Değeri 1 milyar dolara çıkınca ufukta yeni halka açılma görünüyor
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
KOÇ Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ile Enka Şeref Başkanı Şarık Tara’nın ev sahipliğinde, Ramstore Alışveriş Merkezleri’nin açılışları için bir kaç kez gittiğim Moskova Müzesi’ndeyiz.
Bu kez ev sahibimiz, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı... Ama Moskova’da bizi farklı bir şapkayla, Trader Media East (TME) Yönetim Kurulu Başkanı olarak karşılıyor.
Müzede Hürriyet Gazetesi’nin 333 milyon dolar ödeyip, yüzde 67’sini devraldığı TME’nin "aile"ye katılmasıyla ilgili kutlama var.
TME, Rusya, Macaristan, Kazakistan, Polonya, Litvanya, Hırvatistan, Beyaz Rusya ve Ukrayna’da faaliyet gösteren, 256 reklam yayınını bünyesinde bulunduran bir grup. Ağırlıklı işi Rusya’da olmakla birlikte merkezi Paris’te bulunuyor. Şirketin yüzde 100’ü de Londra Borsası’nda halka açık.
Hürriyet, Hollanda’daki şirketiyle TME’yi satın alma işlemini çağrı yoluyla gerçekleştirdi. Şirketin 2006 cirosu 212 milyon dolara, faaliyet kárı da 57 milyon dolara ulaşıyor.
Duayen bankacılardan, Petrol Ofisi (PO) Yönetim Kurulu Başkanvekili Vural Akışık’tan bir yorum: "Türkiye’den yurt dışına gidip yatırım yapanlar, proje üstlenenler çok oldu.Satın almalar da gerçekleşti.333 milyon dolarlık bir satın alma gerçekten çok önemli."
"Para musluğu"nun başındaki Hürriyet Mali İşler Grup Başkanı Ahmet Toksoy da duruma hakim: "Türkiye ve Almanya başta olmak üzere Hürriyet, TME’yle birlikte 10 ülkeye yayıldı.275 milyonluk nüfusu kucakladı."
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, eşi Sema Doğan, Doğan Medya Grubu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ile Başkan Yardımcısı Soner Gedik’in de katıldığı törende Vuslat Doğan Sabancı’ya sordum: "TME’nin çoğunluk hisselerini almaktan memnun musunuz?"
Vuslat Doğan Sabancı, önüne büyük hedefler koymuş: "İlk dört aylık sonuçlar çok iyi.Dolar bazında yüzde 45 büyüdük. Eğer trend böyle devam ederse, TME’nin 2007 cirosu 270 milyon doları bulabilir.Hedefimiz TME’nin 500 milyon dolarlık piyasa değerini 2010’da 1 milyar dolara taşımak."
1 milyar dolar, Vuslat Doğan Sabancı’nın kafasında bir "çıpa" gibi. O hedefe ulaşınca TME için ufukta yeni bir halka açılma görünüyor. Peki yüzde 100’ü halka açık şirketi yeniden halka açmak nasıl olacak?
TME’nin yönetiminde etkin söz sahibi olmak için asgari yüzde 66’lık pay gerekiyordu. Hürriyet, yüzde 67’sini aldı, belki payı biraz daha artacak. Hürriyet, şimdi ana sözleşmede değişiklik yapma gücüne de sahip. Ana sözleşmede yapılabilecek değişiklik, şirket yönetimindeki "asıl söz sahibi olma oranını" aşağı çekebilecek. Bu durumda Hürriyet, elindeki hisselerin bir bölümünü yeniden halka açacak.
Aydın Doğan, Milliyet’le girdiği medya sektöründe 1994 krizi sırasında Hürriyet’i de alınca büyümeye yelken açtı. Dergi Grubu, Kanal D, CNN Türk, Star TV derken büyüdü.
Sonra kurumları paylaştırarak kızlarına dümenleri teslim etti. Begümhan Doğan Faralyalı, Kanal D Romanya’da etkin rol oynadı. Vuslat Doğan Sabancı da TME gibi bir açılıma imza attı.
Törende baktım, Aydın Doğan, "Eyvah, kızlarım beni geçiyor" havasında değildi. Aksine keyifle alkışlıyordu.
TME, şimdiki haliyle iş dünyasında önemli bir "ikinci kuşak başarısı" gibi görünüyor...
Umarım arkası gelir, işler büyür, Türkiye’deki çalışanlarına da olumlu katkı yapar...
Dünya devlerini bıraktılar, TME yönetiminde buluştular
TRADER Media East (TME) Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, grubun yönetimi için Moskova’da çalışabilecek iki önemli yönetici aradı. Bu amaçla "beyin avcılığı" yapan şirketlerden biriyle anlaştı.
Şirket aradı, taradı, özel ilişkilerle tanıdığı iki kişiyi buldu. Bunlardan biri, Procter&Gamble’ın (P&G) 100 ülkedeki insan kaynaklarını Moskova’dan yöneten Çiler Yıldız, diğeri de İngiliz Reuters haber ajansının yine Moskova’dan 30 ülkedeki operasyonlarını yöneten Can Gökçebay’dı.
Çiler Yıldız, 1 Haziran’dan itibaren TME’de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaya başlayacak. Kendisine sordum: "P&G gibi uluslararası dev ve 100 ülkedeki insan kaynağını yönetmek varken neden 8 ülkeyi kucaklayabilen TME’ye geçtiniz?"
Çiler Yıldız yanıtladı: "Üç yıldır Moskova’dayım.TME operasyonu bana P&G’deki işimden daha heyecan verici geldi."