Paylaş
- Acaba hiç kesim yapmadan “kurban bağışı” toplayabilir miyiz?
Bunu öğrenince Yıldırım’a sordum:
- Neden kurban kesmek istemiyorsunuz?
- Kurban Bayramı sırasında gelen bağışlara istinaden kestiğimiz kurbanları Düraşşafaka Okulları’nda değerlendiremiyoruz.
- Neden?
- Çünkü, çocuklara taze et yedirmek durumundayız. Eskisi gibi kavurma belirli bir dönem kavurma yedirmek söz konusu değil.
- O zaman kurban etlerini ne yapıyorsunuz?
- Onu ihtiyaç duyulan yerlerde bize maddi katkı sağlayacak şekilde değerlendirmeye çalışıyorduk.
Zekeriya Yıldırım, Darüşşafaka Cemiyeti’ndeki ekibini harekete geçirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın geçmişteki ve şimdiki kararlarını inceletti. 1995 yılına ait şu karar dikkatlerini çekti:
? Dinimize göre kurbanın rüknü, kurban hayvanının usulüne göre kesilip, kanının akıtılmasıdır. Bedelini veya aynını bir hayır kurumuna veya yoksul kişilere bağışlamakla bu vecibe yerine getirilmiş olmaz. Ayrıca, kurban kesildikten sonra eti, derisi, bağırsağı satılarak bedeli şehit ailelerine, fakirlere veya herhangi bir hayır kurumuna bağışlanabilir.
Darüşşafaka ekibi, bu yıl için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı “kurban tebliği”ne de baktı:
? “Kesimsiz kurban” diye bir ibadet yoktur. (Araştırmayı yapan ekip, 2009’da yayınlanan tebliğide “kesimsiz kurban”la ilgili bir bölüme rastlamadığını belirtiyor.)
? Kurban, sadece et yardımı amaçlı bir ibadet değildir. Etin dağıtılması, “vacip” değil “sünnet”tir.
? Kurban eti 3’e bölünür. Yoksullar, komşular ve kesimi yapan ev arasında paylaştırılır. Ailenin durumu iyi değilse, etin tümü evde bırakılabilir.
Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sayfasında Başkan Ali Bardakoğlu’nun şu sözlerinin altı çizildi:
- Kesilen kurban etlerinin paraya dönüştürülmesi doğru olmaz. Etin paraya dönüştürülmesi çok zaruri durumlarda kabul edilebilir. Elde edilen para da yine ihtiyaç sahiplerine verilir.
Bardakoğlu’nun ayrıca “kesimsiz kurban”a dönük uyarılarına da vurgu yapıldı:
- Vatandaşlar vekalet verdikleri kurbanların kesilmesi, etinin dağıtılması konusunda hassas ve dikkatli davransın. Sadece kurban parası havale etmekle sorumluluk bitmez.
Zekeriya Yıldırım başkanlığındaki Darüşşafaka Cemiyeti, bu araştırmalar sonrasında kararını verdi:
- Artık yardım kampanyalarımızda kurban kesimi yer almayacak. “Kesimsiz kurban” adı altında bağış toplanmayacak.
Darüşşafaka Cemiyeti, bu kararı duyuru olarak yayınlarken, şu çağrıyı yapmayı yeğledi:
- Her zaman olduğu gibi Kurban Bayramı döneminde de bağışlarınızla çocuklarımıza gelecek hediye edin. Bağışlarınız 7 gün 24 saat yaşamlarını okulda geçiren 850’ye yakın öğrencimizin yemek, barınma, giyim ve eğitim giderlerine harcanacak.
Bir tarafta “ibadetin gereği”...
Diğer tarafta Darüşşafaka Cemiyeti gibi çok sayıda kurumun ihtiyaçları...
İkisi arasında seçim yapmak mümkün mü?
Garanti’nin fiyatında hükümetin payı büyük
DOĞUŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, General Electric (GE) ile birlikte İspanyol BBVA’ya yüzde 24.89’luk Garanti Bankası hissesini toplam 5.84 milyar dolara satma kararlarını açıklarken, yanında bankanın Genel Müdürü Ergun Özen ile işlemin kilit ismi Süleyman Sözen vardı.
Şahenk, oluşan fiyat konusundaki memnuniyetini sıklıkla vurgulayınca sordum:
- Özellikle Oyakbank’ın ING’ye satışı gündeme geldiği sırada ortaya çıkan rakamın büyüklüğü konuşulurken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bankaların, şirketlerin değeri bizim sayemizde arttı” demişti. Şimdi de çıkıp aynı şeyi söylerse, sizin yorumunuz ne olur?
- Sayın Başbakan’ın hakkı vardır. Türkiye’de siyasi ve ekonomik istikrar olmasa, İspanyol BBVA kendi ülkesi ve Avrupa’da kriz yaşanırken buraya gelir miydi? Siyasi istikrarı, ekonomik büyümeyi ve potansiyeli gördüler, onun için gelmeye karar verdiler.
Şahenk, biraz duraksayıp, hükümetle ilgili olumlu yorumunu sürdürdü:
- Hükümetimizin kriz döneminde başarılı bir yönetim sergilediğini hepimiz gördük. Türkiye krizden en az zararla çıktı. Büyümeye de daha önce geçti.
Ardından bir başka gazeteci arkadaşım şu soruyu yöneltti:
- BBVA’yla anlaşmanın ardından bir kutlama yaptınız mı?
- Ankara’dan sabah saat 04.00’te döndük. Şimdi de siz basın mensuplarının karşısındayız.
- O saate kadar Ankara’da ne yaptınız?
Yanıt Ergun Özen’den geldi:
- İspanyol BBVA, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda (BDDK) sunum yaptı. Bir ekip o sunumu yaparken, biz diğer ekiple birlikte Garanti Bankası’nın Ankara’daki bölge müdürlüğünde son görüşmelerimizi sürdürdük.
- Bu pazarlıklarda hangi kurumdan danışmanlık hizmeti aldınız?
Şahenk, yanındaki Süleyman Sözen’i gösterdi:
- Ekibimizde Süleyman Bey varken ayrı bir danışman şirkete ihtiyaç duymuyoruz...
‘Adak’ bağışlarını her zaman bekleriz
DARÜŞŞAFAKA Cemiyeti Başkanı Zekeriya Yıldırım, kurban kesimi kampanyasından vazgeçmelerini konuşurken bir noktanın altını çizdi:
- Hayırseverlerin “adak”larını her zaman bekliyoruz.
- Kurban kampanyası yapmıyorsunuz ama “adak” çağrınız duruyor, neden?
- Çünkü, kurban bağışı, Kurban Bayramı’ndaki üç güne yoğunlaşıyor. Bizim o dönemde gelen kurbanları Darüşşafaka Okulları’ndaki çocuklarımız için değerlendirmemiz mümkün değil.
- Ya “adak”lar?
- “Adak”lar değişken dönemlerde geldiği için, yığılma söz konusu olmadığından dolayı kesip, öğrencilerimize yedirebiliyoruz.
Öyleyse Darüşşafaka Cemiyeti, “adak”lar için adresler arasında olmayı sürdürecek...
Paylaş