Paylaş
Cil, Burger King’in ana franchiseri TAB Gıda Başkan Yardımcısı Erhan Kurdoğlu’na sordu:
- Burger King’i Türkiye’ye 1995’te taşımışsınız. Şu anda 100 restoranınız var. Hedefiniz nedir?
- Burger King dünyasında ikinci büyük franchiser konumuna yükselmeyi planlıyoruz.
Jose Cil, Erhan Kurdoğlu’nun ortaya koyduğu iddiaya pek inanmadı, gülümsemekle yetindi. Kurdoğlu, iddiasında ısrarlıydı:
- Gülmeyin, göreceksiniz biz bunu başaracağız.
Erhan Kurdoğlu ve TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici’yle birlikte Burger King’in Miami’deki (ABD) merkezinde Jose Cil’le buluştuğumuzda hemen 2005’teki görüşmesini aktardı ve ekledi:
- TAB Gıda, Türkiye’deki 430 restoranla Burger King’in dünyadaki en büyük franchiseri konumunda bulunuyor. Bu büyüme, yanıldığımı gösteriyor.
Biraz sonra salona Burger King’in CEO’su Bernardo Hees girdi. Şirketi Brezilyalı 3G Capital’in 19 Ekim 2010’da satın aldığını anımsattı:
- Burger King’i devraldığımızda ilk işlerimden biri Türkiye’ye gelmek oldu. TAB Gıda’nın yakaladığı büyüme başarısının sırrını öğrenip, diğer ülkelere de örnek göstermek istedim.
- TAB Gıda’nın yaptıklarını örnek aldınız mı?
- Elbette... Onların bize gösterdiği yolda Çin’de, Rusya’da adımlarımızı atmaya çalışıyoruz.
- TAB Gıda’nın hızlı büyümesinin sırrı neydi?
- Markayı farklı fikirlerle öne çıkarmak, yerel pazarda benimsenecek yeni ürünler geliştirmek ve eve teslim gibi yeni uygulamaları başarıyla yürütmek. Bunların hepsini başka pazarlarımızda da uygulamaya alıyoruz.
Burger King’den önce Brezilyalı bira devi ABInBev’in lojistik şirketi ALL’nin başında bulunan Bernardo Hees, sözlerini şöyle noktaladı:
- Gelecek yıllarda Burger King, TAB Gıda ile büyük işler yapacak.
Hees’in salondan ayrılmasının ardından Jose Cil, hazırladığı sunuma geçti:
- Dünyada 12 bin 400 restoranımız var. Bunlardan yüzde 90’ı franchiserlere, yüzde 10’u da bize ait. Bize ait restoranları franchiserlere satmaya başladık. Sorumlu olduğum 37 ülkeyi kapsayan EMEA Bölgesi’ndeki restoran sayımız 2 bin 700.
EMEA Bölgesi’ndeki ilk 5 ülkeyi sıraladı:
- Almanya 700 restoranla birinci. İngiltere ve İspanya 500’er restoranla 2’nci, Türkiye 430 restoranla 4’üncü, İsveç 80 restoranla 5’inci konumda. Türkiye bu yıl 500 restorana çıkacak gibi görünüyor. Böylece sıralamada yeri değişecek.
Türkiye ve İspanya’nın özelliğinin altını çizdi:
- Her iki ülkede de sektörümüzde pazar lideriyiz.
Cil, bu bilgilerin ardından önlerine koydukları büyüme stratejisini anlatmaya koyuldu, bu noktada da TAB Gıda’yı örnek gösterdi:
- TAB Gıda, bizim yapmak istediklerimizi zaten yapıyor. Örneğin, tüm personelin şirketi kendi işi gibi benimsemesini istiyoruz. TAB Gıda zaten bunu başarmış durumda. Erhan Kurdoğlu’ndan öğrendiğimiz bir başka önemli şey de, “Restoran için doğru yeri seç, iyi sözleşme yap” oldu.
Gerek Bernardo Hees, gerekse Jose Cil konuşurken baktım, Erhan Kurdoğlu ile Caner Dikici övgülerden oldukça memnundu...
Türkiye’nin büyümesi birçok şirket gibi TAB Gıda’yı da büyütmüş, Burger King’te franchiserler zirvesine taşımıştı... Üstelik TAB Gıda, Burger King’e dünyada yol gösteren konuma oturmuştu...
Burger King’in merkezinden TAB Gıda’nın önümüzdeki dönemde daha büyük atılımlar yapacağı izlenimiyle ayrıldım.
TAB Gıda’nın önünü açmamak aptallık olur Burger King’i başka ülkelere de götürecekler
BURGER King EMEA Başkanı Jose Cil, TAB Gıda’nın sadece Türkiye’de büyümekle kalmadığını, Makedonya’nın başkenti Üsküp’le başka ülkelere de açıldığını vurguladı.
