Paylaş
İstanbul’dan Bartın’a doğru havalandığımız helikopter Çatalağzı dolayındayken Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, kömüre dayalı üretim yapan iki elektrik santralını gösterdi:
- Denize daha yakın görünen ve siyah duman çıkan santral, devlete ait. Arkada da bir santral var. Bakın buradan bakınca o santral sanki çalışmıyor gibi. O da Eren Holding’e ait. Yeni teknolojiyle kurulduğu için neredeyse duman çıkarmıyor.
Geçen ağustos ayında Bitlis Eren Üniversitesi’nin Ahlat eserleri sergisi için Viyana’ya gittiğimde davet sahibi Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren’e Çatalağzı’ndaki santralı sordum:
- Çatalağzı’nda halen faaliyette olan santralımıza ve limana 1.4 milyar dolar yatırım yapmıştık. Orada 1400 megavat elektrik üretiyoruz. Santralı büyütmek için 1.6 milyar dolarlık daha yatırım yapıyoruz.
- Santral ithal kömüre mi dayalı?
- Mümkün olsa tümünü yerli kömür kullanırız. Şu anda yüzde 60 ithal, yüzde 40 yerli kömür alıyoruz.
Tekirdağ Çorlu’da da 200 megavatlık doğalgaz çevrim santralının faaliyette buunduğunu belirtti:
- Eren Holding’in en büyük işi elektrik. 2016’da toplam elektrik üretimimiz İstanbul’un ihtiyacına yetecek noktaya gelecek.
Başta Yatağan ve Çatalağzı’nda halen kamuya ait santral olmak üzere kömüre dayalı eletrik üretiminin çevre kirliliği nedeniyle tepki çektiğini anımsattım:
- Kömürden elektrik üretmeyi tümüyle reddetmek doğru olmaz. Almanya’da elektriğin yüzde 53’ü kömürden elde ediliyor. Türkiye’de bu oran yüzde 28. Artık teknoloji oldukça ilerledi. Modern kömür santrallarının sayısı artmalı. Yeni yer gösterilirse başka kömür santralı kurmak isteriz.
Elektrik üretimine dönük yatırımlarının süreceğini vurguladı:
- Enerji portföyümüze hidroelektrik santral da eklemek isteriz. Bunu satın alma yoluyla yapabiliriz.
Ardından holdingin ikinci ana işi kağıt üretimine değindi:
- Çorlu’daki fabrikamızda yılda 600 bin ton üretim yapıyoruz. Ek yatırımla 2015’te kapasitemiz 1 milyon tonu aşacak.
Grubun 3’üncü büyük işinin perakende olduğunu belirtti:
- Başta Lacoste ve Nautica olmak üzere perakende işimiz de büyüyor. Perakendeyi de çimento sektöründeki faaliyetlerimiz izliyor.
Grubun 2013 cirosunun 2.1 milyor dolar olduğunu aktardı:
- 2014’ü 2.3 milyar dolarlık ciroyla kapatacağız. Enerji, kağıt ve çimento yatırımlarımızla 2017’de toplam ciromuz 4 milyar dolara ulaşacak.
Gelişen teknoloji kömüre dayalı santralların eskisi kadar “kirli” olmayabileceğini örnekleriyle ortaya koyuyor.
Bütün iş Enerji Bakanlığı ve Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kuralları doğru belirleyip, denetimi sıkı tutmasına kalıyor.
Fildişi Sahilleri ve Rusya’ya çimento tesisi kuracak
EREN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, çimento sektöründe yürüyen yatırımlarına dikkat çekti:
- Mersin’nin Silifke ilçesinin Akdere beldesinde 550 milyon dolarlık çimento yatırımı yapıyoruz. Tek hatta Türkiye’nin en büyük çimento fabrikası olacak tesis ihracata çalışacak.
Çimentoyu Yeşilovacık’ta yapılacak kendi limanlarına 10 kilometrelik konveyörle indireceklerini vurguladı:
- Rusya (Rostov), Fildişi Sahilleri, Kamerun ve Libya’ya toplam 80 milyon dolarlık yatırımla öğütme ve paketleme tesisleri kuracağız. Bu 4 ülkedeki tesisler Mersin’le bağlantılı çalışacak.
YÖK, Bitlis’e tıp fakültesi izni vermedi
BİTLİS Eren Üniversitesi’ne 30 milyon dolar harcayan Eren Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren’e kurmak istedikleri yeni bölümleri sordum:
- Tıp fakültesi için YÖK’e yaptığımız başvuru reddedildi.
- Neden?
- “Diyarbakır ve Van’da tıp fakültesi var, Bitlis’e şimdilik gerek yok” dediler.
Tatvan-Bitlis arasına bölge hastanesi kurulduğunu anımsattı:
- O hastane tamamlanınca tıp fakültesi şansımızı yeniden deneyeceğiz.
Paylaş