Paylaş
DEİK Başkanı Rona Yırcalı, DTİK İcra Başkanı ve The Coca-Cola Company CEO’su Muhtar Kent, DTİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Western Union CEO’su Hikmet Ersek, Yönetim Kurulu Üyesi Celal Seçilmiş ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in konuştuğu toplantıyı DTİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç da izledi.
Muhtar Kent, toplantının bitiminde Çin’e uçmadan önce White&Case Türkiye Ortağı ve Uluslararası Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Başgöz ve Rona Yırcalı’nın da aralarında bulunduğu bazı DTİK yöneticileriyle bir süre sohbet etti.
Sonradan edindiğim bilgiye göre, Muhtar Kent’in Büyükada’daki 200 yıllık ahşap Rum Yetimhanesi binasının onarımı konusundaki girişimleri de gündeme geldi. Kent, 2010 yılında tapusu Fener Rum Patrikhanesi’ne geçen dünyanın ikinci büyük ahşap yapısı Rum Yetimhanesi’nin onarımı için 1 yılı aşkın süre önce kolları sıvamıştı.
Maliyeti 60-70 milyon dolara uzanacak onarım için bir yandan Patrikhane kaynak yaratmaya çalışırken, diğer taraftan Muhtar Kent, The Dow Chemical’ın Yunan asıllı CEO’su Andrew Livers ve Aslı Başgöz gibi yakın dostlarıyla birlikte gerek Yunanlı şirketlerin, gerekse uluslararası dev grupların destek vermesini sağlamak üzere görüşmeler yapıyordu.
Kent, oluşacak fon için daha çok dünyadaki çevreyle ilgili olanlar dahil, önemli vakıfları da harekete geçirmek üzere girişimlerde bulunuyordu. Bana aktarılan en önemli mesaj, Rum Yetimhanesi’nin onarım sonrasındaki işlevine dönüktü:
- Yetimhane, onarımdan sonra Dünya Çevre ve Hoşgörü Merkezi olacak...
Hükümetin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’inin kararına uyarak tapuyu Fener Rum Patrikhanesi’ne vermesi sonrasında Başbakan Tayyip Erdoğan dünyanın ikinci büyük ahşap binasının onarımıyla ilgili girişimleri yakın izlemeye aldı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da Yetimhane’nin onarımı konusundaki çalışmalara desteğini hep hissettirdi.
1898-1899 döneminde otel olarak planlanan binanın mimarlığını Alecandre Vallaury üslenmişti. 1902’de bir Rum bankerin eşi olan Eleni Zarifi’nin satın adlığı bina, Sultan Abdülhamid’in izniyle Rum Yetimhanesi’ne dönüştürülmüştü. Yetimhane, 1964’te boşaltılmıştı.
Muhtar Kent, DTİK’in New York’ta öğleden sonra gerçekleşen toplantısından hemen önce sabaha karşı 03.00’te Meksika’dan Atlanta’ya dönmüştü. Sabah 09.00’da Atlanta’da Coca-Cola’nın merkezinde bazı görüşmeler yapmış, sonra New York’a 2 saat süren uçuş sonrası varıp, saat 14.00’te DTİK toplantısına yetişmişti. Aynı gün saat 18.00’de Pekin’e doğru yolla çıktı.
Pekin’de Çin’in önde gelen üniversitesi Tsinghua’nın Danışma Kurulu toplantısına katılan Kent’in böylesine yoğun trafiği arasında Büyükada’daki Rum Yetimhanesi’nin onarımı konusunda önemli rol oynaması, onun farkını ortaya koyuyor...
İyi bayramlar...
Paylaş