Paylaş
Aynı zamanda Şarap Üreticileri Derneği Başkanı da olan Ali Başman’a pazarın durumunu sordum:
- Vergilerin yüksekliği önemli sorunlarımızdan biriydi. Son artış sektörü olumsuz etkiledi.
Aynı yakınmayı “İstanbul Kadeh Kaldırıyor” programı çerçevesinde buluştuğumuz Doluca Şarapları Yönetim Kurulu Üyesi ve Şarap Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Sibel Kutman ve Kayra Versus serisinin tadımında biraraya geldiğimiz Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu’ndan da dinledim:
- Türkiye’de alkollü içki üzerindeki vergi yükü İskandinav ülkelerini bile geride bıraktı. Alt grup şaraplar vergi artışından daha fazla ekileniyor.
Kutman ve Yorgancıoğlu, ayrı ayrı buluştuğumuzda aynı değerlendirmeyi yaptı:
- Üst sınıf şarap tüketimi nispeten vergi artışından daha az etkileniyor.
Ali Başman, Zafer Çağlayan’ın konuşmasını dinlemeye hazırlandığımız sırada son dönemlerdeki bir başka sıkıntıya vurgu yaptı:
- Şu anda sektörümüzdeki bütün yatırımlar durmuş durumda.
- Neden?
- Çünkü, Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (TAPDK) işler neredeyse tümüyle durdu.
- Bunun özel bir nedeni var mı?
- TAPDK’nın bazı kurul üyelerinin görev süresi doldu. Yerlerine yeni atamalar yapılması gerekiyor. Ancak, bu atamalar bir süredir beklemede. Bizim atacağımız her adım TAPDK’dan alınacak onaylara bağlı. Onayın da Kurul’dan çıkması gerekiyor.
Kendi işlerinden bir örnek aktardı:
- Nevşehir’deki tesislerimizde bulunan bazı fıçıları Pendore’ye taşımamız gerekiyor. Bunu da PAPDK Kurul üyelerinin imzası nedeniyle bekliyoruz.
- Ne kadar süredir beklemedesiniz?
- 2 ay kadar oldu...
- Madem fıçıları taşımakiçin TAPDK’nın Kurul onayı gerekiyor, siz de Pendore’ye yenifıçılar alın.
- Yeni fıçılar için de aynı izin süreci yaşanıyor. Bu, bir anlamda sektörümüzde yatırımların durmuş olması anlamına geliyor.
TAPDK’nın kapsama alanına giren ürünlerle ilgili düzenleme ve denetleme görevini yapmasına kimsenin itirazı yok... TAPDK’ya bu görevini yerine getirmesi konusunda sektörün de her türlü desteği vermesi gerekiyor...
TAPDK’nın da görevini yaparken sektörde yatırımları frenleyecek etkiden kaçınması gerekmez mi?
En azından sektörde kurallara uyarak faaliyet gösterdiğine inandığı, güvendiği kuruluşların bir fıçıyı kendi tesisleri arasında taşırken Kurul onayına ihtiyaç duymasının anlamı var mı?
Hong Kong ve Çin’e de şarap ihracatı yapıyoruz
DOLUCA Şarapları Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Kutman’a “İstanbul Kadeh Kaldırıyor” programının tüketime etkisini sorduk:
- Bu projeye 7 yıl önce 7 restoranda bir haftalık süreyle başladık. O yıl bir haftada 11 bin kadeh kaldırılmıştı.
- Bu yıl durum nasıl?
- 2011’de 13 restoranda 48 bin kadehe ulaşmıştık. Bu yıl da 50 bin kadehi buldu. Bu, 20 bin kişinin 10 bin şişe şarap tüketmiş olduğu anlamına geliyor.
- Hafta boyunca bu kapsama giren restoranların özel uygulaması oluyor mu?
- Program kapsamındaki restoranlar, yerli ithal 79 farklı şarabımızı yüzde 15-20 indirimli olarak müşterisine sunuyor. Şarap servisini bizim personelimiz yapıyor.
- İhracatta bir artış var mı?
- Şarap ihracatımızda en güçlü pazar Almanya. Ancak, ABD’den İngiltere ve Japonya’ya kadar birçok ülkeye az da olsa ihracat yapıyoruz. Şimdilerde Hong Kong ve Çin’e de girdik.
Kutman, Wines of Turkey platformunun Şarap Üreticileri Derneği bünyesine alındığını belirtip, ekledi:
- Bugüne kadar hiç rastlanmayan şekilde aramızda birlik ruhu oluştu. Türk şaraplarını birlikte dünyaya daha fazla açmak için elimizden geleni yapacağız.
Restoranda bir otel kadar personel var
MEY İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu ile Şarap Kategorisi Bölüm Müdürü Gözdem Gürbüzatik, Nişantaşı’ndaki Sofa Otel’in terasındaki Frankie’de Kayra’nın yeni çıkan Versus serisini tanıtırken mekanın işletmecisi, Turizm, Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanlığını da yürüten Kaya Demirer yanımıza geldi:
- Bizim sektörün istihdama katkısı gözlerden kaçıyor.
Sofa Otel’le kendi mekanını karşılaştırdı:
- Bizde 55 personel çalışıyor. Sofa Otel’in personel sayısı da bildiğim kadarıyla bizden fazla değil.
Otel patron ve işletmecilerine çağrı yaptı:
- Otellerin yiyecek-içecek bölümlerini bizim sektörümüze emanet edin. Bırakın bu işi bilenler yapsın. Bu, size de bize de büyük katkı yapar, müşterileriniz daha iyi yiyecek-içecek servisine kavuşur. Bunu yapan oteller az da olsa var ama yaygınlaşmasını bekliyoruz.
Paylaş