- TAB Gıda, Burger King’i başka hangi ülkelere götürecek?
Jose Cil, Türkiye’deki potansiyele dikkat çekti:
- Burger King, aslında Türkiye’de henüz yüzeyi tırmıklıyor. Çok büyük potansiyel var Türkiye’de.
Yurtdışı örneklerini öğrenmekte ısrar edince Erhan Kurdoğlu araya girdi:
- Gürcistan’da Burger King’leri biz açıyoruz.
Kurdoğlu’yla İstanbul’da yaptığımız sohbetten Çin’le ilgili hedefini anımsayıp, Cil’e sordum:
- Çin pazarını TAB Gıda’ya verir misiniz?
Doğrudan, “Evet” demek yerine şu cümleyi kullandı:
- TAB Gıda’nın, Erhan Bey’in büyüme taleplerini reddetmek, bizim için aptallık olur.
Restorana yaklaşırken hamburger siparişi ‘cep’ten verilebilecek
BURGER King EMEA Başkanı Jose Cil, hedefledikleri yenilikleri sıralarken, cep telefonundan siparişle ilgili çalışmaları anlattı:
- Örneğin restorana yaklaşırken cep telefonunuzdan mönüyü görüp, sipariş verebileceksiniz. Restorana girdiğinizde siparişiniz hazır olacak.
Erhan Kurdoğlu’nu işaret etti:
- Erhan Bey bu konu üzerinde çalışıyor zaten...
Alevde ızgara bizim kalbimiz
JOSE Cil, Burger King için “alevde ızgara”nın önemine değindi:
- Alevde ızgara bizim kalbimiz gibi. Bizi en farklı kılan yanımız o.
Araya girdim:
- Köftenin alevle temasının kanserojen etkisi yok mu?
Erhan Kurdoğlu yanıtladı:
- Bizde köfte alevi tek noktadan almaz. Bant üzerinde yürür, böylece kömürleşme olmadan müşterinin önüne konulur.
- Izgarada ne kullanıyorsunuz?
- Çoğunlukla doğalgaz. Olmadığı yerlerde de elektrik.
- Elektrikli ocakta alevi neyle oluşturuyorsunuz?
- Köftenin içinde yüzde 20 kendi yağı vardır. Pişme sırasında yüzde 9’luk bölüm yanar. O da alev oluşturur. Yani, köfte kendi yağının oluşturduğu alevle pişer.
Yeni ödül için 500’üncü restoranı açmayı bekleyecek
BURGER King’in Miami’deki merkezinde önce küçük müzeyi gezdik. Sonra toplantı salonunun bulunduğu kata çıktık. Koridorun bir tarafında Burger King’in dünyadaki bazı önemli franchiserlerinin resimleri vardı.
Biz sormadan Burger King EMEA Başkanı Jose Cil devreye girdi:
- Şimdi, “Madem TAB Gıda dünyadaki en büyük franchiserınız, neden onlar bu koridorda yok?” diye soracağınızı hissediyorum.
Sorunun yanıtını şöyle verdi:
- Franchiserlerin resimlerini bu koridora asmayı 3 yıl önce noktaladık. O yüzden Erhan Kurdoğlu ve Caner Dikici’nin resimleri burada yok. Onlar Burger King’ten çok sayıda ödül aldı. Yine ödüllendirmeyi düşünüyoruz.
Caner Dikici’nin bir sözünü anımsadı:
- Caner Bey bana, “500’üncü restoranımızı açalım, sonra ödülümüzü verin” demişti. Şimdi onu bekleyeceğiz.
Patatesi nişastayla kaplayıp kızartıyor, yağı daha az çekiyor
BURGER King’in merkezindeki toplantı sonrasında “Kırmızı Mutfak” olarak adlandırılan bölüme geçtik, yeni ürünlerinden tattık.
Erhan Kurdoğlu, patateslere dikkat çekti:
- Bu patates henüz bizde yok. Amerika’da da yeni başladılar.
- Özelliği nedir?
- Patatesi nişastayla kaplayıp öyle kızartıyorlar.
- Patates ve nişasta birleşiyor, daha fazla şişmanlatıcı etki yapıyor değil mi?
- Nişasta kaplamanın nedeni fazla yağ çekmesinin önüne geçmek. Çünkü, fazla yağ emmesi bünyeye daha çok zarar verebiliyor. Ayrıca patates daha çıtır
oluyor.
- Siz de patateste
bu yönteme geçecek misiniz?
- Evet ama biraz zaman alacak. Çünkü, bizde henüz patatesi o şekilde üreten yok. Önce onu sağlamamız gerekiyor.
Sonra tavsiyede bulundu:
- Balık tava yaparken nasıl unla kaplıyorsak, patatesi de evde unla kaplayıp kızartmayı deneyin, aradaki farkı görün.
Paylaş