- Türkiye çok hızlı büyüyor, güçlü bir ekonomiye sahip. G-20’nin üyesi ve bölgesinde siyasi açıdan da çok önemli rol oynuyor.
Hemen ekledi:
- Norveç de ekonomik açıdan güçlü. Türkiye de, biz de Avrupa Birliği (AB) üyesi değiliz.
Sonra işbirliğine verdikleri önem üzerinde durdu:
- Türkiye ile ilişkilerimiz aslında mevcut potansiyeli yansıtmıyor. Aramızdaki ekonomik ve siyasi ilişkiler daha da gelişebilir.
Norveç’ten Türkiye’ye yönelen önemli yatırıma dikkat çekti:
- Statkraft Türkiye’de 1.2 milyar dolarlık hidroelektrik santral projesi gerçekleştiriyor. En önemlisi Kızılırmak üzerindeki Kargı projesi.
Jeans Stoltenberg, Türkiye’de gerçekleşen önemli işlere örnek olarak dün denize indirilen petrol platformu inşa gemisi Grand Canyon’u gösterdi:
- Gemi yapımı konusunda işbirliğimiz gelişebilir. Yalova’daki Boğaziçi Tersan Tersanesi’nde inşa edilen Grand Canyon da buna örnektir.
Sözü deniz ürünlerine taşıdı:
- Türkiye, başta somon olmak üzere deniz ürünleri açısından Norveç’in önemli pazarları arasında. Nitekim bugün burada ben de mutfağa girip, sizlere deniz ürünlerinden yemekler hazırlanmasına eşlik edeceğim.
Milliyet yazarı Güngör Uras araya girdi:
- İkili ilişkilerde ticaretin karşılıklı olması beklenir. Siz şu ana kadar daha çok Norveç’in Türkiye’ye sattıklarını veya oradan gelen yatırımları anlattınız. Siz Türkiye’den ne alabilirsiniz?
Stoltenberg hemen turizmden örnek verdi:
- Norveç’ten Türkiye’ye 360 bin turist geliyor. 5 milyon nüfuslu ülkemizden 360 bin kişinin Türkiye’ye tatile gelmesi, önemli bir turizm hareketi olduğunu gösteriyor.
Bazı Norveçlilerin Türkiye’den ev sahibi olduğu hatırlatılınca şu yanıtı verdi:
- Bu benim Türkiye’ye ilk gelişim. Sabah saatlerinde İstanbul’da tarihi yarımadayı hızla gezdim. Türkiye’den ev edinmenin iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum.
Norveç Başbakanı, sorular üzerine terörle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
- Dünyada birçok ülke terör sıkıntısı yaşıyor. Teröre karşı işbirliği yapmaktan yanayız.
- Başta Euro Bölgesi olmak üzere Avrupa’daki krizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizi etkiliyor mu?
- Avrupa Birliği’nin çok derin bir kriz yaşadığını görüyoruz. Ancak, bu kriz Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi’nde dağılmaya yol açmayacak. Biz AB ile entegre durumdayız. Örneğin şu anda bizden daha az ithalat yapıyorlar. Bu durum elbette bizi etkiliyor. Ancak, Norveç’in ekonomisi çok güçlü.
Statkraft’ın 1.2 milyar dolarlık hidroelektrik yatırımına gelmesi önemli adımlardan biri olarak görülüyor...
Norveç, dünyaya sattığı 7.5 milyar Euro’luk deniz ürünleriyle öne çıkıyor... Üstelik, üç tarafı denizle çevrili Türkiye, Norveç’in bu alandaki önemli müşterileri arasında yer alıyor...
Somon, uskumru, kalkan derken, Norveç’ten önemli ölçüde deniz ürünü geliyor... Norveç’in Deniz Ürünleri Konseyi (NORGE), Türkiye’ye daha çok deniz ürünü satılmasını sağlamak amacıyla Başbakan’ın bile mutfakta görüntü vermesini sağlıyor...
Stoltenberg’i mutfakta izlerken düşündüm:
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül veya Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bazı ürünlerini tanıtmak amacıyla mutfakta yemek yapmak için kolları sıvar mı?
Ne dersiniz?
Türkiye’ye somonu öğrettik30 milyon dolarlık ciromuz var
NORVEÇ Krallığı Türkiye Büyükelçisi Janis Björn Kanavin, Başbakanları Jens Stoltenberg onuruna Çırağan Sarayı’nda bir yemek verdi. Yemeğe Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete de katıldı.
Yemekte Alarko Holding’in kurucusu İshak Alaton’un kızı ve grubun yönetimindeki etkin isimlerden Leyla Alaton’u görünce sordum:
- Türkiye’nin en büyük somon ithalatçısı siz misiniz?
- Elbette... Türkiye, somon balığını Alarko ile öğrendi. Şu anda Norveç’in bu alandaki en büyük şirketi Hallvard Leröy’le yüzde 50-50 ortaklığımız var.
- Yılda ne kadar somon ithalatı söz konusu?
- Alarko-Leröy, 30 milyon dolarlık bir hacme ulaştı.
Şirketin Genel Müdürü Bülent Işık da yaptıkları işin somonla sınırlı kalmadığını vurguladı:
- Uskumru ve kalkan da ithal ediyoruz. Ancak, biz daha çok işlenmiş ürün pazarlamaktan yanayız.
- Marketlerde gördüğümüz taze somonlar sizin değil mi?
- Çoğunu biz veriyoruz ama yine de daha çok işlenmiş ürüne yöneliyoruz.
Leyla Alaton, işlenmiş ürüne farklı bir örnek verdi:
- Somon pastırmayı biz geliştirdik. Çok da tutuldu...