altında ezilmezse...

Novosibirsk’e gelin havadan şişe hattı kurun

ŞİŞECAM’ın Ufa uçağının yolcuları arasında Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan ile Efes Bira Grubu Başkanı Ahmet Boyacıoğlu da var.

Özilhan’ı Şişecam’ın Cam Ambalaj Grubu Başkanı Teoman Yenigün’le sohbet ederken yakalayınca takıldım: "Teoman Bey, Rusya’da bundan sonraki durağınız neresi olacak?"

Tuncay Özilhan, araya girdi: "Şimdi Novosibirsk’e gelmeleri gerek. Biliyorsunuz bizim orada da bira fabrikamız var."

Yenigün
’e biraz da şaka yollu bastırdı: "Gelin bizim fabrikanın yanına veya karşısına fabrika kurun. Belki bizim fabrikayla ’havadan şişe köprüsü’ bile kurarsınız. Taşıma kolaylığı sağlarız."

Teoman Yenigün
’e baktım, Özilhan’ın önerisine çok sıcak. Meğer, Tuncay Özilhan’ın "gerçek Sibirya" dediği Novosibirsk’te Ruscam bünyesinde yeni bir cam ambalaj tesisi kurmak için arayışları varmış.

Ruscam’ın Azeri kökenli ortağı Eldar Mirzayev de aynı ipuçlarını verdi: "Bundan sonraki temeli Novosibirsk’te atacağız."

Rusya’ya önce Efes Grubu gitti, Şişecam’ı arkasından sürükledi. Efes, Rusya’da kullandığı şişelerin yüzde 40-45’ini Şişecam’a bağlı Ruscam’dan alıyor. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, "Efes’le Şişecam Rusya’da çok güzel bir entegrasyon kurmuş" diyor...

Efes’le Şişecam, Rusya’da el ele müthiş bir başarı öyküsü yazıyor...

Türkiye’yi ’patlatıyorlar’ bizimkiler yine korkmuyor

BAŞKORTOSTAN’ın başkenti Ufa’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndayız... Başkortostan Cumhurbaşkanı Murtaza Rahimov Gubayduloviç’in Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’i kabulünden önce Başkortostan Başbakanı Rafael Baydevletov geldi.

Baydevletov, bulunduğumuz salondaki koca dünya haritasını döndürmeye başladı, Türkiye’yi görünce durdurdu: "Teröristler bugünlerde sürekli Türkiye’yi patlatıyor."

Baydevletov, "patlatma"
yla kastettiği, turizm bölgelerimizde yaşanan olaylar... Baydevletov, sonra ekledi: "Ama bizim vatandaşlarımız o patlamalardan korkmuyor, yine de Türkiye’ye geliyor."

Başkorkostan, "Sibirya’nın kapısı" sayılıyor.

Yani, Antalya’da patlayan bomba, dünyanın en ücra köşesinden bile dikkatle izleniyor...
Yazarın Tüm Yazıları